Středa , 24. 04. 2024

Jiří

“Ty se máš, už půjdeš do důchodu!” Skutečně se mají ženy vyššího věku na co těšit? Jaká je současná výše důchodu a co vás čeká?

Mnoho žen vyššího věku se nemůže dočkat důchodu, ale je to vždycky výhra? Záleží na tom, kolik máte naspořeno. Zda jste využila penzijního spoření, nebo jste si spořila sama či s partnerem jiným způsobem. Protože jen z důchodu se v naší republice moc užívat nedá.
Mnoho žen se těší, až půjde do důchodu, ale je to vždycky výhra?
zdroj: 123RF.com

18. 01. 2019

Podle informací České správy sociálního zabezpečení z letošního ledna činila v loňském roce průměrná výše starobního důchodu 11 850 Kč. Zatímco u mužů je průměr 13 076 korun, u žen jen 10 758 korun. V letošním roce bylo důchodcům přidáno – podle zpráv v tisku to bylo kolem 900 Kč, ovšem protože se přidávalo ve dvou různých složkách důchodu (pevná část a zásluhová část), v průměru se důchody zvýšily o 597 korun. Ovšem více než polovina starobních důchodců na tento průměrný státní důchod z různých důvodů nedosáhne.

Opravdu se po odchodu do důchodu budete mít?

Věty v názvu článku jsem několikrát slyšela od kamarádek mé matky. A většinou se podiví, když maminka prohlásí, že se do žádného důchodu nechystá a hodlá pracovat, dokud bude moci. Má tak trochu štěstí – jednak ji práce baví, a jednak pracuje v kultuře, v oboru, v němž na věku až tolik nezáleží. Její švagrové je 68 let a pracuje jako staniční sestra v nemocnici. Ačkoli měla nárok na důchod již před lety, raději zůstala v zaměstnání. Důchod si nechala vyplatit až v 65 letech zpětně a tyto peníze má nyní jako rezervu na „zlé časy“. Ale protože je zdravá a v zaměstnání ji potřebují, pracuje dál. Protože ty „zlé časy“ naštěstí ještě nepřišly.

A co budeš dělat?

Tak se ptá moje matka kamarádek, které se do důchodu moc těší. Většina odpovídá, že si bude užívat. Budou cestovat, budou se scházet v kavárně, pojedou se projít do nákupního centra, zajdou do galerie, prohlédnou obchody. A ona se jich ptá: Budete na to mít? Diví se, proč by neměly. Jenže důchod není plat, a pokud si nehodláte, nebo nemáte, jak přivydělat, budete možná složitě počítat, aby vaše životní úroveň neklesla. Jedna její přítelkyně těm kamarádkám nedávno odpověděla, proč pracuje. Aby mohla bydlet ve městě a mít chalupu. Je vdova a z důchodu by obojí neuživila. Musela by se rozhodnout, zda se natrvalo přestěhovat na venkov, nebo chalupu prodat a zůstat v malé městské garsonce.

