Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Martin Prokop šestým místem na Dakaru vytvořil nový český rekord. Stihl i pomoct konkurentovi

Martin Prokop obsadil šesté místo na Rallye Dakar a o jednu příčku vylepšil české maximum v kategorii automobilů. Kromě vynikajícího umístění zaujal i gentlemanským chováním, když svému soupeři o páté místo pomohl otočil automobil zpět na kola.

Šestatřicetiletý pilot se spolujezdcem Janem Tománkem předčili ve fordu vlastní výsledek z loňska, sedmý skončil také Miroslav Zapletal v roce 2009. Mezi automobily potřetí v kariéře zvítězil Katařan Násir Attíja, za kterým Prokop zaostal o 3 hodiny a 19 minut.

Attíja tentokrát zvítězil za volantem toyoty, v roce 2015 řídil mini a v roce 2011 volkswagen. Po deseti etapách měl náskok přes 46 minut před druhým Nanim Romou ze Španělska, před Prokopem se ještě umístili slavný Sébastien Loeb z Francie, Polák Jakub Przygoňski a další zkušený Francouz Cyril Despres, který má na kontě pět triumfů v kategorii motocyklů.

Prokop i při čtvrté účasti na slavné soutěži dojel do cíle, od pondělního karambolu přitom pokračoval s pohmožděnýma rukama. „Poslední etapa nebyla žádnou spanilou jízdou, ale závoděním do poslední chvíle, organizátor nám nic neodpustil. Děkujeme všem za podporu, protože to, co jsme tady zažili, hodně bolelo,“ uvedl Martin Prokop. „Myslím si, že jsme neudělali ostudu a šesté místo je super,“ doplnil navigátor Jan Tománek.

Jihlavský jezdec Martin Prokop dal o sobě vědět ještě jedním fair play činem. Ve středu byl nlízko posunu dokonce na 5. pozici, kterou držel Francouz Cyril Despres. Pětinásobný vítěz kategorie motocyklů krátce před cílem převrátil své mini na střechu a Prokop se mu rozhodl pomoct.

„Přesto, že jsem věděl, že se připravuji o posun o jedno místo výš v celkovém pořadí, nezapochyboval jsem ani na chvíli, že bych mu nepomohl,“ řekl Prokop. „Věřím, že se nám dobrý skutek v budoucnosti vyplatí,“ uvedl jihlavský jezdec. Podobnou situaci na Dakaru přitom v minulosti zažil sám a nikdo z předních závodníků mu nepomohl.

Foto Faceboo / Martin Prokop | Zdroj ČTK

Štítky Martin Prokop, Rallye Dakar, 2019, motorsport, Jan Tománek, Cyril Despres, Toyota, Volkswagen, Sébastien Loeb, Španělsko, Francie

Martin Prokop šestým místem na Dakaru vytvořil nový český rekord. Stihl i pomoct konkurentovi | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.