OSVČ vs. s.r.o. – znáte hlavní výhody a nevýhody těchto forem podnikání?

Chcete rozjet podnikání? Dobře zvažte, jestli se do něj pustíte jako živnostník, nebo raději rovnou založíte s. r. o. Podívejte se, proč vychází výhodněji, přestože jeho založení vás vyjde několikanásobně dráž.

Předně musím podotknout, že v kontextu dalších výdajů či rizik u jednotlivých typů podnikání je na začátku požadovaný větší výdaj za založení s.r.o. velice zanedbatelným. Pomocí profesionální firmy specializované na zakládání společností s ručením omezeným založíte firmu s minimálním kapitálem 1 Kč (což už dnes zákon umožňuje) cca do 10 000 Kč, a to již s cenou virtuálního sídla na jeden rok.

Jaký je rozdíl mezi živnostníkem, tedy fyzickou osobou OSVČ, a právnickou osobou s.r.o.?

Podíváme se zejména na samotnou podstatu těchto dvou podnikání. Pokud podnikáte jak OSVČ, budete za své závazky ručit vždy celým svým majetkem. Nezaplatíte fakturu, exekutor sáhne na váš osobní majetek: auto, dům, peníze apod. Majitelé s. r. o., a to i když je majitel pouze jeden, ručí vlastním majetkem pouze do výše nesplaceného kapitálu. K tomu ale dochází málokdy, protože ten je obvykle splacen, zejména v dnešní době, kdy lze již s.r.o. založit s kapitálem 1 Kč.

Nevýhodou podnikání jako fyzické osoby je i menší důvěryhodnost. Na jednu stranu můžete mít dobré jméno, působíte však jako nezastupitelná osoba. Mnohé firmy rovněž nechtějí navazovat obchodní vztahy s fyzickými osobami. Bojí se totiž obvinění z tzv. švarcsystému, tj. že místo zaměstnávání zaměstnanců zadávají práci jednotlivcům bez zaměstnaneckého poměru v dané firmě a snižují si tak nelegálně náklady na odvody sociálního a zdravotního pojištění.

OSVČ je v podstatě vždy „one (wo)man“. Jen stěží najdete mechanismus, jak třeba řízení svého podnikání delegovat na jinou osobu. U s.r.o. se majitelé na řízení firmy nemusí podílet vůbec. Právnická osoba má svého jednatele, který jedná za firmu, a ten pak jmenuje třeba ředitele společnosti.

I když jako OSVČ v podnikání uspějete, nebudujete obvykle žádnou značku, kterou by šlo snadno prodat nebo převést na jinou osobu. Můžete sice začít za svoji práci požadovat vyšší odměnu, ale nedokážete prodat podíl na firmě třeba investorovi nebo novému společníkovi.

Takže zatím nám jednoznačně jako výhodnější podnikání vychází s.r.o. Je to tak i z hlediska daní a odvodů?

Jak je to se zdaněním a s odvody u OSVČ a s.r.o.?

Velkou nevýhodou OSVČ je to, že kromě 15% daně z příjmu musí platit sociální a zdravotní pojištění ze všeho, co vydělá. Přitom sociální a zdravotní si nemůže odečíst z daní. Právnická osoba platí sice 19% daň z příjmu, ale sociální a zdravotní pojištění platí pouze z vyplacené mzdy zaměstnancům. Pokud jste jediným majitelem s.r.o., bez zaměstnanců a jako jednatel pracujete pro svoji firmu zdarma, sociální a zdravotní neplatíte. Peníze z firmy si máte možnost vyplatit jako zisk z firmy. Tato částka se dále daní, a to 15% srážkovou daní.

Pozor ale, pokud byste se ve vlastní s.r.o. zaměstnal, začínají být náklady na daňové odvody, sociální a zdravotní pojištění vyšší než u OSVČ. K tomu má navíc OSVČ možnost nevést účetnictví, ale pouze tzv. daňovou evidenci. Výdaje může uplatnit výdajovým paušálem. Takže rozhodně se najdou i situace, kdy je dobré zvážit, jestli pro nás forma podnikání jako OSVČ přece jen není finančně výhodnější.

