Rok mimo F1 může Oconovi ublížit, myslí si Pérez

Rok mimo F1 může Oconovi ublížit, myslí si Pérez

Podle bývalého týmového kolegy Estebana Ocona Sergia Péreze by francouzskému závodníkovi mohla sezona strávená mimo Formuli 1 ublížit.

I přes pověst jednoho z největších talentů současnosti letos Estebana Ocona ve startovním poli Formule 1 vídat nebudeme. Francouz musel pro sezonu 2019 u stáje Racing Point uvolnit závodní sedačku Lanci Strollovi, jehož otec Lawrence stojí v čele konsorcia, které tým toho času ještě nesoucí název Force India v létě zachránilo z nucené správy. Junior Mercedesu byl také spojován s přestupem do Renaultu, McLarenu nebo Toro Rosso. Jenže zatímco dohoda s francouzskou automobilkou ztroskotala po příchodu Daniela Ricciarda, v případě stáje z Wokingu a juniorky Red Bullu byla na překážku Oconova příslušnost k juniorskému programu Mercedesu. 22letý pilot tak rok 2019 stráví v roli rezervního jezdce „stříbrných šípů“.

Podle Sergia Péreze, který v uplynulých dvou sezonách závodil po Oconově boku ve Force Indii, by bývalému šampionovi Evropské F3 nebo GP3 mohl rok mimo závodní sedačku Formule 1 uškodit.

„Rozhodně mu to může více ublížit než pomoci. Formule 1 se rok co rok hodně vyvíjí. Nikdy nevíte, co přinese budoucnost. S Mercedesem je ve skvělé pozici. Sedačku ve Formuli 1 si rozhodně zaslouží, je jedním z nejlepších jezdců v tomto sportu. Ale myslím, že rok mimo může změnit opravdu hodně. Možná se vrátí a bude závodit pro Mercedes, ale nikdy nevíte, co přinese budoucnost. Je to tedy riskantní krok,“ uvedl Mexičan pro server Motorsport.com.

Pérez také pozradil, že Ocona řadí v žebříčků svých týmových kolegů docela vysoko. Je však toho názoru, že není stále dostatečně vyzrálý. Mexičan, který během své kariéry ve Formuli 1 závodil například po boku mistra světa z roku 2009 Jensona Buttona nebo Nica Hülkenberga, dále uvedl, že ze všech svých parťáků hodnotí nejlépe právě současného pilota Renaultu.

„Hodnotím docela vysoko všechny své týmové kolegy. Všichni jsou odlišní. Ale ten, koho hodnotím nejvýše, je Hülkenberg a myslím si, že i Esteban je v této skupině. Myslím, že stále postrádá trochu vyzrálosti, ale myslím si, že to přijde s časem.“

Ačkoli se Pérez kvůli letošní sezoně mimo závodní kokpit o Ocona obává, v historii Formuli 1 najdeme také případy, kdy pilot i navzdory roční absenci našel cestu do královny motorsportu zpět.  Z nedávné minulosti je vhodným příkladem současný pilot Haasu Kevin Magnussen. Dán byl totiž po své debutové sezoně v roce 2014 odsunut u McLarenu do pozice rezervního jezdce, aby uvolnil místo Fernandu Alonsovi. Přesto se ale dokázal mezi elitu formulového závodění jako stálý jezdec vrátit, když těsně před startem sezony 2016 nahradil v sestavě Renaultu Pastora Maldonada.

Sdílejte na:
Zavřít