EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Chcete si pronajmout, či koupit byt? Pozor na podvodné inzeráty

 

Emaily o půjčkách, nabídky různého zboží, ale i inzeráty o prodejích bytů mohou být podvodem. Tak zvaný phishing neboli internetový podvod vytvořený za účelem získání důvěrných informací, se může týkat i realitních inzerátů. Pečlivě tedy vybírejte, na jaký inzerát odpovíte a komu svěříte své citlivé údaje.

Loading



 


Lidé by se měli vyhnout kupování nemovitosti na přímo od domnělých vlastníků. Pokud nemovitost nabízí realitní kancelář, měli by vždy prověřit nemovitost a identitu vlastníka, prohlédnout si list vlastnictví, případně původní nabývací titul vlastníka, např. kupní smlouvu,“ vysvětluje Ondřej Mašín, ředitel realitní kanceláře Bidli a doporučuje absolvovat prohlídku s prověřeným realitním makléřem nebo renomovanou realitní kanceláří.
Některé inzeráty mohou vzbuzovat podezření téměř okamžitě. Příkladem je třeba špatná čeština a nabídka nemusí vůbec dávat smysl.  „Dalším znakem je právě až neobvykle výhodná koupě, pohybující se hluboko pod průměrem cen obyčejných nájmů. V neposlední řadě chce pronajímatel zaplatit zálohu předem, která se má poslat na bankovní účet. To vše ještě před osobní prohlídkou bytu, na níž se z nějakých důvodů majitel bytu nemůže sám dostavit. Klíče vám tedy má předat realitní kancelář po zaslání zálohy,“ popisuje Jakub Veverka, jednatel a spoluzakladatel VideoBydlení.cz.

Katastr nemovitostí pomůže ověřit majitele

I když si kupujete nebo pronajímáte byt od zdánlivě prověřeného člověka, ověřte si majitele nemovitosti nahlédnutím do katastru nemovitostí. Katastr nemovitostí je stěžejním nástrojem pro všechny, kdo si chtějí koupit byt, dům či pozemek.
 „Nejčastěji se vyhledává podle čísla parcely nebo čísla popisného. Jde ale též pracovat s listem vlastnictví, kde jsou ukázány veškeré pozemky a stavby konkrétního majitele. Aplikace však rovněž umožňuje vyhledávání v mapě, přičemž uživatel ví, kde se jeho pozemky nacházejí, a získá k nim veškeré informace z katastru nemovitostí,“ popisuje Drahomíra Zedníčková ze společnosti TopGis, která prostřednictvím webového portálu gisonline.cz umožňuje nahlížet do katastru nemovitostí.

Fotky mohou klamat

Někdy fotografie prodávané nemovitosti neodpovídají realitě nebo můžete narazit na stejné fotky u různých inzerátů. Nemusí se jednat nutně o podvod, i když je dobré být na pozoru. Ondřej Mašín podotýká, že v takových případech může jít spíše o liknavost, neprofesionální práci makléře či realitní kanceláře.

Když už se necháte nachytat

Prověřovat inzeráty i prodejce je jedna věc, ale obětí podvodu se může stát skoro každý. V případě, že se necháte nachytat od podvodných prodejců, a navíc jste jim ještě poslali například zálohu, nahlaste to na policii. Jestliže budete mít jen drobné podezření, že jste se stali terčem phishingu, změňte všechna důležitá hesla. Obraťte se i na realitní kancelář, pod kterou pronajímatel vystupuje. Nemusí se jednat o renomovanou realitní kancelář, jak by se mohlo zdát.
„Přestože bude vše souhlasit a vypadat jako příkladný inzerát, buďte obezřetní a raději si předem ověřujte obdržené informace. Zabere vám to sice více času, ale budete mít alespoň jistotu, že nikde neuděláte chybu,“ uzavírá Jakub Veverka.
 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *