Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Zábřežský psí útulek funguje již jednadvacet let

17. ledna 2019 - 11:36

Zpět na seznam článků

Dobrovolníci zajišťují například venčení pejsků

Zábřežský psí útulek funguje již jednadvacet let

Zábřežský útulek zdroj foto: EKO servis Zábřeh

Útulek slouží nejen pro potřeby města Zábřeh, ale i okolní obce. Za tuto dobu prošel mnoha změnami. Nejvíce změn však potkal útulek v loňském roce.

Mezi ty nejdůležitější pro útulek patří čipování psů a adopční poplatek. „Čipování psů bude v České republice povinné až od roku 2020, my jsme ale začali již loni. Každý čip je registrován v národním registru majitelů zvířat, pokud se pes či jakékoliv jiné zvíře ztratí, nahlásíte číslo čipu na nonstop linku národního registru a následně je tato informace rozeslána do všech útulku či podobných organizací po republice. Je tak větší pravděpodobnost, že se pes vrátí k majitelům. Dále adopční poplatek, při rozhodování jsme měli strach, aby neopadl zájem o adopci a útulek tak nezůstával plný. Otázkou tedy bylo na jakou výši adopční poplatek nastavit. Nakonec jsme se drželi zdravého rozumu a přihlíželi jsme na výši adopčních poplatků v okolních útulcích. Cílem bylo, aby se zamezilo adopcím nevyhovujícím chovatelům do nevyhovujících podmínek, což svůj účel rozhodně splnilo,“ uvedla Michaela Walterová, vedoucí provozu útulku.

Zábřežský útulek zdroj foto: EKO servis Zábřeh

V minulém roce se zábřežský útulek dočkal rekonstrukce vnitřních prostor, především zázemí pro zaměstnankyně. Náklady na celkovou rekonstrukci přesáhly tři sta tisíc korun. Investorem byl zábřežský EKO servis, který provozuje městský útulek. „Nyní zde máme teplo, místo na uložení věcí i přípravu krmiva,“ pochvaluje si jedna ze zaměstnankyň.

Zábřežský útulek zdroj foto: EKO servis Zábřeh

V loňském roce prošlo útulkem sto sedmnáct psů a z toho čtyři vrhy štěňat. Také dárci byli loni vstřícní: „Podpořili nás přibližně jednou tunou granulí, pětačtyřiceti kila těstovin a rýže, na tři sta kusy konzerv a přibližně sto sedmdesáti kusy kapsiček a paštik a také kosmetikou, dekami, úklidovými prostředky či výživou pro štěňata,“ přiblížila vedoucí provozu.

Tolik potřebnému zařízení pomohla také bezmála čtyřicetitisícová materiální sbírka a dvaceti tisícová finanční podpora.  „Útulek pro psy je dnes nezbytným prvkem pro řešení problematiky opuštěných a nalezených psů ve městě Zábřeze. Jsem rád, že není koncovým řešením při odchytu psů, kterou provádí městská policie za spolupráce s občany, ale pejskům se úspěšně daří nacházet nová místa v lidských domovech. K výbornému fungování útulku a kvalitní péči o psy podstatně přispívají i dobrovolníci, kteří zajišťují například venčení psů, patří jim velké poděkování,“ uvedl starosta města Zábřeh František John.

Zábřežský útulek zdroj foto: EKO servis Zábřeh

Zábřežskému útulku významně pomáhají dobrovolníci. „Chci poděkovat dárcům a dobrovolníkům jménem našich svěřenců v útulku, za vlnu solidarity, kterou projevujete nejen před Vánocemi, ale i během celého roku. Venčitelům za jejich pravidelné návštěvy a procházky se psi a taky našim fanouškům na sociálních sítích, kteří během jednoho roku dosahují ke dvěma tisícům. Každý další fanoušek a každé další sdílení zvyšuje šanci psů na nový domov,“ dodala Walterová.

Autor: red., a.č., M. Walterová, zdroj foto: EKO servis Zábřeh

Fotogalerie

Zábřežský útulek                  zdroj foto: EKO servis Zábřeh

Další články z rubriky

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Opera, výstava, kniha či obnova kaple

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Kolize v Loučné nad Desnou se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.