Vědci vyvinuli zařízení, které dokáže získávat pitnou vodu i z pouštního vzduchu

Inovativní zařízení dokáže získávat pitnou vodu ze zdánlivě suchého pouštního vzduchu.

Inovativní zařízení dokáže získávat pitnou vodu ze zdánlivě suchého pouštního vzduchu. Zdroj: KAUST

Inovativní zařízení dokáže získávat pitnou vodu ze zdánlivě suchého pouštního vzduchu.
2
Fotogalerie

Odborníci z King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) představili prototyp zařízení, které je schopno pohlcovat vodu a později ji zase uvolňovat. Tento vynález by mohli ocenit především lidé žijící ve vyprahlých pouštních oblastech.

Vše funguje díky speciálnímu hydrogelu na bázi chloridu vápenatého. Ten se při absorbování páry zpravidla mění na na slanou tekutinu. V tomto případě však díky inovativnímu přístupu vědců zůstává v pevné formě, až dokud nepotřebujete vodu.

Jelikož v atmosféře se nachází odhadem 13 bilionů tun vodní páry, schopnost získávat z ní vodu by představovala zásadní průlom. Není divu, že na řešení této problematiky pracuje řada výzkumných týmů z celého světa.

Inženýři z KAUST odstranili výše zmíněnou slabinu chloridu vápenatého tím, že přeměnili sůl na polymer, takže ke změně formy nedojde dříve než při zahřívání. Uvolňování vody usnadňují uhlíkové nanotrubičky.

Během dosavadních testů 35 gramů hydrogelu za noc zachytilo 37 gramů vody (při relativní vlhkosti kolem 60 %). Následující den stačilo 2,5 hodiny slunečního svitu k uvolnění 20 gramů pitné vody. Poté byl hydrogel připraven k dalšímu použití.

„Tento typ generátoru atmosférické vody je levný a cenově dostupný, perfektně funguje se širokou škálou vlhkosti, nepotřebuje žádnou elektrickou energii a je proto obzvlášt vhodný pro výrobu čisté vody v odlehlých oblastech,“ uvedl tým.

Článek vyšel na serveru VTM >>>