Trendy zimní boty? Prozradíme, podle čeho vybírat obuv na hory

  • 2
Zasněžené kopce lákají nejen k lyžování a jízdě na snowboardu, ale i k procházkám. Při nich jsou vedle teplého oblečení důležité pohodlné boty, které nepromoknou a nebudou klouzat. Už dávno neplatí, že se nutně musí jednat o nevzhlednou a beztvarou obuv. Moderní boty do zimy může být radost nosit.

Hory jednou za rok

Pořádná obuv na horské túry je základ. Vyplatí se ji důkladně zkoušet a...

Nejdříve si ujasněte, jestli budete pořádné boty na hory vůbec potřebovat. Pokud jezdíte na lyže pouze jednou za rok a ze sjezdovky okamžitě míříte přímo do hotelu, pak si pravděpodobně vystačíte s botami, které běžně nosíte do města. Tedy s tzv. biker nebo hard boots, což jsou kožené kotníčkové boty v motorkářském stylu. Pozor si však musíte dát na jejich podrážku, protože některé modely těchto bot mohou klouzat.

Sněhule

Oblíbené jsou i sněhule na zavazování. Jsou skvělou alternativou na procházky,...

O něco spolehlivější volbou, ve které můžete vyrazit na procházku po horském středisku, jsou sněhule. Zapomeňte na neforemný šusťákový návlek, ve kterém se neuvěřitelně potí noha. Obuvnické firmy nabízejí velké množství modelů v různém stylu.

Velmi populární jsou objemné boty s kulatou špičkou, které svým tvarem a leckdy i designem připomínají obuv vesmírných astronautů. Jsou nepromokavé, mají vyteplený vnitřek a nechybí jim protiskluzová podrážka. 

K mání jsou i o poznání méně robustní kousky v jednoduchých designech, buď z přírodní či syntetické kůže, nylonu nebo jejich kombinací. Při jejich výběru si pečlivě kontrolujte, aby byla podrážka dostatečně tlustá a pevná a dokázala zajistit nejen pevný krok na zamrzlém sněhu, ale i izolaci od chladného povrchu. Dámy se silnějšími lýtky ocení sněhule s tkaničkami, u kterých se snáze reguluje velikost.

Farmářské boty

Kvalitní boty ve farmářském stylu se dají využít ve městě i na horách. Zahřejí...

Sněhule můžete nahradit botami ve farmářském stylu z hladké kůže nebo semiše. Jejich nespornou výhodou je pevné ukotvení nohy, členitá gumová podrážka a zateplená stélka.

Na oblíbené válenky z ovčí vlny však na horách zapomeňte. Přestože se snadno vypořádají se zimou a chladem, vlhké prostředí jim dobře nedělá. Velmi snadno totiž nasáknou mokro.

Na túry po kopcích

Obuv na výlet po zasněžených vrcholcích musí být nepromokavá, pevná a extra...

Pokud nedáte dopustit na výlety po zasněžených kopcích, je třeba vybírat boty s ještě větší pečlivostí. Outdoorová zimní obuv by měla mít gumový spodek, který zvládne pohyb ve vlhkosti a sněhu, navíc dokáže ochránit botu i proti mechanickému opotřebení. Měla by také být extra vyteplená a mít izolační vrstvu stélky navíc. Vhodná je klasická traktorová podrážka, vydrží jak sněhové podmínky, tak i kamenitý terén. 

Boty je nutné důkladně vyzkoušet, a to včetně ponožek, případně vložky do bot, které do nich plánujeme nosit. Noha by nám v nim neměla kloktat, ale zároveň by i se dvěma teplými ponožkami měla být dostatečně volná a netlačit. 

Impregnace

Semišové sněhule je nutné udržovat v čistotě a hodně impregnovat. K odstranění...

O boty je také nutné se pravidelně starat a ošetřovat je prostředky, které jsou speciálně určené na daný materiál. Ještě před prvním nošením je vhodné je naimpregnovat. Zamezíte tak nejen pronikání vlhkosti do obuvi, ale ochráníte je také před nečistotou.

Jakmile pak přijdete z vlhkého venkovního terénu, nechte poty pořádně vysušit. Využijte třeba i novinový papír, kterým vycpete vnitřkem boty.