K TÉMATU  Kam na dovolenou? Místa, kde COVID-19 nenajdete

Předem si vše spočítejte

Ne každá je tak pečlivá a nechá si včas, ještě před rozhodnutím o odchodu do důchodu, spočítat výši své penze. Rádi vám s tím pomůžou na sociálním odboru. Je to užitečné, protože tak můžete předejít nepříjemnému překvapení. Je třeba počítat i se zvyšováním cen, s tím, že se vám třeba porouchá auto, nebo budete chtít novou televizi, utužit si zdraví pobytem v lázních, nemluvě o výdajích v případě mimořádných situací. Takže jestli si chcete v důchodu užívat, znamená to mít naspořeno, případně při důchodu ještě pracovat. Pokud naspořeno nemáte, snažte se přemýšlet, jak ještě na poslední chvíli získat finanční rezervu, která vás na příštích několik desítek let zabezpečí. Cestování, kavárny, galerie, to všechno totiž něco stojí.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Polycystický ovariální syndrom, neboli PCOS, je strašákem pro ženy v reprodukčním věku. Otěhotnět s tímto onemocněním přirozenou cestou je často nad síly ženy samotné i lékařů. Problém je, že příčina, proč onemocnění vzniká, není dosud úplně jasná. A tak naprosté vyléčení není možné.
Čeká nás opravdu studený víkend. Co přinese napoví astroložka Naďa Šmídová. V sobotu se hlídejte při komunikaci, a v neděli si nezapomeňte pěkně odpočinout. Co dalšího prozradil horoskop krásy a duševního zdraví?
Blížila se sedmá hodina večerní a my už jsme netrpělivě čekali před televizními obrazovkami, až se ozve známá melodie a objeví se mužík s papírovou čepičkou. Večerníček je fenoménem, který si pamatujeme do dneška, zvláště některé oblíbené pohádky, které nám každý večer před spaním přinášel. Zavzpomínejte si na pohádkovou nadílku s námi.
Že jsem vychovávána tetou, jsem se dozvěděla v patnácti letech. Do té doby jsem netušila, že mí rodiče nejsou mými rodiči, že se o mě od malička stará moje teta. Byl to pro mě šok, ale se situací jsem se smířila docela rychle. Snažila jsem se však vždycky najít svou biologickou matku, která mi chyběla, a chtěla jsem ji poznat.
Pandemie koronaviru přesunula učebnu – a kancelář – v dohledné budoucnosti do online režimu, což znamená, že vaše děti potřebují mnohem více pozornosti a vašeho času. Karanténa je docela náročná na zábavu dětí, ale sedět pořád u tabletu není způsob, jak trávit tento čas doma.
Na prahu vánočního období, kdy shon a přípravy dosahují svého vrcholu, se může stát, že vám všechno začne unikat z rukou. Pokud máte dost pečení cukroví a hledáte únik od vánočního stresu, článek pro vás! Dámská Liga vám přináší tipy na Vánoční výlety, které vás odreagují a navodí tu pravou vánoční atmosféru. Zjistěte, kam se vydat, abyste na chvíli odložili vánoční shon a nadechli se dobrodružstvím a klidu.
Konečně přišla rodinná dovolená. Očekáváte, že si odpočinete od všech starostí. Chcete si přece pořádně užít zasloužené volno! Těšíte se, že si budete užívat, jenže všechno může dopadnout jinak. Jak se nepohádat na dovolené? A jak se po dovolené nerozejít?
Typy zahrad dělíme podle přístupu k jejich řešení. Jaké rostliny na nich vysadíte už je potom další krok, i když má podle dané charakteristiky také svá pravidla. Vyberte si z mnoha stylů ten, který je vám nejbližší.
Stává se to každé z nás. Tvářenka nám spadne na zem a rozláme se na kousíčky. Ani zlomená rtěnka není nic neobvyklého. Ale proč hned drahou kosmetiku vyhazovat, když si ji můžete doma snadno opravit?
Pilates dělá tělo mladším. Jak to? Prodlužuje a zeštíhluje svaly, zpevňuje střed a hlavně zlepšuje držení těla. Pomocí jednoduchých cviků zkrátka umí velké výsledky! Vyzkoušela naše redaktorka Blanka. Co všechno pro vás zjistila?
Různé alternativní směry výuky jsou v dnešní době stále populárnější. Možná si řeknete, že při pohledu na stav klasického státního školství není divu. Jedním z těchto směrů je Montessori pedagogika, někdy můžeme slyšet mluvit také o Montessoriovské škole. Víte, jak vypadá vzdělávání v takovýchto školách a školkách? Pojďme se podívat na základní principy.
Ach, ti komáři! Letošní rok je na ně obzvlášť bohatý. Koupit si v obchodě repelent je jednoduché, máte široký výběr. A co takhle vyrobit si ho doma? Přírodní repelent vás spolehlivě ochrání nejen před komáry, ale i klíšťaty a dalším hmyzem. Přitom se obejdete bez chemikálií a získáte ochranu i pro citlivou nebo dětskou pokožku.

Výběr článků

Víme všechny dobře, že s dítětem v letadle to není vždy úplně jednoduché. Není třeba se ale ničeho obávat, pokud jste na to připravené. Jak vše zvládnout, aby byl let klidný pro vás, vaše dítě, ale také pro ostatní cestující?
V poslední době se mění seznamovací taktiky žen. Dříve bylo typické, že se přikláněly ke vztahu se starším partnerem. Nyní se karta obrátila a vyhledávají náruče mladíčků. Věkový rozdíl v řádu pár let není nic nevšedního, nicméně láskyplné partnerské pouto mezi čtyřicetiletou ženou a o 10 a více let mladším zajíčkem je pro mnohé na pováženou. Jistě si také pokládáte tu otázku, zda s ním udržíte krok a budete se mu za pár let líbit?
Diamanty jsou věčné, ale někdy zkrátka přijde čas pro něco barevného, svěžího, šťavnatého. A přesně to splňuje olivín neboli peridot. Často hrál v minulosti druhé housle. Však měl také v kategorii zelených drahokamů velkou konkurenci, a to především v podobě smaragdu. S tím byl také běžně zaměňován. Dokonce se proslýchá, že zelené kameny v Kleopatřině slavné sbírce nebyly smaragdy, ale právě olivíny. Nyní se zdá, že se vše obrací, olivín vystoupil ze stínu a začíná být ceněný pro své jedinečné kvality.

Nepřehlédněte

Celebrity umí dost často překvapit, zejména modelky, o kterých byste si řekli, že za celý den sní pouze misku suché rýže a list salátu. O poprask na TikToku se postarala modelka Bella Hadid a její sandwich. Tak schválně, co říkáte na její kulinářské umění?
Zastřešené stání pro vůz má několik výhod. Tou hlavní je ochrana vozu před deštěm, kroupami nebo sněhem. Odpadá tak i ranní škrábání skla. Garážový přístřešek ale umožní i vaše suché a pohodlné vysednutí a naopak, stejně jako vyložení kufru. Přístřešek lze obvykle sladit s exteriérem domu, a nejčastější variantou na materiál jsou dřevěné trámy. Krytina může být stejná, jako na střeše domu, z tašek, ale používá se taktéž plech nebo světlopropustný plast či sklolaminát.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek