Hlavní obsah

RECENZE: Zpěvačka Aurora už zná svou cenu

Právo, Jaroslav Špulák

Norská zpěvačka Aurora měla ve čtvrtek večer na svém koncertě v pražském Foru Karlín vyprodáno. České publikum jí rozumí a ona zjevně rozumí jemu. Od první chvíle panovalo mezi oběma stranami v hale neobyčejné souznění.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Aurora představila skladby ze svých dvou alb.

Článek

Aurora Aksnesová, na pódiu pouze Aurora, dorazila v rámci turné, na němž podporuje své loňské osmipísňové album Infections of a Different Kind – Step 1. A činila tak svědomitě, protože jen jedna skladba z něho nezazněla, sice ta poslední a současně titulní. Další ano a zbytek tvořil výběr z jejího debutu All My Demons Greeting Me as a Friend (2016), jenž se postaral o to, že její jméno aktuálně na evropské hudební scéně rezonuje.

Jestliže písničky na debutu jsou spíše elektropopové, v nových je patrný větší vliv nálad indie scény. V popu ale Aurora dlí stále, její tvorbu lze v tomto ohledu vnímat jako neotřelou.

Ve stavbě skladeb ctí melodii a atmosféru, rovněž aranže i gradaci. Nepřehání to naopak s produkcí, takže písně zůstávají dostatečně čitelné a přehledné. Nad tím vším dominuje její zpěv, v němž se při její velmi tiché komunikaci s publikem, která koncertu zoufale brala spád, odhalily pevnost, jistota i výrazová průbojnost.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Zpěvačka Aurora byla dojatá z diváků.

Oproti koncertům na festivalech Colours of Ostrava nebo Grape je dnes Aurora na pódiu sebevědomější. Zatímco na zmíněných akcích loni a předloni působila dojmem, že až tak nevěří v úspěch svých děl, v Praze to už byla umělkyně, jež zná svou cenu a je takříkajíc pevná v kramflecích.

Jako interpretka skvěle pracuje s dynamikou, umí bleskově měnit výraz, a přitom zůstává stylově čitelná. Melancholii mísí v písničkách s temnými pasážemi, v mnoha částech jim pak navzdory nepříliš optimistickým textům dává v přednesu jiskru, která je prozáří.

A byť se pohybuje na popové scéně, nemusí svému bytí na pódiu propůjčovat laciný erotický odér, aby byla dostatečně přitažlivá a charismatická. Vždy když začala zpívat, svět jako by se točil kolem ní. To i ve chvílích, kdy se aranžérské nápady v písních podobaly některým ze skladeb minulých a bylo zřejmé, co přijde. Ta hudební euforie pokaždé stála za to.

Večer velmi vkusně a stylově zahájila česká skupina Vesna. Aurora si ji pro pražský koncert sama vybrala s dodatkem, že je přesvědčená o tom, že jí budou její fanoušci také hudebně rozumět. Stalo se.

Vesna je osvěžení české scény. Nese příjemné melancholické písně čerpající z kořenů slovanské kultury a interpretuje je velmi přesvědčivě.

Aurora, Vesna
Forum Karlín, Praha, 17. ledna

Hodnocení: 80 %

Může se vám hodit na Zboží:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám