Nevíte, co připravit k nedělnímu obědu? Zkuste osvědčené zimní menu

Dnes jsme si pro vás připravili inspiraci na dokonalé zimní menu. Pokud tak tápete, co zase uvařit v neděli k obědu, vyzkoušejte naše tři chody, kterými zaručeně uspějete u celé rodiny. A kdy jindy si dát zelňačku se sušenými švestkami, jehněčí kotlety a výtečnou jablečnou buchtu než v zimním čase.

Reklama

Zelňačka s houbami a sušenými švestkami

Jako první pro vás máme doslova královskou zelňačku. Na její přípravu budete potřeba 0,5 kg kysaného zelí, 10 ks sušených švestek, sušené houbou, brambory, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření a černého pepře, kmín, sůl, cibuli, sádlo, klobásku, smetanu a sladkou papriku.

A jak výtečnou zelňačku připravit? Nakrájejte cibuli a osmažte ji na sádle, přidejte všechno koření, kysané zelí, brambory nakrájené na kostičky, sušené houby a švestky. Nyní je zapotřebí vše podlít, máte-li vývar, pak můžete použít ten, pokud ne, podlijte vodou a přidejte trochu bujonu nebo libečku, obě varianty polévku skvěle dochutí.

Jehněčí kotlety s rozmarýnem

Jako hlavní chod podávejte jehněčí kotlety, na které budete potřebovat 8 jehněčích kotletek, sůl, pepř, máslo, červené víno a rozmarýn.

Kotletky naporcujte, osolte a opečte na másle. Jakmile se maso krásně zatáhne, podlijte ho vínem a duste asi 45 minut. Kotlety jsou výtečné s rýží, kterou můžete ozvláštnit na jemno nakrájenými a osmaženými žampiony. Na talíři pak maso dozdobte rozmarýnem.

Sněhurčina zimní buchta

Co jiného si dát v zimě jako dezert než kombinaci jablek a skořice a právě tuhle výtečnou chuť vám nabídne i Sněhurčina zimní buchta. Na její přípravu budete potřebovat 3 vejce, hrnek cukru, hrnek mouky, hrnek ořechů (půl hrnku mletých, půl hrnku na hrubo nasekaných), půl hrnku oleje, půl hrnku červeného vína, 2 jablka, půl lžičky skořice, hřebíček, vanilkový cukr, prášek do pečiva, jeden čokoládový pudink a rozinky namočené v rumu.

Ingrediencí je zapotřebí požehnaně, ale vězte, že příprava je více než snadná. Ze všeho nejdříve si oloupejte jablíčka a nastrouhejte je. Utřete žloutky s cukrem a za stálého šlehání přidejte všechny přísady včetně jablek. Poté si vyšlehejte sníh z bílku a přidejte i ten. Těsto nalijte do pekáče a pečte do zlatova.

Tak co? Líbí se vám zimní menu? Podávat k němu můžete ještě svařenou hrušku nebo horký pomeranč s hřebíčkem. Pro milovníky něčeho tvrdšího přijde vhod i svařák, punč nebo klasika v podobě horkého čaje s rumem.

Reklama