Neohrožená koza žila měsíce poblíž vlků v Českém Švýcarsku. Teď se vrátila do civilizace

Několik měsíců žila nejspíš v Národním parku České Švýcarsko černobílá koza. Pracovníci parku ji pravidelně vídali na záběrech z fotopastí. Domácí zvíře se přitom procházelo po stezkách, které pravidelně navštěvují i vlci. A dařilo se jí úspěšně se jim vyhýbat. Teď sama od sebe přišla k lidem, do osady Kopec u Krásné Lípy na Děčínsku. Komu patří, se zatím neví, majitel by ale musel prokázat, že je opravdu jeho.

Video Krásná Lípa Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zvířete se prozatím ujal mluvčí národního parku Tomáš Salov. Ten si je jistý, že se jedná právě o kozu, která několik měsíců přežívala ve vlčím teritoriu hluboko uprostřed Českého Švýcarska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Neohrožená koza je zpět doma. Reportáž Daniely Pilařové

„Přišla koza, z ničeho nic se objevila před barákem. Nejdřív byla nedůvěřivá, pak nějaký rohlík, jablko snědla a už se nechala hladit,“ řekl pro Český rozhlas Sever pan František, majitel usedlosti, k níž koza dorazila.

Nejprve se šel zeptat hostinského, komu se koza ztratila, o nikom takovém tam ale nevěděl. 

Bude mít společnost

Tomáš Salov si je jistý, že jde právě o tu kozu, kterou zachytily fotopasti v národním parku. „Je to ona, má unikátní kresbu, máme ji vyfocenou několikanásobně, omyl je téměř nemožný,“ konstatoval.

Jak ale dodává, koza je stádní zvíře a ke šťastnému životu potřebuje stádečko. Proto ji z obce čekal převoz na jiné místo. 

Černobílé rohaté zvíře se nechalo v klidu převézt několik kilometrů dál až nad Krásnou Lípu, kde jí budou zatím dělat společnost dvě ovce kamerunské a jejich beránek. O zvíře se může přihlásit majitel, musí ale doložit, že mu opravdu patří.

Koza žila v Národním parku České Švýcarsko několik měsíců, pohybovala se v místech, kde žijí vlci. Nic se jí nestalo. | Foto: Daniela Pilařová | Zdroj: Český rozhlas

Daniela Pilařová, pak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme