Hlavní obsah

Zakryjte tetování! Přikázalo vedení čínským fotbalistům

Abú Zabí/Praha

S tetováním nehraješ! Ve Spojených arabských emirátech probíhá mistrovství Asie ve fotbale. V Abú Zabí, kde se denní teploty pohybují kolem 30 stupňů, pobíhá po trávníku parta čínských fotbalistů v dresech s dlouhými rukávy a s podivnými tejpy kolem paží. Vysvětlení je jednoduché. Číňané zakázali reprezentantům ukazovat svá tetování.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání Korea – Čína z mistrovství AsieVideo: sntv

 
Článek

Nařízení z minulého roku platí pro domácí fotbalovou soutěž. Pravidlo, které je aplikováno v zápasech čínské superligy, je zřejmě uplatňováno i pro zápasy reprezentace. Čína se coby druhý tým skupiny v neděli porve o čtvrtfinále s výběrem Thajska. Ruce potetovaných hráčů budou znovu zcela určitě zakryté.

Fotbalový vzestupu světové velmoci je dlouhodobým snem pro čínské vedení včetně prezidenta Si Ťin-pchinga. Čínští funkcionáři nařízením o zákazu tetování sledují dlouhodobý cíl pozitivní prezentace fotbalu. Ta má k tomuto sportu přivést budoucí generace sportovců.

Čína na mistrovství Asie v historii skončila dvakrát druhá a dvakrát třetí. Na světový šampionát se probojovala pouze jednou, a to v roce 2002.

Reklama