Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Stagnující prodeje aut v Evropě

Rozbřesk: Stagnující prodeje aut v Evropě

18.01.2019 9:16
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Na první pohled to vypadá, že je česká ekonomika vůči aktuálnímu zpomalení nebo dokonce recesi německého hospodářství imunní a dál si drží své solidní tempo. Sice bylo v závěru roku zhruba poloviční ve srovnání s koncem roku 2017, nicméně v daných podmínkách jde stále o velmi dobrý výsledek. Největší tuzemské odvětví – průmysl – zůstává na dráze růstu a jeho trend tak ostře kontrastuje s vývojem, který vidíme v Německu, Francii nebo v Itálii. A zásluhu na tom nepochybně má i automobilový průmysl, který v roce 2018 dosáhl nového historického rekordu co do počtu vyrobených osobních automobilů, když se přiblížil na dohled hranici 1,5 mil. kusů.

Jde nepochybně o úctyhodný výsledek s ohledem na to, co se především ve druhé polovině roku dělo na evropském trhu. Nešlo přitom „jen“ o zavedení nových přísnějších pravidel měření emisí, které samo o sobě rozkývalo data o prodejích či registracích vozů, ale především o celkové zpomalování poptávky po osobních vozech, které v tomto emisním „cvičení“ nebylo tak snadno detekovatelné. Přesto známky nižšího zájmu o nová auta naznačovaly jak průzkumy mezi spotřebiteli, tak trendy odbytu v některých zemích už před zavedením nové „zelené“ regulace. Celkový výsledek registrací nových vozů v zemích EU proto nebyl až takovým překvapením. Za celý loňský rok evropský trh s osobními automobily v podstatě stagnoval. Tři z pěti největších trhů (DE, UK, IT) se propadly a zbylé dva (FR, ES) pokles odbytu už vykompenzovat nedokázaly. Dva nejvýznamnější viníky lze přitom najít docela snadno. Je jím (po více než pěti letech soustavného růstu prodejů) nasycenost poptávky a samozřejmě i hrozba brexitu, která v předstihu negativně ovlivňovala chování spotřebitelů i firem v Británii.

Tuzemské automobilky, jak napovídají první předběžná čísla, dokázaly i na takto vyvíjejícím se trhu obstát a dál přispívaly k růstu celého průmyslu, exportu, HDP i zaměstnanosti v ČR. Otázkou je, zda se jim to bude dařit i v roce letošním. Vyhlídky evropského trhu příliš růžové nejsou a v lepším případě se jeho tempo nejspíše bude dál držet v blízkosti nuly. I proto – s ohledem na význam automobilového průmyslu – předpokládáme na rozdíl od optimistické centrální banky, že česká ekonomika v letošním roce opět mírně zpomalí své dosavadní tempo.

*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Koruna se i během včerejška držela v blízkosti 25,55 EUR/CZK, tedy někde uprostřed mezi úrovněmi z konce loňského roku a dosavadní prognózou centrální banky pro první čtvrtletí letošního roku. S kurzem včera nezahýbala ani slova centrálních bankéřů o zvyšování úrokových sazeb v letošním roce. Už v únoru nejspíše ČNB opět sáhne k navýšení sazeb, nicméně o dalším zpřísňování měnové politiky hovoří spíše opatrně. Velkou neznámou zůstává nová prognóza, kterou bude mít bankovní rada na únorovém zasedání k dispozici. Zda bude i nadále tak silně optimistická jako ta současná, nebo zda již bude reflektovat zhoršující se výhledy hlavních obchodních partnerů ČR. Prozatím nemáme důvod měnit náš výhled na úrokové sazby, a proto i nadále počítáme pouze s jedním zvýšením sazeb v letošním roce.

Zahraniční forex

Zatímco na eurodolarovém páru je mrtvo, tak libra včera dále posilovala v naději, že tvrdý brexit jeho političtí odpůrci ve Velké Británii nepřipustí. Dnešní americká data o průmyslové výrobě mohou být nicméně zajímavá, a to v kontextu posledních výsledků podnikatelských nálad (viz slabý Empire index versus včera silný Philly Fed).

Ropa

Ropa Brent pokračuje v obchodních seancích s utlumenou volatilitou a tak i její cena zůstává přikována těsně nad 60 USD/barel. Pozornost trhu včera přitáhl zejména report kartelu OPEC. Ten ukázal, že producentské státy jsou ve svém úsilí rebalancovat trh přibližně v půli cesty. Již v prosinci (před samotným začátkem škrtů) snížil kartel produkci o 750 tis. barelů denně, nicméně k vyrovnání bilance bude v tomto roce potřeba redukovat nabídku o dalších 700 tis. barelů denně.

To se nezdá jako nemožný úkol, zvláště po reakci Saúdů, kteří nechtějí za žádnou cenu nechat trh na pochybách, že těžební závazek naplní. Na druhou stranu, otázkou zůstává, zda se stejnou mírou odhodlání bude škrty dodržovat rovněž Rusko a další státy. V neposlední řadě pak stojí předpoklady kartelu na stále solidním přírůstku poptávky v tomto roce (1,3 mil. barelů denně), což jinými slovy znamená, že jakékoli výraznější zpomalením růstu v klíčových ekonomikách, např. Číně, by plány kartelu výrazně zkomplikovalo.




Čtěte více:

Reuters: Elektromobily srážejí zisky automobilek
02.10.2018 15:03
Automobily na elektrický pohon se po letech bombastických konceptů a m...
Motor globálního trhu s auty právě zařadil zpátečku
09.01.2019 14:29
Prodej osobních aut v Číně se loni propadl. Stalo se tak poprvé za víc...
Růst prodeje aut v EU se loni téměř zastavil
16.01.2019 10:11
Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v loňském roce zv...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m