Pétanque řeší dopingový skandál. Belgičtí hráči prý při turnajích šňupou kokain

17. leden 2019

„Znám spoustu belgických hráčů, kteří šňupou koks,“ řekl šestačtyřicetiletý špičkový nizozemský hráč Edward Vinke. „Jdou na toaletu, a když se vrátí, jedinkrát nehodí špatně.“

Vinke není jediný, kdo má podobnou zkušenost. „Zažil jsem to jednou,“ řekl sedmadvacetiletý Kees Koogje. „Byli jsme daleko před nimi a hráli jsme bezchybně. Pak odešli na 10 minut na záchod a vrátili se s obrovskýma očima. Všechno se jim dařilo.“ Tvrzení ale odmítá vlámský šampion Stefan Kauss. Podle něj to kvůli Vinkemu a Koofjemu, které osobně zná z turnajů, vypadá, že každý belgický hráč bere kokain. Tak to ale podle něj není. Zároveň přiznává, že užívání drog je v tomto sportu skutečně problém, který se nikdo nesnaží řešit. Podle něj by na turnajích jednoduše stačilo zavést dopingové kontroly. Předseda Vlámské pétanquové federace Reinold Borré v reakci na tato obvinění vyzval hráče, aby zmínili konkrétní jména. Říká, že hráči na evropském a světovém šampionátu byli na doping testováni a výsledky vyšly negativně. Problém na nižších úrovních by podle něj mohly vyřešit jedině větší prestiž a více peněz, které sportu chybí. 

autor: David Krkoška
Spustit audio
  • Turisti pózovali nazí na duně v Namíbii. Do místních parků už se možná nikdy nepodívají

    26. duben 2024
    Duna Big Daddy, Namíbie. Písečné duny v Sossusvlei jsou často označovány nejvyššími dunami světa

    Namibijské úřady odsoudili chování turistů, kteří pózovali nazí na jedné z největších atrakcí země – duně Big Daddy v poušti Namib. Podle mluvčího ministerstva cestovního ruchu jim úřady možná doživotně zakážou vstup do všech namibijských parků. Úřady na dotazy BBC ohledně totožnosti turistů zatím nereagovaly.

    Fotografie a videa se objevily na sociálních sítích a spousta uživatelů je sdílelo. Místopředseda Federace namibijských turistických asociací Kenneth Nepanda, se obává, že toto chování přiláká další turisty, „kteří si myslí, že v Namibii je dovoleno všechno“. Řekl to zpravodajskému webu Namibian Sun.

    „Je to velmi nechutné a opravdu to vytváří špatnou image Namibie,“ řekl Nependa. Dodal, že duna Big Daddy není jen místem odpočinku pro turisty, ale také pro rodiny s dětmi.

    Ostatní návštěvníci jsou podle serveru BBC tímto chováním šokováni a vyzvali k přijetí opatření. Romeo Muyunda, mluvčí ministerstva životního prostředí, lesnictví a cestovního ruchu, označil v prohlášení, které citovala místní média, toto chování za "mimořádně šokující". Podle něj se jedná o neslušnost, kterou namibijské zákony trestají.

  • Italské olivovníky versus nizozemské kávovníky. Zahraniční bakterie způsobují miliardové škody

    26. duben 2024
    olivovník,

    Od roku 2013, kdy vědci v italské Apulii poprvé objevili bakterii Xylella fastidiosa, zahubila už třetinu z 60 milionů olivovníků v regionu. Ty kdysi produkovaly téměř polovinu italského olivového oleje a mnohé z nich byly staré několik století. Farmy přestaly vyrábět, olivové lisovny zkrachovaly a turisté přestali do oblasti jezdit.

    Bakterie Xylella pochází z Latinské Ameriky a s největší pravděpodobností přijela na okrasných kávovnících procházejících Nizozemskem. Bakterie, proti níž zatím neexistuje žádná léčba, už způsobila škody za přibližně 1 miliardu eur.

    Pro mnoho zemědělců, vědců a regulačních orgánů je tato pohroma symbolem mnohem širšího problému. Evropská unie má podle nich potíže s omezením zavlékání nových ničivých chorob rostlin. A to navzdory všem snahám o regulaci za posledních deset let. Nové údaje, které přináší deník Guardian, ukazují, že v Evropě jsou každoročně objeveny desítky nově zavlečených ohnisek chorob. Vědci varují, že s globálním oteplováním se problém ještě zhorší.

