Kursk. Nepotopitelná ruská pýcha padla na dno

Katastrofický film o skutečné události z roku 2000, týkající se jaderné ponorky K-141 Kursk, přichází právě do kin. Hlavních rolí se ujali Matthias Schoenaerts, Colin Firth, Léa Seydouxová a Max von Sydow.

Film vypráví o skutečné události, která se odehrála na palubě jaderné ponorky K-141 Kursk. „Nepotopitelná“ pýcha Severního loďstva ruského válečného námořnictva. Během námořního cvičení v srpnu 2000 se na palubě nachází 118 členů posádky. 12. srpna ponorkou otřesou obrovské exploze, které plavidlo potopí na dno arktických vod Barentsova moře. Zoufalý boj s časem pro námořníky a jejich rodiny začíná. Proti záchranné misi mluví zchátralé vybavení a odmítavý postoj ruské vlády.

Kursk je svým strašidelným a beznadějným příběhem podobný filmu Deepwater Horizon z roku 2016. Ten zachycoval podobnou katastrofu, odehrávající se na moři, jen s rozdílem toho, že u Kursku jde o nehumánní chování ruské armády a v případě druhé katastrofy šlo o chamtivost společnosti BP.

Cílení na americké a mezinárodní publikům je zřejmé z hereckého zastoupení, které je z Belgie, Francie, Rakouska, Německa, Švédska a z angličtiny, kterou se ve filmu mluví ve všech zemích včetně Ruska. Režii má na svědomí dánský režisér Thomas Vinterberg, který měl patrně jasný cíl, a to vytvořit klasické hollywoodské drama. Tvůrci z filmu vyřadili postavu Vladimíra Putina i přesto, že krize Kursk byla první jeho velkou výzvou v novém předsednictvu. Vinterberg se tak snaží o emotivní zasáhnutí, ale patrně k tomu používá spíše fiktivní úseky příběhu.

Srdcervoucí, dramatický příběh o mužích, kteří krutě zaplatili svými životy a jejich rodiny v důsledku toho byly navždy touto tragédií poznamenány, má premiéru již ve čtvrtek 17. ledna.