Evropa rozjíždí přípravy na tvrdý brexit. Francie investuje miliony do letišť a přístavů

Horizont ČT24: Evropa se připravuje na brexit bez dohody (zdroj: ČT24)

Francie spustila pohotovostní plán pro případ, že Británie odejde z Evropské unie 29. března bez jakékoli dohody. Premiér Édouard Philippe oznámil, že země investuje 50 milionů eur (1,3 miliardy korun) do francouzských přístavů a letišť, aby zmírnila případné dopady takzvaného neřízeného odchodu Britů z EU. Kvůli tvrdému brexitu chce Evropská komise vyslat do všech členských zemí své koordinátory.

Podle šéfa francouzské vlády se scénář odchodu Británie z EU bez dohody jeví jako stále pravděpodobnější. „Právě z tohoto důvodu jsem spustil plán týkající se brexitu bez dohody,“ oznámil Philippe.

Plán zahrnuje mimo jiné legislativní opatření, která mají zajistit, že po brexitu nebude přerušena ochrana práv francouzských občanů či firem.

Již dříve zveřejnila francouzská celní správa podrobné informace pro podnikatele, jak se připravit na brexit a jeho případné formy. Do roku 2020 by rovněž tamní celní správa měla postupně najmout dalších 700 zaměstnanců, kteří budou mít na starost kontroly na hranicích, zejména v přístavech Le Havre, Calais či Dunkerk a u kanálu La Manche.

Brusel připravuje pomoc, zástupci Komise objedou všechny země

Přípravy na tvrdý brexit zintenzivňuje i Evropská komise. Její zástupci jsou připraveni navštívit všech 27 zemí bloku, aby domluvili podrobnosti a koordinaci příprav na neřízený odchod Spojeného království.

„Bereme to velmi vážně,“ upozornil mluvčí Komise Margaritis Schinas, který připomněl, že Komise už v prosinci představila soubor konkrétních kroků a doporučení.

Pokud Britové opustí EU k 29. březnu bez platné dohody upravující okolnosti odchodu, odborníci varují nejen před chaosem v oblastech, jako je doprava či komunikace, ale i před komplikacemi, které zasáhnou hospodářství sedmadvacítky. Tvrdý brexit bude mít dopady také na život občanů zemí EU žijících v Británii, ale také třeba na vzájemnou bezpečnostní spolupráci. 

Tomáš Petříček a Karin Kneisslová
Zdroj: Ronald Zak/ČTK/AP

Státy, včetně České republiky, už proto začaly přijímat konkrétní kroky, které mají pomoci negativní dopady případného tvrdého brexitu zmírnit. Český ministr zahraničí Tomáš Petříček po jednání se svou rakouskou kolegyní Karin Kneisslovou uvedl, že řada je na Velké Británii, aby představila svůj nový návrh.

V úterý odmítli britští poslanci dohodu, kterou s Bruselem dojednala britská premiérka Theresa Mayová. Konzervativní předsedkyně vlády musí takzvaný „plán B“ představit v Dolní sněmovně do tří zasedacích dnů, tedy do 21. ledna. Alternativami jsou odložení brexitu, předčasné volby, druhé referendum o vystoupení, ale i neřízený brexit bez dohody.