    Přestože řada členských států přijala preventivní opatření, podle vědců, rostlinných epidemiologů a agronomů je to stále nedostatečné. EU má otevřený dovozní systém: vše, o čem se ví, že není škodlivé, může být dovezeno. Některé země, například Nový Zéland a Chile, se rozhodly pro uzavřený systém: všechno je považováno za škodlivé, dokud není prokázán opak.

    V letech 2005-2014 se do Evropy dostalo ze třetích zemí přibližně 30 miliard zakořeněných i nezakořeněných rostlin, řízků, cibulí a tkání, a to především přes nizozemské přístavy. Pro některé země, jako je Nizozemsko, je ale otevřený obchod s rostlinami klíčovou součástí jejich historie a hospodářství – a brání se proto zvýšené regulaci.

  • Obyvatelé indického města Bengalúru dostanou jídlo nebo pivo zdarma, když půjdou volit

    26. duben 2024
    indie, jídlo, restaurace

    Mnoho firem v jihoindickém městě Bengalúru nabízí lidem jídlo, pivo nebo třeba jízdu taxíkem zadarmo, nebo se slevou. Chtějí tak podle britského serveru BBC zvednout obecně nízkou volební účast v jejich regionu. Ve městě se totiž v pátek hlasuje ve druhém kole voleb do indického parlamentu.

    Indové v druhé fázi voleb rozhodnou o obsazení 88 z 543 křesel v dolní komoře parlamentu. Volí 13 států a federálních území. Více než polovina křesel v nynějším klání se nachází a v severozápadním státě Rádžasthán a v jižních státech Kérala a Karnátaka. Město Bengalúru, které se nachází právě ve státě Karnataka, je známé pro nízkou volební účast. V posledním roce byla účast v jeho obvodu dokonce nejnižší z celého státu.

    Některé firmy ve městě ale teď chtějí obyvatele k účasti ve volbách motivovat pomocí výhodných nabídek, informoval britský deník BBC. Krom piva, či jídla zdarma nabízí někteří lékaři a nemocnice bezplatné zdravotní prohlídky. Podmínkou je právě účast ve volbách. V některých stravovacích zařízeních musí zákazníci ukázat prst potřísněný nesmazatelným inkoustem jako důkaz, že volili.

    Oblíbený zábavní park Wonderla pak dává voličům vstupenky za zvýhodněné ceny, hospoda ve městě Deck of Brews zase rozdává pivo zdarma prvním 50 zákazníkům, kteří hlasovali. Aplikace pro sdílení jízd Blu-Smart nabízí 50% slevu cestujícím, kteří cestují do vzdálenosti 30 km od volebních místností. A taxi Rapido poskytuje bezplatné jízdy osobám se zdravotním postižením a starším voličům.

    Indické volby mají dohromady sedm fází a trvají přibližně 7 týdnů. Během nich může hlasovat téměř miliarda lidí a jde tak o největší volby na světě. Intenzitu letošní kampaně  podle agentury Reuters zvyšuje premiér Naréndra Módí, který je se svou hinduistickou nacionalistickou Indickou lidovou stranou (BJP) favoritem na vítěze, ale i jeho soupeři. Zaměřují se na ožehavé otázky, jako jsou náboženská diskriminace, pozitivní diskriminace nebo daně.

  • Návrh zákona parlamentu EU výrazně omezuje jednorázové plastové obaly od roku 2030

    25. duben 2024
    Plastový sáček na potraviny brambory

    Evropský parlament ve středu schválil návrh zákona, který zakazuje některé jednorázové plastové obaly, jako jsou miniaturní lahvičky od šamponů v hotelích a tenké plastové sáčky na potraviny. Snaží se omezit jejich rostoucí množství. Pravidla mají rovněž podpořit opětovné použití obalů a jejich recyklaci.

    Návrh od 1. ledna 2030 zakazuje některé druhy plastových obalů na jedno použití. Patří mezi ně jednorázové plastové obaly na ovoce a zeleninu, dochucovadla (jako třeba kečup) ve fastfoodech, tenké plastové sáčky na potraviny a miniaturní lahvičky na kosmetiku v hotelech.

    Distributoři nápojů musí od roku 2030 zajistit, aby 10 % jejich výrobků bylo v opakovaně použitelných obalech. Provozovny s jídlem s sebou budou povinny poskytnout zákazníkům možnost přinést si vlastní opakovaně použitelné kelímky na kávu nebo krabičky na jídlo. Země by také musely zajistit, aby se od roku 2029 každoročně sbíralo alespoň 90 % jednorázových plastových lahví a plechovek prostřednictvím systémů vracení záloh.

    Pro nařízení hlasovalo 476 europoslanců, 129 jich bylo proti a 24 se zdrželo. Normu podpořilo 16 českých poslanců. Proti se vyslovili tři europoslanci za ANO, Kateřina Konečná z KSČM a Ivan David (za SPD). Pravidla, která byla dohodnuta v trialozích s Evropskou komisí a předsednictvím v Radě EU zahrnují cíle snížení množství obalů (pět procent do roku 2030, deset procent do roku 2035 a 15 procent do roku 2040).

    V roce 2021 vyprodukoval každý Evropan 188,7 kilogramu obalového odpadu. Očekává se, že bez dalších opatření se toto číslo v roce 2030 zvýší na 209 kilogramů.

  • Pomozte nám přepsat nečitelný rukopis bratra Jane Austenové, prosí veřejnost britské muzeum

    25. duben 2024
    Rukopis

    Britské muzeum získalo rukopis pamětí bratra Jane Austenové. Je možné, že se v něm skrývají dosud neodhalené informace o spisovatelčině životě. Text je ale napsaný pouze rukou a je těžké ho rozluštit. Kurátoři muzea Jane Austen House proto oslovili milovníky literatury z celého světa, aby jim s přepisem pomohli.

    Rukopis získalo muzeum v roce 2023 díky finanční podpoře organizace Friends of the National Libraries. Dosud nepublikovaný text podrobně popisuje život, cesty a kariéru admirála sira Francise Williama Austena, který nastoupil ve 12 letech na námořní školu v Portsmouthu a postupně se vypracoval až na velkoadmirála. V letech 1806-1809 žil s Jane Austenovou, její sestrou a matkou v Southamptonu. Austen byl také pravděpodobně inspirací pro postavu kapitána Harvilla v románu Pýcha a přemlouvání.

    Každý, kdo chce pomoct, může napsat e-mail a požádat o zaslání stránky. Přepsaný text bude následně zkontrolován a sestaven do digitální verze, která bude k nahlédnutí online. Vedoucí oddělení sbírek v domě Jane Austenové Sophie Reynolds to přirovnala k občanskému vědeckému projektu. „Je to skutečně užitečné, opravdu si toho ceníme. Čtení je totiž docela namáhavé,“ říká. Stránky ke konci se čtou obzvlášť obtížně, protože artritida, kterou Frank trpěl, způsobila, že se jeho rukopis „rozsypal“.

    Kromě nepublikovaného rukopisného životopisu muzeum zakoupilo album akvarelů a kreseb, které Austen namaloval během své kariéry v královském námořnictvu. Obojí bylo vystaveno na výstavě nazvané Cesty s Frankem Austenem.

  • Erotický festival v Jižní Koreji skončil dřív, než začal. Země je v otázkách sexuality konzervativní

    24. duben 2024
    Prvního takového festivalu v Koreji se měli účastnit také slavné japonské pornoherečky a pornoherci

    Jižní Korea zrušila první a největší erotický festival 24 hodin předtím, než měl začít. Informovala o tom stanice BBC. Na akci mělo podle organizátorů dorazit až 5000 lidí. Účastnit se jí měli také slavné japonské pornoherečky a pornoherci. Na programu byla třeba módní přehlídka postrojů pro „otroky“ nebo výstava sexuálních hraček a několik her pro dospělé.

    „Prakticky každá vyspělá země má festival sexu, ale tady v Jižní Koreji nemáme ani kulturu zábavy pro dospělé. Chci udělat první kroky k jejímu vytvoření,“ řekl pořadatel zrušeného festivalu Lee Hee Tae.

    Britský deník BBC připomíná, že Jižní Korea je známá svým konzervativním přístupem k sexu a zábavě pro dospělé. Veřejná nahota a striptýz jsou zakázány a je zakázáno prodávat nebo distribuovat tvrdou pornografii, její konzumace je ale povolena.

