NOVÁ Vlasta 3/2019

16. 1. 2019

Rozhovor: Ida Kelarová je romská hudebnice, sbormistryně a bojovnice za práva slabších. „Za romská děcka nikdo nebojuje, mají vůbec nějakou naději? Hudbou, prací, zpěvem a tancem se to snažím nějak zachraňovat. Je to běh na dlouhou trať. A někdy si říkám, nebuď blbá, tady žádná naděje není. Pak zase doufám, že je. Jinak bych skončila. Jenže Romové to bez naší pomoci lépe nedají a děti už vůbec ne. Když se dětem věnuju, pracuju s nimi a vedu je, fungují skvěle, akorát si často připadám jako jeden člověk, trochu osamělý bojovník, potřebovala bych jiný přístup od škol, rodičů… Ale když pak stojí na pódiu Rudolfina a zpívají o duši, jsem na ně hrdá a naděje a význam celé práce mě žene vpřed,“ říká v rozhovoru.

Zdraví: Zvířata léčí, to je známá věc. Mistry v tomto oboru jsou delfíni a koně. To, co pes léčí rok, je prý delfín schopný vyléčit za týden. A majitelé koček chodí údajně pětkrát méně k lékaři než ti, kteří kočku nemají.

Recepty: Víno je skvělé nejen ve skleničce, stačí kapka přidaná do receptu a máte parádní chuť a správný šmrnc. Naučíme vás nevinně kouzlit s vínem.