Víte, co je to vulvodynie? (Nápověda: není to nic příjemného)

Zdraví 21. května 2020

Bolest, silné pálení a svědění v oblasti zevního ženského genitálu nemusejí mít na svědomí vaginální infekce. Někdy se jedná o onemocnění zvané vulvodynie. O co jde?

Pokud vám samotný název nemoci nic neříká, nejste jediná. Dokonce ani samotní lékaři o vulvodynii příliš mnoho nevědí, takže si mezi sebou pacientky často přehazují jako horký brambor a doufají, že léčba některého z nich bude mít úspěch. Určit pravou příčinu vulvodynie je totiž velmi obtížné.

„Může to být porodní poranění, prodělaný herpetický zánět genitálu, někdy jsou v podezření alergické reakce, které poškodí nervová zakončení na zevním genitálu,“ vysvětluje gynekoložka Eva Uhrová.

Dalšími viníky mohou být opakované a špatně vyléčené záněty močových cest a močového měchýře, vedlejší účinky antibiotik, které vyvolají pálení či svědění intimních partií, traumata či stresy.

BOLESTIVÝ SEX

Vulvodynie nezpůsobuje pouze intimní nepohodlí či znepříjemnění všedního dne, zasahuje i do sexuálního života postižené ženy.

5 rad pro intimní zdraví

  • Místo klasických tamponů používejte tampony probiotické, které pomáhají udržet zdravou mikroflóru pochvy.
  • Po použití toalety se vždy utírejte zepředu dozadu - zabráníte přenosu bakterií z konečníku do pochvy.
  • Během menstruace (i při minimálním krvácení) měňte vložku alespoň 3x denně.
  • Používejte speciální mycí gely určené pro intimní partie.
  • V létě nezůstávejte v mokrých plavkách, po vykoupání se vždy převlékněte do suchého.

„Pacientky pociťují velikou a nevysvětlitelnou bolest v oblasti genitálu, zejména při sexuálním styku. Některé bolí i zavádění tamponů, gynekologických nástrojů během vyšetření nebo nošení těsných kalhotek,“ objasňuje lékařka. Jelikož má nemoc výrazný vliv na sexualitu i psychiku žen, může v partnerském vztahu nadělat pěknou paseku.

JEDNEJTE IHNED

Možná jste s to zvládnout bolest i příšerné svědění, začne-li se však nemoc promítat také do vašeho partnerského života a narušovat ho, na nic nečekejte a objednejte se ke svému gynekologovi.

Přestože je vulvodynie i pro odborníky zatím tak trochu záhadou, určitě se vám budou snažit pomoci. „Jelikož je obtížné odhalit pravou příčinu nemoci, je i samotná léčba složitá a zdlouhavá. Ženám zpravidla předepíšeme nějaké znecitlivující a antibakteriální krémy, v těžších případech nasadíme také antibiotika nebo hormonální preparáty,“ říká lékařka.

Pravdou ale je, že u většiny žen tato léčba nezabírá, alespoň ne dlouhodobě. Stále více gynekologů proto svým pacientkám doporučuje aplikaci botulotoxinu do nejpostiženější oblasti zevního genitálu. Tato látka působí na nervová zakončení genitálu, což vede k výraznému snížení bolesti.

BYLINKY A STŘÍBRO

Podle odhadů trpí vulvodynií až 5 procent českých žen. Pokud si však myslíte, že po podání injekce s botulotoxinem budete mít po starostech, musíme vás zklamat. V případě vulvodynie je velmi důležité dodržování podpůrné terapie a doplňkové léčby. To znamená, neprodleně vyměnit rajcovní sexy prádélko za klasické bavlněné kalhotky, používat nedráždivé (dětské) prací prostředky, jíst hodně ovoce a zeleniny, dodržovat pitný režim a každý den si uvařit alespoň jeden šálek bylinkového čaje - nejlépe kontryhel, heřmánek, řepík nebo šalvěj.

Znamenitým bojovníkem s bakteriemi a kvasinkovými infekcemi je také koloidní stříbro, jehož účinnost byla prokázána proti 650 různým infekcím. Na rozdíl od antibiotik si na stříbro nemohou bakterie vypěstovat odolnost (v organismu působí jako katalyzátor a likviduje enzymy, bez kterých bakterie nemohou existovat), proto je možné užívat ho při léčbě stejných potíží opakovaně.

Koloidní stříbro zakoupíte v lahvích o obsahu 500 ml v lékárnách. Používá se zevně - malé množství tonika nanesete na kosmetický tamponek a potřete postiženou oblast. Patříte-li mezi příznivce homeopatické medicíny, pak sáhněte po přípravku Argentum nitricum, který odstraňuje bakterie ve vulvě a tlumí bolest při pohlavním styku. Bovista pomáhá při bolesti pochvy mezi menstruacemi, Bellis perennis při pohmožděninách svalů vulvy a bolestivosti genitálu a Lac caninum zmírňuje prudké bolesti vystřelující až do stehen.