Koncert neofašistů věnovaný výročí upálení Palacha nakonec bude, oznámili organizátoři

Koncert italských neofašistických kapel na památku Jana Palacha se bude navzdory protestům z české i italské strany v sobotu 19. ledna konat, a to v Lazise poblíž Verony. Oznámili to ve čtvrtek pořadatelé ze sdružení Nomos. Ti byli nuceni hledat pro akci nový sál poté, co tento týden odřeklo pronájem veronské divadlo Teatro Stimmate. Místní úřady, městské i provinční, nicméně záštitu nad kontroverzní akcí potvrdily.

Verona Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstavka věnovaná Janu Palachovi na Základní škole ve Všetatech

Výstavka věnovaná Janu Palachovi na Základní škole ve Všetatech | Foto: Kristina Roháčková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Zpráva o chystaném koncertu neonacistických skupin věnovaném 50. výročí upálení Jana Palacha vyvolala koncem loňského roku obrovský rozruch. Rozhořčení vyjádřila řada českých politiků i zástupci italské levice.

Já jako správný skaut musel pozdravit, říká Vladimír, chlapec na slavné fotce z Palachova pohřbu

Číst článek

Místní úřady však nad akcí převzaly záštitu, kterou tento týden potvrdily. Na úrovni města pro patronát hlasovala strana Vzhůru, Itálie expremiéra Silvia Berlusconiho, dvě krajně pravicová uskupení Bratři Itálie a vládní Liga a dvě místní občanské iniciativy, napsal deník La Repubblica.

Podle médií se na koncert, na němž mají vystoupit skupiny Compagnia dell'Anello, Hobbit, Topi neri a písničkář Gabriele Marconi, prodalo přes 300 vstupenek. Pořadatelé už loni na podzim rezervovali sál veronského divadla, církevní kongregace, která objekt vlastní, ale po kritice pronájem odřekla.

Autobusy zdarma

Pořadatelé proto zajistili náhradní místo - sál v zábavním parku Movieland v městečku Lazise, které leží na břehu Gardského jezera asi 30 kilometrů západně od Verony. Majitele vstupenek do Lazise z Verony zdarma převezou autobusy.

Protagonisté chystaného koncertu mají vazby na krajní pravici. Compagnia dell'Anello patří mezi první skupiny takzvaného nazirocku. Skupinu Hobbit založil a vede Emanuele Tesauro, který během studií předsedal neonacistickému uskupení Fortezza Europa (Pevnost Evropa), které se odvolává na nacistickou třetí říši.

Zajíc, Hlavatý, Rips nebo Siwiec. Jan Palach nebyl jedinou ‚živou pochodní‘

Číst článek

Písničkář a spisovatel Marconi byl členem neofašistického hnutí Terza Posizione (Třetí pozice), jež skončilo činnost v roce 1982.

Bašta krajní pravice

Verona v Itálii platí za baštu krajní pravice, což dokládá i zastoupení extremistů v místní samosprávě. Památku Jana Palacha ale ve městě uctí i na dvou dalších akcích, které žádnou spojitost s ultrapravicí nemají.

V pátek se uskuteční vzpomínka na Palacha v místním sídle pacifistického hnutí Movimento Nonviolento. V sobotu večer pak pořádá veřejné pietní shromáždění několik italských studentských asociací ve spolupráci s antifašistickým uskupením ANPI, napsal ve čtvrtek na svém webu list Verona Sera.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme