Dostálová: Dokud bude Česko jednou z nejbezpečnějších zemí, počet turistů poroste

Za první tři čtvrtletí loňského roku se v Česku ubytovalo sedmnáct milionů turistů a roste jak počet tuzemských, tak zahraničních hostů. Je to i díky tomu, že Česká republika má status jedné z nejbezpečnějších zemí. Na zahájení veletrhů cestovního ruchu GO a Regiontour v Brně  to řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO).

Počty turistů, kteří míří do České republiky, rostou několik let po sobě. „Domácí a zahraniční jsou zhruba půl na půl. Zahraničních bylo přes osm milionů. Zjišťujeme u nich i zpětnou vazbu a stále častěji slýcháme, že se jim tu líbí a že se sem chtějí vrátit. Dokonce začínají chválit i služby, s čímž jsme měli v minulosti problémy,“ řekla na veletrzích Go a Regiontour ministryně Klára Dostálová (ANO). Stále roste počet turistů z východní Asie a Číňané už se dostali do první pětky zemí.

V Česku se turisté cítí bezpečně

Česko patří k nejmírumilovnějším zemím světa podle Světového mírového indexu (GPI), který loni v létě zveřejnil britský Institut pro hospodářství a mír (IEP). Mezi 163 hodnocenými státy je ČR sedmá nejlepší.

Index odráží míru kriminality, snadnost přístupu ke zbraním, velikost armády a její výzbroj, příspěvky na mírové mise OSN, vztahy se sousedními zeměmi, mírumilovnost demonstrací, míru nátlaku politického systému na občany či účast na zahraničních konfliktech.

Situace se podle Kláry Dostálové začne měnit ve chvíli, kdy se situace ve světě uklidní. „Pak nám samozřejmě budou konkurovat přímořské země,“ řekla ministryně.

Turistů může ubývat i v důsledku ekonomického zpomalení či recese. „Proto je potřeba podporovat tuzemský turistický ruch a rozvoj služeb, protože když rodina bude mít méně peněz, bude hledat dovolenou v Česku,“ dodala Dostálová.

Tuzemskému cestovnímu ruchu podle ní pomohlo jak zlevněné jízdné pro studenty a důchodce, které zavedla vláda loni, tak EET. „S čím se teď hodně potýkáme, je nedostatek kvalifikované pracovní síly v oblasti gastronomie a hotelnictví,“ řekla předsedkyně Asociace krajů ČR Jana Vildumetzová (ANO).

Aktivní dovolená láká seniory

Veletrhy cestovního ruchu Go a Regiontour, které začaly na brněnském výstavišti, se letos zaměří mimo jiné na téma aktivní dovolené, kterou čím dál častěji vyžadují i senioři. Návštěvníkům přiblíží například dovolenou na vodě, cykloturistiku či pěší turistiku.

Například pro brněnskou cestovní kancelář Delfin travel jsou právě senioři hlavní cílovou skupinou. Loni s nimi vycestovalo na třinác tisíc lidí. „Přidali jsme zájezdy s cvičením, jógou, pilates, protože senioři nechtějí na dovolené jenom ležet. Senioři chtějí navštívit například Kubu nebo Peru a poznávat svět,“ řekla Marie Bardounová z cestovní kanceláře.

Cestovky na veletrhu Go a Regiontour nabízejí aktivní dovolenou seniorům (zdroj: ČT24)

Brno a Jihomoravský kraj na veletrzích společně

Na veletrzích se představují všechny české regiony a ze slovenských chybí jen Košický kraj. Účastní se 800 vystavovatelů z 20 zemí. První den byl určený pro odbornou veřejnost, další tři dny jsou pro všechny.

Letos poprvé se ve společné expozici představují Brno a Jihomoravský kraj. Jejich prezentace má návštěvníkům dát tipy na méně známá místa a památky a ty známé chce představit z jiného úhlu, než je běžné.

Šest příspěvkových organizací ministerstva kultury, mezi nimi Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze či Národní památkový ústav, připravilo interaktivní prezentace na téma sklo. Na veletrzích se prezentuje 20 muzeí spadajících pod resort kultury.

Lezecká stěna, ledové kvádry a golf

Pro návštěvníky, kteří si chtějí něco aktivně vyzkoušet, je připravena například lezecká stěna. Novinkou letošního ročníku je i ucelená prezentace golfové turistiky. Veletrhy nabízejí také setkání s řadou cestovatelů na festivalu Go Kamera. Po roce se na brněnské výstaviště vrátil projekt serveru Nomádi. Zájemcům o velmi netradiční cestování se představí zástupci tří těchto expedic.

Zajímavostí je například i expozice se dvěma ledovými kvádry, které budou od pátku postupně odtávat. Cílem je poukázat na problematiku tání pevninského ledovce a problematiku života ledních medvědů.