České potravinové banky loni pomohly 100 000 lidí. Objem darovaného jídla z řetězců se ztrojnásobil

Potravinové banky loni shromáždily 4127 tun potravin a drogerie. Objem potravin darovaných od řetězců se meziročně ztrojnásobil. Banky získávají zboží také z potravinových sbírek, evropského programu potravinové a materiální pomoci a od pěstitelů a producentů. Pomoc obdrželo více než 100 000 lidí. Informovala o tom Simona Sochorová z České federace potravinových bank.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nákup ve velkoobchodě (ilustrační foto).

Potraviny různých výrobců na vozíku. Ilustrační foto. | Zdroj: Profimedia

Od velkých obchodních řetězců pochází zhruba 60 procent potravin v bankách. Jde o potraviny určené k rychlé spotřebě s uplynulou dobou minimální trvanlivosti, poškozeným obalem nebo třeba špatným označením.

Hodnota potravin, které banky pomohly zachránit, je podle České federace potravinových bank (ČFPB) přibližně 282 milionů Kč.

Skupina senátorů v čele s Ivo Valentou (za Soukromníky) chtěla povinnost řetězců bezplatně poskytovat část neprodejného zboží potravinovým bankám zrušit. Ústavní soud ale na začátku roku jejich návrh zamítl. Podle něj nejde o protiústavní zásah do vlastnických práv ani do práva podnikat.

Senátoři neuspěli. Ústavní soud zamítl stížnosti na hlukové limity a potravinové banky

Číst článek

Asi 400 tun potravin darovali loni lidé ve veřejných potravinových sbírkách. Pro banky jde o důležitý zdroj. „Pomáhají nám celoročně zajistit základní potraviny, jako jsou konzervy, těstoviny, mouka, olej, a zároveň drogerii,“ uvedla ředitelka ČFPB Veronika Láchová. Letos budou potravinové banky organizovat dvě celostátní sbírky.

První potravinová banka na světě byla založena v roce 1967 ve Phoenixu v Arizoně, v Evropě vznikla v roce 1984 v Paříži. V roce 1986 byla založena Evropská federace potravinových bank a v roce 1994 Česká federace potravinových bank. V ČR je 15 takových bank a logistické centrum v Modleticích u Prahy.

Hlavním podporovatelem potravinových bank v ČR je ministerstvo zemědělství. Loni dotace činily 41 milionů korun. „Letos by provozní dotace měla být vyšší než v předcházejícím roce, a pomůže nám tak zvládnout zpracovávat neustále se zvyšující objem darovaných potravin a pomoci více lidem,“ dodal předseda ČFPB Aleš Slavíček.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme