Zdroj: fotobanka automobilky Ford

Test Ford Mondeo ST-line: kouzlo osobitosti

18. 1. 2019

Jak vypadá ideální auto pro rodinu? Mohlo by se zdát, že esúvéčka pozvolna dobývají české silnice. Velký zavazadlový prostor však nabídne jen málo z nich. Prostorné kombíky tak jsou pro rodiny s dětmi stále nejlepší řešení. Takový Ford Mondeo je mezi rodinnými kombíky doslova legendou. Naše redakce měla možnost otestovat aktuální 4. generaci po faceliftu.

Ford Mondeo ST-line – kouzlo osobitosti
Foto: Sabina Kvášová

Díváme se

Specialitkou testovaného modelu je sportovní verze ST-line, která o sobě dává již zvenku vědět červenými brzdovými třmeny. Na první pohled je Ford Mondeo pořádná rodinná loď. Zaujme svou přídí s dominantní maskou a dynamickým profilem. Přiznám se, že mi hned vytanula na mysl situace, jak asi budu ve městě s tímto „dlouhánem“ parkovat. Přece jen je Mondeo dlouhé 4,9 metru.

Ford Mondeo ST-line – kouzlo osobitosti
Foto: Sabina Kvášová

Nasedáme

První dojem Mondeo skutečně umí udělat. Hned po usednutí za volant jsem získala velmi příjemný pocit. Nevím, zda to bylo díky prostornosti, kvalitním použitým materiálům, pohodlné sedačce nebo dobrému výhledu z vozu. Rozhodně byl původní respekt k autu a obavy tatam.

Palubní desce dominuje dotyková obrazovka, která by snad mohla mít hezčí grafiku. Jinak nemohu říci špatného slova, jelikož fungovala příkladně a ke všem funkcím jsem se velmi snadno dostala. Navíc jde vše ovládat hlasem. Telefon, audio nebo navigace dokáže přijímat bezpečně pokyny v češtině. Součástí důmyslného systému SYNC 3 je i automatické nouzové volání, kdy auto při nehodě automaticky kontaktuje linku tísňového volání.

V druhé řadě sedadel je mnoho místa, a to i pro dospělou posádku. Za příplatek je u Fordu možné vylepšit bezpečnost cestujících na zadních sedadlech nafukovacími bezpečnostními pásy. Ty se v případě nehody nafouknou a tím se jejich plocha zvětší pětinásobně. Na poli bezpečnosti tak toho Ford Mondeo umí nabídnout skutečně mnoho…

Ford Mondeo pro pětičlennou posádku jsem vyzkoušela v plné naloženosti, a i přesto měl zavazadlový prostor ještě kapacitu. Kufr o obsahu 541 litrů je skutečně maximálně prostorný.

Ford Mondeo ST-line – kouzlo osobitosti
Foto: Sabina Kvášová

Jedeme

Jízdně je Mondeo velmi pohodové. V plné naloženosti ve verzi ST line není žádným závodníkem, spíše rodinným parťákem na cesty. Konkrétně jsem otestovala jednu z nejoblíbenějších variant, dieselový motor o obsahu 2.0 TDCi s pohonem všech kol a výkonem 180 koní. Jak na dálnici, tak po okresce Mondeo krásně pluje a šestistupňová automatická převodovka velmi slušně pracuje. Jízdní komfort je na špičkové úrovni a líbí se mi také schopnost akcelerace na různých površích. Až překvapivě pěkně sedí v zatáčkách.

Fordu Mondeo nechybí řada technologických vychytávek a paleta bezpečnostních asistentů. Mé původní obavy především z parkování se zmenšovaly, čím déle jsem úspěšně používala aktivní parkovací asistent. Ten potřeboval jen o 20 % více místa než je délka Mondea. Stačilo tuto funkci zapnout a senzory vyhledaly vhodné parkovací místo. Mondeo pak automaticky do místa zajelo, já se jen starala dle instrukcí na obrazovce o záběr plynu a řazení.

Ve městě jsme si pochvalovala práci systému Active City Stop, který zabraňuje nárazu při pomalé jízdě. Funguje v rychlostech do 50 km/h. Pokud je vpředu jedoucí vozidlo v dosahu jeho senzorů, systém nepřetržitě měří odstup, případně začne automaticky brzdit. V kolonách se jedná o velmi vítanou funkci! Šikovným pomocníkem je také hlídač mrtvého úhlu zabraňující srážce při změně směru. Naopak ve vysokých rychlostech přijde vhod elektronický brzdový asistent. Ten pomáhá vozu dosáhnout maximální účinnosti brzd v krizových situacích. Šikovný je během jízdy po dálnici také systém udržování v jízdním pruhu. Ten kamerami sleduje, zda náhodou řidička nepřejíždí pruh samovolně. Během týdenního testování se spotřeba této čtyřkolky ustálila na hodnotě 7,5 litrů/100 km. To je na čtyřkolku s plnou posádkou na palubě slušné.

Ford Mondeo ST-line – kouzlo osobitosti
Foto: Sabina Kvášová

Hodnotíme

Rodinná loď, která dokáže vzbudit pocit bezpečí a komfortu. V tom tkví kouzlo Fordu Mondeo. Je to osobitý model, který aktivní rodiny využijí na maximum. Modernizovaná 4. generace tohoto modelu si jistojistě zaslouží své místo na slunci. Uveze toho mnoho a navíc je klidným parťákem na dlouhé cesty.

Ford Mondeo startuje na ceně 732 900 Kč. Testovaný Ford Mondeo ve výbavě ST-line začíná na 870 900 Kč. Cena testovaného vozu (2.0 TDCi AWD kombi, 132 kW) po všech příplatcích je 1 097 990 Kč.

Sdílet článek:

Více na webu Ford

Internetový magazín Žena v autě vydává vydavatelství Srdce Evropy s.r.o., Bořivojova 17, Praha 3, Tel. : +420 222 726 364 | Napište nám | Redakce | Cookies | Ochrana osobních údajů © 2018