Vrah starosty Gdaňsku původně plánoval útok ve Varšavě. Chtěl ukázat svou „křivdu“

Vražedný útok nožem

Vrah starosty Gdaňsku původně plánoval útok ve Varšavě. Chtěl ukázat svou „křivdu“NOVÉ 1
Svět
Echo24
Sdílet:

Stefan W., který je podezřelý z vraždy gdaňského starosty Pawla Adamowicze, nedávno plánoval útok ve Varšavě. Píše o tom list Gazeta Wyborcza, podle kterého to muž řekl při výslechu po nedělním atentátu na Adamowicze. Na to, že chce udělat něco „spektakulárního, aby se všichni dozvěděli o jeho křivdě“, upozorňovala policii matka údajného pachatele.

Dělal jí starosti jeho psychický stav, jeho silné pocity křivdy, kterou podle něho měli na svědomí politici. Stefan W. si odpykával ve vězení trest pěti a půl roku za bankovní přepadení. Vedení věznice ale uvedlo, že v dopise, který mu policie poslala, se nepsalo nic o obavách matky Stefana W., ale jen o tom, že se cítí být nespravedlivě trestaný. 

V den, kdy byl Stefan W. propuštěn z vězení, odcestoval do Varšavy. Při výslechu po útoku na starostu Gdaňsku Adamowicze údajně vypověděl, že tam chtěl „udělat něco velkého, o čem všichni budou mluvit“. Prý mu šlo o útok v davu. Proč nakonec nic neudělal, není jasné.

V neděli se Stefan W. během charitativní akce v Gdaňsku s nožem v ruce vrhl na Adamowicze a několikrát ho bodl. Starosta utrpěl vážná zranění, kterým v pondělí odpoledne podlehl.

Zástupce gdaňského starosty Piotr Kowalczuk ve středu navštívil matku Stefana W. a nabídl jí pomoc ze strany města. Žena podle něho od neděle žije ve strachu a stala se obětí nenávistných slovních útoků. Rodina už využila pomoci psychologa.

Rakev s tělem Adamowicze bude dnes odpoledne vystavena v Evropském centru Solidarity, kam se s ním budou lidé moci přijít rozloučit. V pátek bude rakev převezena do baziliky Nanebevzetí Panny Marie.

Na policii mezitím skončili další lidé, kteří na internetu zveřejňovali agresivní komentáře. Ve Slezsku policisté zadrželi 34letého muže, který si veřejně dělal legraci z Adamowiczovi vraždy a gratuloval údajnému pachateli. Policisté zadrželi také jiného uživatele internetu, který hrozil starostovi Vratislavi Jacku Sutrykovi, že ho „rozpáře“. 

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články