Neaktualizujete pojistky? Přicházíte o peníze

Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia

ilustrační foto
2
Fotogalerie

Podpisem pojistné smlouvy to bohužel úplně nekončí. Je jasné, že po uzavření pojistné smlouvy na cokoliv, se jí už dál nechcete zaobírat. Pro vaši peněženku je ale dobré jednou za čas pojistky aktualizovat. Pokud tak neděláte, přicházíte o peníze. A nejen to, při škodní události můžete zjistit, že pojistka je uzavřená špatně a nepokryje celou pojistnou událost.

„Když uzavíráte pojistnou smlouvu, myslete na to, aby byla flexibilní. Musí být snadné ji změnit, zrušit, navýšit nebo snížit,“ radí Marek Orawski z První klubové pojišťovny.

Kdy aktualizovat pojistku

Pojistné smlouvy aktualizujte každé dva až čtyři roky. Platí to hlavně u neživotního pojištění. U pojištění nemovitostí je čas na aktualizaci vždy, když dojde k nějaké změně například po nějaké rekonstrukci domu, přístavbě apod. Zastaralé smlouvy totiž ve většině případů nepokryjí vzniklé škody. Lidé díky nim sice platí nízké pojistné, ale hodnota nemovitého i movitého majetku se v čase vyvíjí.

Dbejte také na aktualizaci pojištění odpovědnosti. Jestliže totiž máte starou smlouvu, tehdejší limity pojistného nemusí odpovídat dnešním potřebám podle nové právní úpravy.

U životního pojištění je třeba aktualizovat smlouvu vždy se změnou životní etapy klienta. „Týká se narození dítěte, sňatku, rozvodu, významného kariérního posunu či změny úvazku, hypotéky nebo jiného zásadního úvěru, také odchodu dětí z domova,“ radí Eva Svobodová, tisková mluvčí Uniqa pojišťovny.

„Pojištění si také žádá úpravu, pokud se výrazně změní vaše příjmy – tak, aby stále řešilo situace, kdy bychom se pro zdravotní situace ocitli dočasně nebo trvale bez svého původního příjmu. A dalším momentem je i změna pracovní a zájmové činnosti – pokud např. začnete dělat nějaký rizikovější sport nebo pokud se z administrativní práce přesuneme do jiné profese s vyšším rizikem úrazu. Pokud byste své životní pojištění takto neupravili, vystavujete se riziku, že až nastane situace, kdy z něj potřebujete dostat výplatu, zjistíte, že tato výplata není k vaší současné situaci dostatečná,“ doplňuje Milan Káňa z Kooperativy.

Změny smluv

Jsou změny smluv možné jen při výročí uzavření? „V případě životních smluv může klient kdykoliv v průběhu pojištění požádat o změnu pojistníka či obmyšlených osob. Také může kdykoliv v průběhu trvání pojištění zažádat o změny týkající se umístění pojistného do portfolií u investičního životního pojištění,“ vysvětluje Renata Čapková, tisková mluvčí ČPP.

Ovšem v případě kapitálového životního pojištění (kdy se zároveň vytváří finanční rezerva na dožití) jsou možnosti změn velmi omezené. Dejte si proto pozor na její nastavení, pokud životní pojistku ještě uzavřenou nemáte.

Například u povinného ručení je pak změna možná pouze k výročí. Souvisí to třeba i s úpravou cenu, zpravidla se to týká zdražování. Pokud si nové ceny nevšimnete hned ve výročním dopise, máte většinou smůlu, protože na změnu je čas jenom po určitou dobu.

Slevy při uzavření online

Přes internet už dnes můžete uzavírat nejrůznější smlouvy. Mnohdy je to i výhodnější. A to nejen časově, ale i finančně. Sleva na pojištění se bude samozřejmě odvíjet od toho, o jaký typ pojištění a konkrétní pojišťovnu se jedná. Třeba Uniqa nabízí při sjednání přes internet slevu 5 až 10 procent. Současně při online sjednání obdrží klient u cestovního pojištění slevový kód pro další online pojištění. Generali poskytuje 20procentní slevu na pojištění aut a třeba u ČPP lze sjednat povinné ručení a cestovní pojištění se slevou 20 procent.

„Smlouvy uzavřené on-line mohou být cenově zajímavé, ale většinou lze takto zejména u životního pojištění nabízet jen základní pojistnou ochranu a nemůžeme čekat, že toto pojištění bude přesně odpovídat naší konkrétní situaci, pokud nám online nástroj sjednání neklade alespoň základní otázky týkající se našeho příjmu, zdravotního stavu, rodinné situace. V dnešní době musíte na tyto otázky dobrému sjednavateli odpovědět, je to ve vašem zájmu. Kdo chce mít jistotu, že ve svém pojištění na nic nezapomněl a že jeho pojištění správně zohledňuje jeho potřeby, raději asi využije služeb poradce. Ale jako rychlé a jednoduché řešení lze online sjednání využívat i u životního pojištění,“ tak to vidí Milan Káňa z Kooperativy.