Japonská společnost Hitachi zmrazila projekt výstavby jaderných reaktorů v Británii

ČTK ČTK
Aktualizováno 17. 1. 2019 14:51
Japonská společnost Hitachi zmrazila projekt výstavby jaderného reaktoru v britském Walesu a zastavila i práce na dalším projektu v Oldbury-on-Severn za tři biliony jenů, což je v přepočtu 628 miliard korun. Firma uvedla, že je to ekonomicky motivované rozhodnutí soukromého podniku.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Economia

Podle zdrojů agentury Reuters je na vině kromě rostoucích stavebních nákladů i chaos kolem brexitu, který britské vládě zabránil projektu účinně pomoci.

Společnost již od června jednala s britským kabinetem o financování výstavby. Londýn její dceřiné společnosti Horizon Nuclear Power původně nabízel finanční podporu až dva biliony jenů, ale na podmínkách se podle vyjádření vlády nakonec nedohodly.

Japonská firma ve čtvrtek upřesnila, že bude v důsledku nucena odepsat výdaje ve výši 300 miliard jenů a dalších 300 miliard jenů jako "mimořádné ztráty".

Jen práce na dvou chystaných reaktorech ve velšském Anglesey měly podle zpravodajského serveru BBC zaměstnat devět tisíc lidí. Elektrárna s kapacitou 2,9 gigawattu měla stát 20 miliard liber, což je v ořepočtu 578 miliard korun. S provozem se od plánovaného otevření v polovině příštího desetiletí počítalo na 60 let.

Hitachi dnes uvedla, že Anglesey zůstává "nejlepším místem pro vývoj jádra ve Spojeném království" a že firma "si vyhrazuje možnost se k jeho vývoji vrátit".

Británie podle mluvčího britské premiérky Theresy Mayové na jadernou energetiku sází i nadále. Opoziční labouristická poslankyně Rebecca Longová Baileyová kritizovala nejasnosti kolem financování nukleárních projektů v Británii. Již před dvěma měsíci vycouvala z projektu v Moorside společnost Toshiba, připomněla agentura DPA.

Stárnoucí jaderné reaktory v Británii se nyní na dodávkách elektřiny v zemi podílejí více než pětinou. Téměř polovina kapacity však má být odpojena ze sítě do roku 2025. To přimělo vládu k plánování výstavby nových elektráren.

 

Právě se děje

Další zprávy