Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Jan Kopecký startuje mezi prominenty v Zell am See

Na akci GP Ice Race v Zell am See (19. a 20. ledna 2019) jsou pro fanoušky připraveny demonstrační jízdy historických závodních a rallyových vozů, vzrušující souboje speciálů kategorie R5 a napínavé závody ve skijöringu.

V kategorii vozů R5 pojede s vozem ŠKODA FABIA R5 úřadující mistr světa kategorie WRC 2 Jan Kopecký a junior týmu BRR Julian Wagner. Sedminásobný mistr Německa Matthias Kahle bude krotit 140 koňských sil vozu ŠKODA 130 RS přenášených na zadní kola.

Ferdinand Porsche, společně s Vinzenzem Gregerem, zakladatelem GP Ice Race v Zell am See, říká: „Těšíme se na vzrušující opravdové souboje, a to zejména v boji o vítězství moderních rally vozů v kategorii R5.“ Pravnuk známého zakladatele společnosti Porsche dodává: „Fanoušci si v Zell am See užívali napínavých závodů na ledě a ve skijöringu po čtyři desetiletí mezi roky 1937 a 1974. S moderní interpretací těchto závodů chceme tyto legendární závody oživit a po desetiletích je probudit ze spánku.“

Na startovní listině závodů v Zell am See je také tovární jezdec ŠKODA a úřadující mistr světa Jan Kopecký, který v mistrovství světa 2018 s vozem ŠKODA FABIA R5 získal mistrovský titul po pěti vítězstvích a jednom druhém místě. „Na závod s vozem ŠKODA FABIA R5 v Zell am See se už moc těším. Již v sezóně 2018 jsem získal hodně zkušeností na zledovatělém a zasněženém povrchu. Vyhrál jsem v kategorii R5 legendární Rallye Monte-Carlo,“ řekl Kopecký.

Ambiciózním soupeřem mistra světa bude za volantem vozu ŠKODA FABIA R5 nadějný 23letý rakouský juniorský jezdec Julian Wagner, který usedne za volant vozu rakouského týmu BRR (Baumschlager Rallye & Racing). Talentovaná hvězda je k vidění také v mistrovství Rakouska 2019. Wagner se letos zúčastnil již prvního kola národní série – Jaennerrallye, v němž byl na ledovém a zasněženém povrchu nepřekonatelný a dosáhl dominantního vítězství. Ve velmi nabité kategorii R5 usedne za volant vozu ŠKODA FABIA R5 také rakouský jezdec Günther Knobloch.

Sedminásobný mistr Německa Matthias Kahle bude na ledové trati v Zell am See řídit lehký historický závodní vůz ŠKODA 130 RS s výkonem 140 koňských sil a pohonem zadních kol.
Ovšem zajímavých osobností, které se představí například v závodech bude celá řada. Tak třeba několikanásobný vítěz 24 h Le Mans a Pikes Peak, francouzský jezdec Romain Dumas pojede s VW Polo GTI R5 ve skupině právě s Janem Kopeckým.


Hvězdy na sněhu a ledu


K prominentům patří Walter Röhrl s Audi Sport Quattro S1 a s Porsche, ex-pilot F1 a vítěz Le Mans Marc Webber s Lancií 037 (?), dále Richard Lietz (Mitsubishi lancer) a Marc Lieb (Porsche 924). Daniel Abt předvede elektrický monopost Audi e-tron na hřebíkách. Šampion DTM z roku 2017 pojede René Rast pojede s Audi RS5 DTM. Hans Stuck usedne do Austro Daimler ADR 6 Sport Torpedo z roku 1929, který patřil jeho otci.

Do „buggy“ KTM X-Bow usednou Kris Rosenberger, Ferdi Stuck nebo současná rakouská soutěžácká jednička Hermann Neubauer.


Ze zajímavých automobilů uvidí diváci na sněhu a ledu Alfu Romeo 8C 2900, Porsche 356 Abarth z Targa Florio, vystaven bude Auto Union Typ C a řada dalších skvostů.
Opravdovou raritou bude sportovní MA-01, který v roce 1952 postavil Otto Mathé s použitím motoru Porsche objemu 1,5 litru o výkonu 130 k, který umístil za sedadlo řidiče.





JL + Škoda 17.1.2019









Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar