Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

James Bond musel být alkoholik. Vědci spočítali sílu všech jeho vypitých drinků, měl by i přes 6 promile

Kultura

  10:15
Řím - James Bond, agent 007, příliš miluje alkoholické nápoje, které popíjí při každé příležitosti, a tím ohrožuje své zdraví. K tomuto závěru dospěli vědci, kteří analyzovali jeho chování ve 24 filmech, píše italský deník La Repubblica.

Daniel Craig v roli legendárního Bonda. foto: Lidovky.cz

Mezi pronásledováním a explozemi, intrikami a pokusy o otravu jedem agent tajných služeb s povolením zabíjet James Bond příliš pije alkohol. Pohlédneme-li kritickým okem na více než šest desetiletí filmů, od roku 1962 do roku 2015, ihned si povšimneme: oblíbený agent 007 je neustále přiopilý. Nedělá nic jiného, než že pije alkohol, ať už sám nebo ve společnosti, a to v každou denní dobu. Při některých příležitostech dokonce zkonzumuje tolik koktejlů, že přímo překračuje množství alkoholu, které může lidské tělo tolerovat.

Sophie Marceauová v bondovce Jeden svět nestačí

Vědci z Otažské univerzity v Austrálii soudí, že vzhledem k obsahu alkoholu v nápojích a vzhledem k rychlosti, s jakou je do sebe hází, dosáhl vrcholu 6,1 promile alkoholu v krvi, což je úroveň, která by pro mnohé z nás byla smrtelná.

Nový Bond by měl být transgender, míní britský herec West

Nejde jen o problém množství vypitého alkoholu, je třeba rovněž uvážit riziko, jemuž se James Bond vystavuje při svých akcích, do nichž se pouští ihned poté, co se napil. Po popíjení v baru se agent nebojí zasednout za volant, stíhat nepřátele či jim unikat nebo se milovat se ženami, přičemž má vždy hned vedle postele zbraň. Zkrátka náš hrdina je jednoznačně alkoholik. Vědci navrhují, aby se šel léčit.

Problém s nadměrnou konzumací alkoholu se nevyhýbá ani Itálii. Podle italského ministerstva zdravotnictví se v roce 2017 snížila obvyklá spotřeba alkoholu během jídla, avšak údaje o tom, jak se alkohol pije během dne, jsou znepokojivé, především pokud jde o mladé lidi.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...