V liberecké galerii už nebude zvuk jako v bazénu, kraj přidá i na silnice

  12:48
Při společenských akcích v bazénové hale Oblastní galerie v Liberci není zvuk čistý. Špatnou akustiku má vylepšit nové ozvučení. Liberecký kraj vyjde na více než 3,6 milionu korun. Jedná se o část z 18,4 milionu korun, které letos získá na investice oblast cestovního ruchu, památkové péče a kultury kraje.

Bazénová hala Oblastní galerie | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Miliony navíc ale poputují i k dalším krajským odborům. Díky vyšším daňovým příjmům. Oproti předpokladu byly loni vyšší o 354 miliony korun.

„Investujeme zejména do oprav krajského majetku. Jak v dopravě, tak v sociální oblasti,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Podle náměstkyně pro ekonomiku Jitky Volfové byly požadavky jednotlivých odborů o 210 milionů korun vyšší. „Museli jsme je pak snížit na částku téměř 354 milionů korun,“ zmínila Volfová. 

Nejvíc peněz poputuje na dopravu

Nejvíc, přes 224 milionů korun, půjde do oblasti dopravy. Zejména na rekonstrukce silnic druhých a třetích tříd, jejich údržbu a projektové dokumentace.

Oblast školství získá z vyšších daňových příjmů 34 miliony korun. Využije je například na částečnou rekonstrukci budovy liberecké Střední průmyslové školy textilní, kde se opraví výměníková stanice. Sportovci na Gymnáziu Dr. Randy v Jablonci nad Nisou zase získají lepší zázemí.

Do zdravotnictví poputuje 21 milionů. Z této částky půjde 15 milionů na podporu páteřních nemocnic a 6 milionů na dostavbu a rekonstrukci výjezdní základny letecké záchranné služby.

Oblast cestovního ruchu, památkové péče a kultury také poskytne 4,4 miliony korun na modernizaci Divadla F. X. Šaldy či 4,3 miliony na obnovu ohrožených památek.

Přes 19 milionů získal na investice resort sociálních věcí. 

Autor: