Dědicové Rathouského neuspěli. Spor o logo značky Prim vyhrála Elton hodinářská

Výrobce náramkových hodinek Elton hodinářská z Nového Města nad Metují vyhrál u Krajského soudu v Hradci Králové spor o autorství loga hodinek Prim. Soud ve čtvrtek zamítl žalobu dědiců výtvarníka Jiřího Rathouského, kteří se domáhali uznání, že autorem loga je Rathouský, a ne Josef Žid z Eltonu. Jako vedlejší účastník na straně žalobců stála hodinářská firma MPM-Quality, která vede s Eltonem dlouholeté spory o značku Prim a její užívání.

Hradec Králové (Aktualizováno: 15:52 17. 1. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hodinky Prim

Hodinky Prim | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Elton hodinářská tvrdí, že autorem loga Prim z roku 1969 je bývalý zaměstnanec novoměstského Eltonu Josef Žid. Žalobu Elton hodinářská navrhla zamítnout.

Muž ztratil hodinky za čtvrt milionu, policie hledá nepoctivého nálezce

Číst článek

Verdikt krajského soudu není pravomocný. Žalobci se mohou odvolat k pražskému vrchnímu soudu. Hradecký soud žalobu projednával od září 2016. Dnešního vynesení rozsudku se žádná ze stran nezúčastnila.

Podle soudce Jana Fifky se žalobcům nepodařilo prokázat, že autorem loga je výtvarník Rathouský. Soud tak v plném rozsahu žalobu zamítl a žalobcům uložil zaplatit Eltonu hodinářská náklady řízení a státu soudní výlohy.

Původ loga

Elton hodinářská tvrdí, že autorem loga Prim z roku 1969 je bývalý zaměstnanec novoměstského Eltonu Josef Žid. Žalobu Elton hodinářská navrhla zamítnout. Žid, kterému je 91 let, u soudu loni vypovídal a vysvětloval, jak loga sám vytvořil.

Elton hodinářská rozhodnutí soudu přivítala. „Spory, které se společností MPM-Quality vedeme, jsou pro nás samozřejmě zatěžující časově i finančně, nicméně snažíme se především soustředit na zachování tradice 70 let výroby hodinek v Novém Městě nad Metují,“ uvedl generální ředitel Eltonu Milan Kozel. Uvedl, že výrobu mechanických hodinek s vlastním strojkem zvládá pouze několik málo výrobců na světě.

Luxusní hodinky, mechanické sochy i české řemeslo. Ženevská galerie propojuje svět umělců a inženýrů

Číst článek

„Firma, která s tradicí výroby hodinek nemá historicky nic společného a z nedostatku vlastních nápadů se pustila i do kopírování našich ikonických modelů jako jsou Orlík a Diplomat, nám v naší práci nemůže zabránit," uvedl Kozel na adresu MPM-Quality. Vyjádření MPM-Quality ČTK zjišťuje.

Dědici Rathouského Hana Jareš Procházková a Antonín Jareš tvrdí, že autorem loga Prim z konce 60. let minulého století je výtvarník a typograf Rathouský. Na užívání loga dědici v roce 2014 uzavřeli licenční smlouvu s MPM-Quality. Podle žalobců si Žid autorství přisvojil neprávem. V žalobě také žádali, aby soud Eltonu hodinářská používání log Prim a Elton zakázal.

Originální výkres

Chytré hodinky si oblíbili i Češi. Roste hlavně prodej levnějších typů

Číst článek

Pro svá tvrzení žalobci v řízení například předložili různé 50 let staré archiválie.
Naopak Elton hodinářská kromě originálů podnikových norem soudu předložila originál prototypového výkresu loga Prim s podpisem Josefa Žida z července 1969. Klíčovým důkazem žaloby měl být zápis z porady z 18. prosince 1968 v podniku Chronotechna o projednání podnikové samostatnosti závodu v Novém Městě nad Metují.

V listině stojí, že nové grafické logo Prim vytvořil Rathouský. Elton hodinářská listinu označila za falzifikát. Soudem určený znalec o listině na základě porovnání typů písma z psacího stroje konstatoval, že nebyla napsána v době, kdy je datována. Soudce dnes konstatoval, že tyto okolnosti pravost a obsah listiny zásadně zpochybnily. Soudce nevyloučil, že listina mohla vzniknout ‚ „za podezřelých okolností“. Žalobci odmítli, že by šlo o falzum, mohlo jít prý o opis pravé listiny. To však podle soudu z ničeho nevyplývá.

Ani jiné nepřímé důkazy předložené žalobou podle soudu neprokázaly Rathouského autorství. Soudce se pozastavil nad tím, že Rathouský a následně ani jeho dědicové se o autorství až do roku 2016, tedy celých 46 let, nijak nebrali a svá práva nehájili. Žalobci k tomu dříve u soudu uvedli, že nikdo Rathouského za tu dobu nezpochybnil jako autora.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme