Robert Vágner (Slavia Praha)  Bývalé fotbalisty Uherského Hradiště ještě dodnes musí strašit památný zápas s pražskou Slavií, který se v v roce 1995 odehrál v Edenu. Sešívaní vyhráli 9:1, nic takového už česká liga nikdy nezažila. Vše začalo vlastencem hostujícího celku, který však v 10. minutě vyrovnal na 1:1. Pak se ale s brankami roztrhl pytel. Dvakrát se trefil Vladimír Šmicer, hrdinou se ale stal čtyřgólový Robert Vágner. Na konci sezony oslavila Slavia titul, zato Uherské Hradiště sestupovalo. Profimedia.cz
 Vratislav Lokvenc (Sparta Praha)  Útočník Vratislav Lokvenc měl střílení branek v popisu práce. Zásadní okamžiky zažíval v sezoně 1999/00, ve které se stal nejlepším ligovým kanonýrem a vysloužil si přestup do Bundesligy. O zahraniční angažmá si řekl i čtyřmi brankami na hřišti Českých Budějovic, kde jeho zásluhou Sparta vyhrála 4:1. Profimedia.cz
 David Střihavka (Baník Ostrava)  Davidovi Střihavkovi se povedly dát čtyři branky v jednom utkání ještě v dresu Baníku Ostrava. Kanonádu v souboji s Kladnem na začátku sezony 2006/07 načal v samém úvodu a už v 21. minutě měl na kontě hattrick. Poslední branku vstřelil čtvrt hodiny před koncem, pátou branku Ostravy navíc ještě připravil pro Radka Slončíka. Baník tehdy zvítězil vysoko 5:1. Profimedia.cz
 Zbyněk Pospěch (Dukla Praha)  Dalším hráčem, který se dostal mezi vybranou společnost čtyřgólových ligových střelců v jednom utkání, je Zbyněk Pospěch z pražské Dukly. Na začátku sezony 2013/14 svými přesnými trefami rozmetal Olomouc. V té době třicetiletý útočník zažil velmi dobrou sezonu už v předchozím ročníku a potvrdil, že to nebyla jen náhoda. Každý Pospěchův gól byl jiný, všechny ale měly něco do sebe. Sám tehdy asi tušil, že už nikdy nic podobného nezopakuje. Profimedia.cz
8
Fotogalerie

Neskuteční borci. 8 fotbalistů, kteří dali alespoň čtyři góly v jednom ligovém zápase

Jestliže se někomu povede během jednoho zápasu dát dvě branky, většinou bývá oslavován jako hrdina. Když se někdo trefí třikrát, fanoušci ho milují. A pokud se mezi střelce zapíše čtyřikrát, pak vejde do historie.

V zápasech české nejvyšší fotbalové soutěže se dosud povedlo jen osmi fotbalistům skórovat čtyřikrát (jednomu z nich dokonce pětkrát!) v jediném zápase. Všechny šťastné střelce najdete v následujících kapitolách.

Pokračování 2 / 9

Josef Obajdin (Slovan Liberec)

Josef Obajdin.jpg

Bývalého útočníka Josefa Obajdina si většina lidí spojuje se Spartou, v jejímž dresu získal šest ligových titulů. Ještě než na Letnou přes německý Frankfurt zamířil, působil v Liberci. V jeho barvách na sebe výrazně upoutal pozornost v roce 1994, když v duelu na půdě Benešova čtyřikrát skóroval. Slovan tehdy vyhrál 5:0.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 3 / 9

Robert Vágner (Slavia Praha)

Robert Vágner.jpg

Bývalé fotbalisty Uherského Hradiště ještě dodnes musí strašit památný zápas s pražskou Slavií, který se v v roce 1995 odehrál v Edenu. Sešívaní vyhráli 9:1, nic takového už česká liga nikdy nezažila.

Vše začalo vlastencem hostujícího celku, který však v 10. minutě vyrovnal na 1:1. Pak se ale s brankami roztrhl pytel. Dvakrát se trefil Vladimír Šmicer, hrdinou se ale stal čtyřgólový Robert Vágner. Na konci sezony oslavila Slavia titul, zato Uherské Hradiště sestupovalo.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 4 / 9

Vratislav Lokvenc (Sparta Praha)

Vratislav Lokvenc.jpg

Útočník Vratislav Lokvenc měl střílení branek v popisu práce. Zásadní okamžiky zažíval v sezoně 1999/00, ve které se stal nejlepším ligovým kanonýrem a vysloužil si přestup do Bundesligy. O zahraniční angažmá si řekl i čtyřmi brankami na hřišti Českých Budějovic, kde jeho zásluhou Sparta vyhrála 4:1.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 5 / 9

David Střihavka (Baník Ostrava)

David Střihavka.jpg

Davidovi Střihavkovi se povedly dát čtyři branky v jednom utkání ještě v dresu Baníku Ostrava. Kanonádu v souboji s Kladnem na začátku sezony 2006/07 načal v samém úvodu a už v 21. minutě měl na kontě hattrick. Poslední branku vstřelil čtvrt hodiny před koncem, pátou branku Ostravy navíc ještě připravil pro Radka Slončíka. Baník tehdy zvítězil vysoko 5:1.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 6 / 9

Zbyněk Pospěch (Dukla Praha)

Zbyněk Pospěch.jpg

Mezi vybranou společnost čtyřgólových ligových střelců v jednom utkání se prostřílel i Zbyněk Pospěch z pražské Dukly. Na začátku sezony 2013/14 přesnými trefami rozmetal Olomouc.

V té době třicetiletý útočník zažil velmi dobrou sezonu už v předchozím ročníku a potvrdil, že to nebyla jen náhoda. Každý Pospěchův gól byl jiný, všechny ale měly něco do sebe. Sám tehdy asi tušil, že už nikdy nic podobného nezopakuje.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 7 / 9

David Lafata (Sparta Praha)

David Lafata.jpg

Nejenže je David Lafata nejlepším kanonýrem v historii samostatné české nejvyšší soutěže, drží ale také rekord v počtu nastřílených branek v jednom utkání. Úplně na konci sezony 2015/16 si s chutí zastřílel v utkání proti Vysočině Jihlava a sám vytesal do análů výsledek 5:0. Nikdo jiný kromě něho se mezi tyče netrefil. Dva góly vsítil v první půli, další tři trefy přidal ve druhé části hry.

V zápase posledního kola už ani jednomu celku o nic nešlo. Sparta nemohla skončit jinak než na druhém místě a také Jihlavští byli venku z bojů o záchranu. Lafatovo tehdejší střelecké představení už jen těžko v české lize někdo zopakuje...

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 8 / 9

Nikolaj Komličenko (FK Mladá Boleslav)

Nikolaj Komličenko Pavel Mazáč  CNC  Profimedia.jpg

Předposledním ligovým hráčem, který dal čtyři góly v jednom zápase, je Nikolaj Komličenko. Nejlepší střelec ročníku 2018/19, v němž dal 29 branek, na začátku další sezony moc nehrál, v zápase s Českými Budějovicemi ale ožil a čtyřmi trefami zařídil výhru svého týmu v poměru 4:2.

Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Pokračování 9 / 9

Adam Hložek (Sparta Praha)

Adam Hložek-2021.jpg

Zatím posledním borcem, který nasázel čtyři fíky v ligovém utkání, se stal v sezoně 2020/21 Adam Hložek. Mladičký sparťanský klenot režíroval v posledním kole vysokou výhru Pražanů na domácím hřišti se Zbrojovkou Brno.

Všechny čtyři trefy dělilo pouhých 23 minut. V deváté minutě gólem z penalty vyrovnával na 1:1, o pět minut později skóroval hlavou a třetí branku dal po střele pravačkou. O čtvrtý gól se postaral Matěj Polidar a po něm se prosadil opět Hložek. Ještě do konce poločasu upravil výsledek na konečných 6:1 Jan Sedlák.

Foto: Profimedia.cz

Doporučujeme

Články odjinud