Odpor vůči populistům loni rostl, sílila lidová hnutí, všímá si Human Rights Watch

Horizont: Hlas občanské společnosti je podle HRW nejsilnější za poslední roky (zdroj: ČT24)

Novinkou uplynulého roku není trvání autokratických režimů, ale narůstající opozice vůči nim, na níž se podílí občanská společnost a lidová hnutí. Uvádí to organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) ve své výroční zprávě, kterou zveřejnila v Berlíně.

Zpráva čítající 643 stránek se věnuje stavu lidských práv ve světě. „Titíž populisté, kteří šíří nenávist a netoleranci, přiživují také opozici (vůči sobě), která zaznamenává i vítězství,“ uvedl výkonný ředitel HRW Kenneth Roth.

Podle organizace to dokládají například aktivity občanské společnosti v Polsku a Maďarsku, kde demonstrovaly desítky tisíc lidí proti snahám vlády omezit nezávislost justice, respektive proti uzavření Středoevropské univerzity.

Česká republika je v dokumentu zmíněna pouze jednou větou, a to v kontextu vzmáhajících se aktivit občanské společnosti v Evropě. Autoři zprávy si všímají, že Češi jsou více ochotni protestovat proti korupci v nejvyšších politických patrech.

Zesiluje odpor vůči útokům na demokracii, uvádí zpráva

HRW kritizuje populistické politiky v EU, kteří navzdory klesajícímu počtu migrantů přicházejících do Evropy nadále živí atmosféru strachu s cílem získat levné politické body. Pozornost si v tomto ohledu vysloužili představitelé Itálie, Maďarska  a Rakouska.

Autoři dokumentují rostoucí lokální i mezinárodní odpor vůči útokům na demokracii v Evropě, krveprolití v Sýrii, etnickým čistkám v Myanmaru či ostřelování a blokádě Jemenu  ze strany Saúdské Arábie. Pokračují ale podle nich také dlouhodobé snahy zakázat chemické zbraně a velký ohlas zaznamenalo volání po důkladném vyšetření vraždy saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího.