Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Osmnáct zajímavostí o kariéře Fernanda Alonsa

Osmnáct zajímavostí o kariéře Fernanda Alonsa

Téměř se stal pětinásobným mistrem světa a asi nosí smůlu

Formule 1 bude Fernanda Alonsa nepochybně postrádat na trati i mimo ni. Než po 16 letech poprvé začne sezona bez něj (v roce 2002 byl testovacím jezdcem), podívejme se na pár zajímavých faktů o jeho kariéře ve F1.

1. Dvakrát si mistrovský titul zajistil na Interlagosu, ale nikdy tam nevyhrál. V roce 2005 si mistrovský titul s přehledem zajistil dva závody před koncem sezony, o rok později měl definitivní jistotu až po posledním závodě, ale v obou případech slavil v Brazílii. Přitom tam nikdy nevyhrál, přestože měl příležitost jako jezdec Renaultu, McLarenu i Ferrari.

2. Je prvním Španělem, který ve F1 získal mistrovský titul, vyhrál velkou cenu a získal pole position… Před Alonsem španělské závodní okruhy patřily téměř výhradně motocyklům. Například Španěl byl dosud na stupních vítězů 99krát a 97krát se jmenoval Alonso. Také má 23 ze 24 španělských nejrychlejších kol a 1899 z 2152 bodů získaných jezdci z této země.

3. Kdyby měl o 11 bodů více, mohl být pětinásobným šampiónem. V roce 2007 by mu stačily dva body k překonání Kimiho Räikkönena i Lewise Hamiltona. V letech 2010 a 2012 by mu pak stačilo pět, respektive čtyři body k poražení Sebastiana Vettela.

4. V roce 2018 se Fernando Alonso stal po mnoha letech prvním jezdcem, který týmového kolegu porazil ve všech kvalifikacích sezony. Předtím to v roce 2008 dokázal… Fernando Alonso! V minulé sezoně porazil Stoffela Vandoornea ve 21 kvalifikacích z 21 a pokud bychom započítali i sezonu 2017, tak ve 26 kvalifikacích v řadě. V roce 2008 byl stejně nemilosrdný k Nélsonu Piquetovi mladšímu.


5. Ve velkých cenách odjel 83 846 kilometrů. To by stačilo k tomu, aby dvakrát obkroužil Zemi po rovníku nebo se dostal do pětiny cesty na Měsíc.

6. Byl posledním aktivním bývalým závodníkem Minardi. Všichni ostatní, kteří někdy závodili za tento tým, z F1 odešli dříve. Předposledním byl Mark Webber a před ním Giancarlo Fisichella.

7. Za 17 let pouze jednou nasbíral méně bodů než týmový kolega, ačkoli poražen byl třikrát. V prvním roce u Minardi měl on i Tarso Marques na bodovém kontě nulu, ale Brazilec nasbíral dvě devátá místa (tehdy ještě nebodovaná) a Alonso byl pouze jednou desátý. V roce 2007 měli s Lewisem Hamiltonem shodný počet bodů i vítězství, o umístění v šampionátu rozhodl až počet druhých míst, kterých měl Hamilton pět a Alonso pouze čtyři. Teprve v roce 2015 ho v McLarenu na body porazil Jenson Button.

8. Nikdy neuspěl ve Spa. Spa-Francorchamps je jedním z nejoblíbenějších okruhů nejen mezi fanoušky, ale i pro spoustu mistrů světa. Alonso se tam ale nikdy nedočkal výraznějšího úspěchu. Přestože vícekrát měl vůz na vítězství, nikdy nevyhrál, nikdy nebyl na pole position ani v první startovní řadě a nikdy tam ani nezajel nejrychlejší kolo závodu.

9. Kdyby v roce 2007 platil současný bodovací systém, tak by v něm získal více než dvojnásobek bodů, které nasbíral za poslední čtyři léta s McLarenem. První sezona s McLarenem poráží všechny ostatní v poměru 266:132.

10. Všechny čtyři týmy, za které ve F1 závodil, během jeho působení zažily nejhorší nebo jednu z nejhorších sezon za posledních deset let. Alespoň z pohledu Poháru konstruktérů určitě.

11. Za Ferrari vyhrál o jednu velkou cenu více než Kimi Räikkönen, i když k tomu měl o 56 závodů méně.


12. Stanovil pět rekordů a všechny překonal Sebastian Vettel. Jmenovitě byl nejmladším jezdcem na pole position, nejmladším vítězem velké ceny, nejmladším mistrem světa, nejmladším dvojnásobným mistrem světa a po roce 2013 byl nějaký čas i majitelem nejvyššího počtu bodů v historii F1.

13. Přestože v myslích mnoha fanoušků se Sebastianem Vettelem a Lewisem Hamiltonem dlouho tvořili jezdeckou špičku F1 a dohromady mají nasbíraných 342 pódiových umístění, na stupních vítězů se všichni tři potkali pouze třikrát - v roce 2012 v USA a v roce 2013 v Kanadě a v Belgii.

14. Statistiky tvrdí, že je jediným ze 33 mistrů světa, který své poslední vítězství vybojoval v domácí velké ceně. V Alonsově případě se jedná o VC Španělska 2013.

15. Když už jsme při tom posledním vítězství, po VC Španělska 2013 se zúčastnil ještě 110 závodů, dohromady závodil ve 311 velkých cenách…

16. Odstoupil ze 21.47 % svých závodů. Pokud z Alonsových současníků vybereme pouze mistry světa, tak hůře na tom byli pouze Jenson Button (24,51 %) a Michael Schumacher (22,15 %). Button strávil mnoho let s agregáty Hondy, Schumacher začal závodit ještě v době, kdy byly poruchy na denním pořádku i u špičkových týmů.

17. Alonso je jedním z pouze pěti jezdců, kteří se stali mistry světa ve F1 a vyhráli i závod 24 hodin Le Mansu.

18.  Být šéfem Fernanda Alonsa je buď mimořádně náročná práce, nebo prostě nosí smůlu. Nejedna osobnost F1 přišla o práci a už se do F1 nikdy nevrátila poté, co dělala šéfa Alonsovu týmu. U Renaultu dostal padáka Flavio Briatore, jenž byl zároveň jeho manažerem. U Ferrari přišli o práci Stefano Domenicali, ale i Marco Mattiacci, u McLarenu pak Ron Dennis a Éric Boullier. Alonsovi šéfovali a ve F1 již z různých důvodů nejsou ani Paul Stoddart a Bob Bell a déle než Alonso ve F1 nevydrželi ani Martin Whitmarsh a Maurizio Arrivabene. Poslední dvě propuštění už s Alonsem nemohou mít racionálně nic společného ani nejskrytější náhodou, ale beztak je zajímavé, že ze všech těch lidí se na sezonu 2019, první bez Fernanda Alonsa, připravuje pouze Zak Brown.