Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Krasojízdu Vittozziové přeťala Kuzminová. Češky ve sprintu v Ruhpoldingu vybouchly

Po dvou výhrách za sebou neměla Lisa Vittozziová daleko k té třetí. To by však sprint Světového poháru v Ruhpoldingu nesměla běžet Anastasia Kuzminová. Právě zkušená slovenská závodnice skvělým výkonem na střelnici i v běhu odsunula italskou soupeřku na druhé místo. Češkám se v německém středisku vůbec nedařilo a zůstaly bez bodu.

Stupně vítězů po sprintu v Ruhpoldingu. Zleva Lisa Vittozziová, vítězná Anastasia Kuzminová a Hanna Öbergová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Pokud české závodnice nastoupily do závodu Světového poháru, vždy z toho byl alespoň nějaký bodový zisk. Toto pravidlo platilo od 12. února 2012, ale sprint v Ruhpoldingu dlouhou sérii ukončil.

Ani Markéta Davidová, ani Veronika Vítková, ani Eva Puskarčíková, ani Jesica Jisslová či Lucie Charvátová.

Žádné z českých reprezentantek vystoupení v německém středisku, v němž vládly dokonalé biatlonové podmínky, nevyšlo. Češkám se nevedlo běžecky ani střelecky a žádná z nich se tak nedostane do nedělního závodu s hromadným startem.

"Na závodě nenajdu nic pozitivního. Musíme na něj rychle zapomenout, vůbec se nám nedařilo. Na střelnici holky dělaly zbytečné chyby, i když byly výborné podmínky. To se musí nulovat. Takto to nejde," popsal asistent trenéra Jiří Holubec.  

Nejlepší Češkou v cíli nakonec byla Markéta Davidová, která dorazila na 50. místě. Mladá naděje nabrala výrazné manko zejména na střelnici, kde patřila rychlostí k těm vůbec nejhorším, a navíc musela na dvě trestná kola.

Jindy rychlé běžkyni to navíc nejelo ani na lyžích. "Cítila jsem se hrozně. Mně se v Ruhpoldingu vždycky jezdí hrozně, takže se jen potvrdilo, že je to tady hrozný. Byla jsem ráda, že jsem dojela do cíle," zhodnotila.

Ještě o místo hůře dojela Veronika Vítková, jež se začíná zvedat běžecky, ale tentokrát nechala nesestřelené tři terče, což znamenalo 450 metrů navíc. "Nevím, co jsem tam dělala. Když už se mi lépe běhá na trati, dělám něco špatně na střelnici," postěžovala si.

Eva Puskarčíková brala po dvou trestných kolech 54. pozici. Lucie Charvátová (3 chyby) byla 85. a Jessica Jislová (3 chyby) si připsala 100. příčku.

Veronika Vítková v Ruhpoldingu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Série Vittozziové skončila. Kuzminová byla nad její síly

Jiné pravidlo naopak zůstane i po Ruhpoldingu neměnné. A to, že pokud některá z žen v probíhající sezoně sprint vyhraje, v dalším závodě této disciplíny v ročníku triumf nepřidá.

Blízko přerušení série byla Lisa Vittozziová. Italka, která v Oberhofu ovládla sprint i stíhačku. Po trati znovu letěla, dařilo se jí rovněž střelecky (v obou položkách bezchybná) a v cíli se závodnice s číslem 13 nějaký čas vyhřívala na nejvyšší příčce. Pak ale dorazila "Nasťa"…

Slovenka Anastasia Kuzminová předvedla jak ve střelbě, tak i v běhu o chlup lepší výkon. Biatlonistka s číslem 24 na dresu od prvního mezičasu vylétla na nejvyšší příčku a už ji neopustila ani na moment.

Třiadvacetiletá Vittozziová na ni dokázala stáhnout čas až v posledním kole. Byly to však pouhé čtyři sekundy oproti odjezdu z položky vestoje, což zkušené Slovence nemohlo ublížit. Když projela cílem, měla na Italku náskok 11,5 vteřiny a na tom už žádná závodnice do konce sprintu nic nezměnila.

Obě zbytku pole časem hodně utekly. Velký boj se tak svedl až o třetí místo. To nakonec pro sebe uzmula Hanna Öbergová ze Švédska, která měla na vítězku 29 sekund. Pomohla jí k tomu čistá střelba. Čtvrtá Marte Oslbuová Röiselandová z Norska musela na jedno trestné kolo a za bronzem zaostala o 1,5 sekundy.

V sobotu ženy v Ruhpoldingu pokračují štafetami, kde budou Češky chtít navázat na bronz z Oberhofu, a v neděli závody s hromadným startem. Ten bude stejně jako v Novém Městě na Moravě bez české účasti.

SP v biatlonu v Ruhpoldingu (Německo):

Ženy - sprint (7,5 km): 1. Kuzminová (SR) 19:15,1 (0), 2. Vittozziová (It.) -11,5 (0), 3. Öbergová (Švéd.) -29,1 (0), 4. Röiselandová (Nor.) -30,6 (1), 5. Bescondová (Fr.) -32,5 (0), 6. Wiererová (It.) -40,2 (1), 7. Chevalierová a Braisazová (obě Fr.) obě -46,1 (0), 9. Dahlmeierová -47,7 (0), 10. Preussová (obě Něm.) -50,8 (1), ...50. Davidová -2:04,7 (2), 51. Vítková -2:07,5 (3), 54. Puskarčíková -2:11,4 (2), 85. Charvátová -3:03,0 (3), 100. Jislová (všechny ČR) -4:14,5 (3).

Průběžné pořadí SP (po 11 z 26 závodů): 1. Wiererová 476, 2. Vittozziová 450, 3. P. Fialková (SR) 401, 4. Kuzminová 387, 5. Chevalierová 365, 6. Röiselandová 352, 7. Öbergová 313, 8. Mäkäräinenová (Fin.) 307, 9. Hojniszová (Pol.) 304, 10. Krjuková (Běl.) 295, ...38. Puskarčíková 101, 42. Davidová 79, 47. Vítková 69, 64. Charvátová 19, 77. Jislová 10.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články