Lupa
Obsah Obsah
Portál

Papež chce, aby všichni biskupové jasně věděli, jak bojovat proti zneužívání

Datum publikace17. 1. 2019, 12.00
TiskTisk

Papež František minulý týden setkal s organizátory únorového setkání předsedů biskupských konferencí z celého světa, které se bude věnovat ochraně nezletilých v církvi. Cílem setkání je, aby všichni biskupové měli jednoznačně jasno, co je potřeba podniknout v prevenci a zabránění světového závažného problému zneužívání nezletilých.

Na fotce Alessandro Gisotti, dočasný ředitel Tiskového střediska: Daniel Ibáñez/CNA

Setkání „Ochrana nezletilých v církvi“ bude probíhat ve dnech 20.-24. 2. 2019 v nové aule Synodu ve Vatikánu. Moderováním zasedání byl Svatým otcem pověřen o. Federico Lombardi SJ, bývalý vatikánský tiskový mluvčí a současný předseda nadace Benedikta XVI.

Kromě jednání v plénu budou na programu schůzky v menších pracovních skupinách, společné modlitby s vyslechnutím svědectví, kajícná liturgie a závěrečná mše svatá. Papež František ujistil o své přítomnosti po celou dobu setkání.

„Únorové setkání o ochraně nezletilých v církvi má konkrétní cíl: aby všichni biskupové měli jednoznačně jasno, co je potřeba podniknout k prevenci a zabránění závažného celosvětového problému zneužívání nezletilých. Papež František ví, že globálnímu problému lze čelit pouze globální odpovědí a chce, aby toto setkání bylo shromážděním pastýřů, nikoli studijní konferencí, setkáním modlitby a rozlišování a to jak katechetickém, tak operativním, uvedl ve zvláštním prohlášení  Alessandro Gisotti, dočasný ředitel Tiskového střediska.

„Pro Svatého otce je zásadní, aby biskupové, kteří přijedou do Říma, po návratu do svých zemí a diecézí si byli vědomi pravidel, která mají být uplatňována a učinili tak kroky nezbytné k prevenci zneužívání a ochraně obětí a aby zajistili, že žádné případy nebudou utajeny a ´zameteny pod koberec´, stojí dále v prohlášení Gisottiho.

„Vzhledem k velkým očekáváním, které jsou s tímto setkáním spojeny, je dobré zdůraznit, že tato konference nebude výchozím bodem v boji se zneužíváním v rámci církve, nýbrž je zastávkou na více než patnáctileté bolestné cestě, jíž se církev rozhodně a neúnavně ubírá,“ uzavřel Gisotti prohlášení.

(Zdroj: Tiskové středisko Svatého stolce, Vatican News)

Autor článku: Radka Blajdová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou