Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Survivor 2024 - aktuálně

Mirce se rozpadá obličej: Díky dobrotě Čechů jí už ale možná brzy zachrání tvář!

Mirce se rozpadá obličej: Díky dobrotě Čechů jí už ale možná brzy zachrání tvář!
Zdroj: archiv
+ Dalších 6 fotografií
galerie
Mirka Dobešová (31) je chytrá, vtipná a talentovaná žena, která by si přála jen jednu věc. Být zdravá! Ve čtrnácti letech ji přepadl strašák jménem rakovina a od té doby bojuje jako lev, aby žila běžným životem. Nyní jí však hrozí zborcení tváře. Jak se k jejímu problému staví české zdravotnictví?

"Nepotřebuju být krásná, stačí mi, když budu zdravá," začíná své vyprávění Mirka, které po bolesti zubu ve čtrnácti letech diagnostikovali nádor. Po prvotních testech byla poslána do Motola, kde se nacházel v té době jediný specialista, který byl schopný velký zhoubný nádor zasahující do horní dutiny odoperovat.

"Operace trvala více než osm hodin a byla mi při ní odebrána polovina horní čelisti, lícní kost a podočnicový oblouk mi byl nahrazen titanovou mřížkou," popisuje operaci mladá žena, která si prošla peklem, a i přesto si neustále udržuje svůj optimismus a úsměv na rtech.

"Je to absurdní, všichni spíše čekali, že se nádor vrátí, při těchto diagnózách je mortalita běžná. Ten se sice nevrátil, ale problémy stejně přišly," říká Mirka, která i přes veškerá omezení vystudovala vysokou školu, pracuje a snaží se žít životem zdravých třicátníků.

Přišly komplikace

Před šesti lety ji však začal sužovat problém s titanovou mřížkou. Nikdo totiž tenkrát při operaci netušil, že po několika letech mřížka protrhne slabou tkáň a bude stahovat oční víčko dolů, což opět začne ženu ohrožovat.

"V důsledku radikálního zákroku nejenže se mi stahuje tkáň ve tváři, ale titanová mřížka mi již stahuje i dolní víčko a kvůli ustupující dásni se navíc neustále zvyšuje riziko vypadnutí předních zubů," doplňuje svou diagnózu Dobešová.

Pacientka samozřejmě hned absolvovala kolečko po českých nemocnicích s otázkou, co se s tím dá dělat. Avšak reakce lékařů a jejich ochota mladé ženě pomoci se pohybovaly na bodu mrazu.

Ani Mirce se rozdílné názory českých operatérů nezdály, tak se pídila po informacích stále dál, až se dostala do rukou doc. Šmuclera, který ji informoval o možnostech v zahraničí a tuzemskou léčbu zavrhl. Dle prokazatelných informací zde totiž není nikdo, kdo by měl s tímto zákrokem dostatečné zkušenosti. Pojišťovna však klientce sdělila, že zahraniční zákrok neuhradí, pokud nedoloží, že zákrok nelze v České republice provést. Což lze, ale otázkou je s jakým výsledkem.

V Česku jí moc nepomohli

"Bylo mi řečeno, že tenhle zákrok zvládne každá fakultní nemocnice. Že přece nezáleží na výsledku, ale na tom, že operaci pojišťovna proplatí a já přece při svém vzhledu nemůžu očekávat zázraky," popisuje postoj zdravotní pojišťovny i českých lékařů.

Pojišťovna nereflektovala ani názor českého odborníka působícího v Německu, který inicioval setkání s ředitelem pojišťovny. Ten i navzdory poskytnutým informacím, že v Německu potřebný rekonstrukční zákrok (transplantace kostí, tkání, plastické korekce) zvládnou maximálně na dvou specializovaných pracovištích (na každé připadá 42 milionů lidí), svůj názor nezměnil. Výsledek přece není důležitý!

Stal se zázrak

Mirka je nyní v kontaktu se dvěma zahraničními pracovišti, kde by bylo možno složitou operaci provést, ale vše samozřejmě záleží na financích.

"Jelikož jsem už neviděla jiné východisko, musela jsem jít s kůží na trh a požádat veřejně lidi o pomoc. Věřte, že to pro mě nebylo nic snadného, ale nyní jsem strašně ráda, že jsem to udělala. Vlna solidarity je totiž neskutečná," děkuje všem dojatá Mirka, která na operaci v zahraničí potřebuje kolem pěti milionů korun. Po měsíci existence transparentního účtu (2901488890/2010) se totiž potřebné peníze skutečně podařilo vybrat.

Bartošová brala úspěchy jako samozřejmost, svou slávu ale neustála, tvrdí její první manažer. Showbyznys ji semlel

Související články

Další články

Nejnovější kauzy