Jak je to s počátečními náklady na podnikání a s náročností zahájení podnikání formou živnosti (OSVČ) nebo s.r.o.?

Založit živnost je velice snadné. Zajdete na živnostenský úřad, dnes už obvykle nic nevyplňujete a vše za vás vyplní přímo úředník v počítači. Zaplatíte 1 000korunový kolek a obvykle do 24 až 48 hodin podnikáte. Nepotřebujete ani sídlo, tím může být místo vašeho trvalého bydliště.

U s.r.o. je to o něco složitější, dnes už ale rozhodně snazší než dříve. Reálná doba pro založení s.r.o. se zkrátila na cca 7 dnů. Pokud využijte služby specializovaných firem na založení společnosti, nemusíte nikam chodit – dokonce ani do banky zakládat účet pro vložení základního kapitálu a ani za notářem. To vše za vás zmíněné firmy vyřeší vzdáleně.

Každá s.r.o. musí mít sídlo. K tomu potřebujete písemné svolení majitele nemovitosti, kam chcete sídlo umístit, nebo jej umístíte do nemovitosti, jejímž jste vlastníkem. Nejvýhodnější volbou se však dnes jeví zřízení tzv. virtuálního sídla. Firmy, které se specializují na založení s.r.o., obvykle nabízí i sídlo, a to hned s možností volby v několika velkých městech. I když podnikáte v Aši, vaše sídlo si máte možnost zřídit v Praze. K čemu je to dobré? Budete jako s.r.o. působit seriózněji, a navíc podle statistik pražské firmy s mnohem menší pravděpodobností navštíví finanční kontrola.

Pokud jde o cenu založení s.r.o., obvykle se vejdete do 10 000 Kč s DPH, a to současně se zřízením virtuálního sídla na dobu jednoho roku.

Postup při založení s.r.o. specializovanou firmou není o nic složení než zřízení živnostenského oprávnění pro OSVČ

Pokud využijete služby firmy Ofigo, s.r.o., nemusíte úkonu zřízení firmy věnovat více než 15 minut. Obvyklý postup při založení s.r.o. svépomoci znamená shánění notáře, obcházení banky a úřadů. Firma sečetla, že během 14 dnů strávíte na těchto činnostech přes 8 hodin a oběhnete 7 úředníků, abyste získali 9 podpisů. Online systém Ofigo, s.r.o. po vás bude chtít pouze 15 minut vašeho času na vyplnění formuláře a 15 minut na ověření plných mocí – třeba na nejbližší poště s Czech Pointem. Za takto snadné a bezpracné založení firmy zaplatíte cenu 3 888 Kč plus 5 000 Kč zákonné poplatky mínus cena sídla na jeden rok zdarma v hodnotě 2 388 Kč. Celkem tedy 8 888 Kč (+ DPH), avšak s bonusem v podobě sídla na rok zdarma. Firma si tedy za svoje služby účtuje pouhých 1 500 Kč.

Jaký je verdikt – OSVČ, nebo s.r.o.?

Kdo to myslí s podnikáním vážně, plánuje přijmout zaměstnance, nebo budovat známou značku, rozhodně by se měl rozhodnout pro s.r.o. Velké nebezpečí v podnikání jako OSVČ se ukrývá v ručení vlastním majetkem. Nevýhodou je, že si nelze náklady na zdravotní a sociální pojištění odečíst z daní. Rovněž hned od počátku podnikání platíte tzv. minimální zálohy na zdravotní a sociální pojištění – a ony zas tak minimální nejsou.

Redakce portálu
Redakce portáluhttps://www.ipodnikatel.cz
Internetový portál iPodnikatel.cz je specializovaný portál zaměřený na začínající podnikatele a ty, kteří chtějí rozvíjet svůj malý nebo střední podnik.

Inzerce