Slovenský exministr vnitra Robert Kaliňák šel kvůli kauze únosu i na detektor lži

Podíl tajných služeb na únosu podnikatele do Vietnamu zůstal v Česku bez důsledků

Napsal/a Tomáš Lemešani 18. ledna 2019
FacebookTwitterPocketE-mail

Rok a půl poté, co byl z Německa přes Česko a Slovensko unesen vietnamskými tajnými službami vietnamský podnikatel Trinh Xuan Thanh, jako by již vše bylo zapomenuto. České úřady se k tématu nechtějí vyjadřovat, hrozby diplomatických sankcí zůstaly nenaplněny.

Informace o tom, že v Česku aktivně působí složky vietnamské tajné služby, se na veřejnost dostaly právě po únosu vietnamského podnikatele Trinh Xuan Thanha, který žádal o německý politický azyl.

Vietnamští zpravodajci jej však násilně naložili v Berlíně do dodávky pronajaté v pražské tržnici Sapa a nedobrovolně jej převezli přes české hranice na Slovensko.

Ministr na detektoru lži

Pod Tatrami se udála další nehezká epizoda, když uneseného, zbitého a zdrogovaného Vietnamce tajní naložili do půjčeného slovenského leteckého vládního speciálu a spolu s delegací vietnamského ministerstva vnitra jej vyvezli mimo schengenský prostor – do Moskvy.

Tam už si s uneseným mužem vietnamské složky mohly dělat co chtěly. Právě před rokem byl Trinh Xuan Thanh ve Vietnamu odsouzen k doživotnímu trestu za zpronevěru. Údajně způsobil ztrátu 150 miliónů amerických dolarů. Thanh tvrdí, že jde o vykonstruovaný proces, kterým chtěla vláda potrestat jeho aktivity na Západě, kde se chtěl v tichosti pokusit o změnu občanství.

 

 

O jeho únosu měl údajně dopředu vědět tehdejší slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák, ten však obvinění odmítá a podstoupil kvůli tomu i test na detektoru lži.

Zajímavá je i česká stopa případu. Únosci se měli delší dobu nacházet v České republice, použili v Praze pronajatou dodávku; vietnamský občan označovaný policejními orgány jako Long N.H. byl kvůli podezření z trestního činu napomáhání a navádění k aktivitám agenta výzvědné služby a napomáhání a navádění k únosu a omezování osobní svobody vydán do Německa, kde je za mřížemi.

Události kolem únosu zalarmovaly českou Bezpečnostní informační službu. Její mluvčí Ladislav Šticha potvrzuje, že BIS aktivity vietnamské tajné služby v tuzemsku eviduje a monitoruje. V případu únosu služba pomáhala německé policii, která si spolupráci vyžádala.

O přesné formě toho, jak agenti vietnamské tajné služby v tuzemsku působí, BIS nesmí mluvit. Nejčastěji se tak ale děje prostřednictvím nastrčených firem či díky diplomatickému pasu pracovníka ambasády. „Většina zpravodajských služeb cizí moci používá podobné postupy a nástroje,“ potvrzuje obecně Ladislav Šticha.

Česká policie vyšetřovala i možnost, že část agentů z Vietnamu přišla do Česka v rámci policejní spolupráce na vyšetřování aktivity vietnamské mafie ve firmách působících v pražské tržnici Sapa.

Zeptejte se u kolegů

Dnes se k této variantě policie nechce vyjadřovat. Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu, která se případem údajně zabývala, Jaroslav Ibehej, nechtěl odpovědět na dotaz, zda se vyšetřování posunulo a zda vůbec pokračuje.

Odkázal pouze na policejní prezidium České republiky, kde se však komunikační strategie nemění. „Policie České republiky nikdy z taktických a bezpečnostních důvodů nesděluje tyto informace,“ řekla pouze vrchní komisařka Eva Kropáčová.

Jedinou potvrzenou informaci je tedy to, že BIS monitoruje, a to i nyní, aktivity vietnamské tajné služby v Česku, a že ta byla zapojena do únosu Trinh Xuan Thanha v Německu.

Kriminální aktivity tajných služeb na území cizího státu bývají dostatečným důvodem k tomu, aby domácí diplomacie vyvíjela na protistranu tlak na vysvětlení a žádala nápravu.

Kupříkladu německá diplomacie incident označila za bezprecedentní porušení německého i mezinárodního práva a vyhostila z ambasády v Berlíně jednoho diplomata a jednoho zpravodajce.

České ministerstvo zahraničí si vloni předvolalo představitele vietnamské ambasády a sdělilo jim, že v případě, že se prokáže zapojení vietnamských složek do únosu na území Česka, bude česká strana nucena trestat členy ambasády, a to třeba – podobně jako to udělali Němci – vyhoštěním.

S odstupem času je rezort zahraničí mnohem opatrnější. „V této věci vám doporučujeme kontaktovat zpravodajské služby, do jejichž kompetence toto téma náleží,“ odkazuje Robert Řehák z tiskového odboru ministerstva zahraničních věcí. Na připomínku, že to byla právě BIS, kdo potvrdil neohlášené aktivity vietnamské tajné služby v Česku, už ministerstvo nereagovalo.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)