    Měsíc před akcí vyšly do ulic města Suwon, kde se akce měla konat, skupiny hájící práva žen a obvinily festival z jejich zneužívání. Provozovatelé místního kulturního zařízení tak spolupráci s pořadateli festivalu zrušili. Zklamaný, ale neohrožený pan Lee pak změnil místo konání. Najít prostory bylo složité a situace s rezervací, protesty a rušení místa se opakovala několikrát.

    Plakát události

    Když už mu téměř došly možnosti, našel si Lee malý podzemní bar v nablýskané soulské čtvrti Gangnam, kam se vejde asi 400 lidí. Tentokrát si místo nechal pro sebe až do konání akce.

    I tak přišly problémy. Rada Gangnamu napsala stovkám restaurací v sousedství dopis, ve kterém je varovala, že pokud budou festival pořádat, budou zavřeny, a obvinila je z „morální škodlivosti“. Bar, který se akci odvážil pořádat, si ale stál za svým.

    Akce se nakonec přesto neuskutečnila. Den před zahájením se japonské pornohvězdy stáhly s tím, že odpor proti festivalu „dosáhl kritické úrovně“. Ženy se obávaly, že by mohly být terčem útoků. Výhružkám čelil i pořadatel. Lee se ale podle BBC nevzdává a hodlá v červnu festival uspořádat znovu a ve větším rozsahu.

  • Španělsko omylem propustilo na svobodu jednoho z nejhledanějších drogových bossů Evropy

    24. duben 2024
    Drogy

    Španělsko omylem propustilo obviněného nizozemského narkobarona. Všímá si toho BBC, podle které španělští soudní úředníci Karima Bouyakhrichana propustili kvůli byrokratické chybě. Stala se nejspíš v souvislosti s žádostí o jeho vydání do Nizozemska.

    Karim Bouyakhrichan je údajný vůdce Mocro Maffia, což je soubor několika největších evropských kartelů obchodujících s kokainem. Předpokládá se, že skupina za posledních 15 let propašovala z Jižní Ameriky do EU drogy v hodnotě miliard eur. Údajně k tomu využívá velké přístavy v Amsterdamu a Rotterdamu a zároveň řídí operace na praní špinavých peněz v Evropě, na Blízkém východě a v Maroku.

    Šestačtyřicetiletý muž byl jedním z nejhledanějších zločinců v Evropě a Interpol po něm pátral nejméně pět let. Španělská policie ho zadržela v lednu ve městě Marbelle.

    Nizozemské orgány pak podaly žádost o jeho vydání, kterou nejprve soud v Madridu schválil. Server Politico uvádí, že ji ale okresní soud v Málaze, kde byl Bouyakhrichan zatčen, odmítl vyřídit s odůvodněním, že drogový král musí nejprve čelit obvinění z praní špinavých peněz ve Španělsku, než bude vydán jinam. Proti tomu se Nizozemsko odvolalo.

    Mezitím soud v Málaze drogového bosse propustil na kauci ve výši 50 000 eur. Španělský deník El Pais uvedl, že soudci připustili, že existuje možnost, že by šéf kartelu mohl uprchnout ze země. Přitom tvrdili, že postačí méně důrazná opatření – jako je nucené odevzdání pasu a povinnost hlásit se každých 15 dní u soudu.

    Španělský Nejvyšší soud pak podle rádia Cadena SER přijal nizozemské odvolání a slíbil, že šéfa kartelu Bouyakhrichana předá Nizozemským úřadům. Soud ale nevydal příkaz k zadržení drogového bosse, který byl mezitím už několik měsíců na svobodě. Ten se sice u soudu pravidelně hlásil až do 1. dubna, pak ale zmizel. Podle BBC španělské ministerstvo spravedlnosti celou věc odmítá komentovat.

  • Pěstování pomocí dronů a menšího množství vody. Vietnam hledá cestu k udržitelné rýži

    24. duben 2024
    Vietnam je třetím největším světovým exportérem rýže, připomíná agentura AP.

    Vietnamští zemědělci přišli s novými metodami pěstování rýže, které snižují emise metanu. Všímá si toho agentura AP. Příkladem je rýžové pole šedesátiletého Vo Van Vana, které se od tisíců dalších v provincii Long An v deltě Mekongu na jihu Vietnamu liší tím, že není zcela zaplavené a pravidelně nad ním prolétá dron. Ten na zem na sazenice rýže vysoké po kolena rovnoměrně dávkuje organické hnojivo.

    Vietnamská vláda doufá, že nová metoda pomůže vyřešit paradox pěstování rýže. Její pěstování totiž klimatická změna ohrožuje, ale také k ní jedinečným způsobem přispívá. 

    Rýže se musí pěstovat odděleně od ostatních plodin a sazenice se musí vysazovat jednotlivě na zaplavených polích. To je náročná a špinavá práce vyžadující velké množství lidského úsilí a vody. Vzniká u toho také velké množství metanu, skleníkového plynu, který dokáže v atmosféře krátkodobě zadržet až 80krát víc tepla než oxid uhličitý.

    Pěstitel Van poslední dva roky spolupracuje s jedním z největších vietnamských vývozců rýže, společností Loc Troi Group, a používá metodu zavlažování, známou jako střídavé zvlhčování a sušení – jeho rýžová pole nejsou neustále ponořena. Produkují také méně metanu.

    Použití dronu k hnojení plodin šetří náklady na pracovní sílu. Klimatické šoky tlačí rolníky do měst za prací a podle Vana je těžší najít pracovníky, kteří by na farmách chtěli pracovat. Drony navíc rozsévají přesné množství hnojiv, což je další pozitivní aspekt pro klima. Přehnojení totiž způsobuje, že se z půdy uvolňují dusíkaté plyny, které dál oteplují Zemi.

    Po sklizni úrody pak podle AP farmář Van nespaluje rýžové strniště – to je mimochodem jedna z hlavních příčin znečištění ovzduší ve Vietnamu. Místo toho zbytky po rýži sbírá několik společností, které je používají jako krmivo pro hospodářská zvířata a k pěstování slaměných hub.

  • Minnesota a další státy vedené demokraty vedou boj proti cenzuře. Zakazují zákaz knih

    23. duben 2024
    Knihovna

    Osmnáctiletá studentka Shae Rossová z minneapolského předměstí Bloomington přesvědčila spolu se svými kamarády školní radu, aby vyřazování knih a dalších materiálů z knihoven a tříd nebylo tak snadné. Pro tuhle inciativu se studenti rozhodli potom, co se dozvěděli, že konzervativní skupiny v jejich komunitě chtějí zakázat knihy zabývající se sexualitou, genderem a rasou.

    V konzervativnějších amerických státech se počet zakázaných knih vyšplhal na nejvyšší úroveň za poslední desetiletí. Americká nezisková organizace PEN, která se zasazuje o svobodu projevu, minulý týden zveřejnila zprávu, podle které se „krize zákazu knih“ stále zhoršuje. V první polovině tohoto školního roku se ve Spojených státech zakázalo více než 4 000 knih, což je víc než za celý minulý školní rok.

    Omezení v některých státech vzrostla natolik, že se knihovníci a správci obávají vysokých pokut a dokonce i vězení, pokud poskytnou knihy, které ostatní považují za nevhodné. Letos už zákonodárci ve více než 15 státech předložili návrhy zákonů, které ukládají knihovnám nebo knihovníkům přísné tresty. Rossovou těší, že její guvernér a představitelé několika dalších států bojují proti tomuto trendu.

    „Pro spoustu teenagerů, LGBTQ teenagerů a mladých lidí, kteří možná jen mají pocit, že na střední nebo vysoké škole nemají dost přátel, nebo že nejsou dost populární, se literatura stává jakýmsi únikem,“ říká v rozhovoru pro AP Rossová. „Hlavně v šesté, sedmé třídě jsem si díky četbě knih, zejména těch s queer postavami, nepřipadala úplně přehlížená.“

    Zákazy se poprvé objevily začátkem roku 2021. Zrodily se v reakci na projekt 1619 Nikole Hannah-Jonesové v The New York Times. Konzervativci tehdy podezřívali školy, že používají knihy k údajné indoktrinaci mladých studentů kritickou rasovou teorií, což je akademický koncept, který se stal ohniskem kulturních válek a vyvolal hysterii v pravicových kruzích. Postupem času se zákazy rozšířily i na další témata, zejména na gender.