InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Maškary v ohrožení? Průvody v Písku a Protivíně zrušeny!

Ilustrační foto.  , Autor: Libuše Kolářová - Jižní Čechy Teď

Ilustrační foto.     Autor: Libuše Kolářová - Jižní Čechy Teď

AKTUALIZOVÁNO - 18.1.2019 10:03

PÍSECKO – Když se po novém roce na internetu objevil harmonogram letošních maškarních průvodů, leckoho zarazila informace, že z programu zmizela města Písek a Protivín. Místní organizátoři se totiž rozhodli minimálně v roce 2019 maškarní průvody nepořádat.

 

V Písku organizoval maškary Marek Anděl, ředitel Elektrárny královského města Písku a bývalý radní. Inspiroval se v nedalekém Milevsku, kde mají maškary mnohaletou tradici. „V Milevsku nás do toho vtáhli. Řekli jsme si, že by byla škoda, aby v Písku maškarní průvod nebyl," říká Marek Anděl. V Písku se konalo zatím pár ročníků maškar. I přes to, že akce nemá v městě nad Otavou tradici, účastnil se jí velmi slušný počet masek i návštěvníků.

Hodně se o to zasloužilo právě Maškarní sdružení v Milevsku, které podporuje, navštěvuje a početně notně doplňuje průvody v celém regionu. „V posledních dvou letech jsme ale nedostali od města žádnou podporu," vysvětluje Marek Anděl, proč letos lidé hledají maškary v termínovém kalendáři marně. Pořadatelé píseckých maškar vyčíslili náklady na akci na 108 tisíc korun a zažádali si o městský kulturní grant ve výši 85 300 korun. Podle města ale projekt nezískal potřebný počet bodů v hodnocení a bylo mu doporučeno hledat jiný zdroj financování. Například druhou výzvu grantového programu.

Marek Anděl vysvětluje, že náklady mají organizátoři hlavně s občerstvením pro účastníky průvodu, kterých bývalo kolem 250. Pořadatelé prý chtějí takto masky odměnit a alespoň navodit iluzi pravého průvodu, který na vesnicích obchází stavení, kde ho obyvatelé pohostí. Ne všude se to ještě dělá a ve městech tato tradice víceméně neexistuje. „Proto jsme do průvodu zařadili náš občerstvovací vůz, ale sami ze svého to platit nebudeme," pokračuje Marek Anděl.

„My jsme nepodali žádost o grant na Švejkovu padesátku, kterou pořádáme. Je to akce, která je schopna se zaplatit sama, když se vydaří. Byl to takový vstřícný krok. Město si ale asi řeklo, že když jsme nechtěli nic na Švejkovku, nechceme nic ani na maškary. My z té akce nic nemáme, ale předpokládali jsme nějakou podporu města. Je to škoda, protože komerční akce dostávají statisíce. Navíc byly maškary v době, kdy tu není turistická sezóna. Uvidíme, jak to bude v dalších letech. Třeba se ukáže, že tu maškary vlastně ani nikomu nechybí," přemýšlí Marek Anděl, co bude s akcí dál. Hodlá dál navštěvovat průvody spřátelených obcí.

Marek Anděl se také zamyslel nad přidělováním kulturních grantů. Vyslovil názor, že když je v kolonce na kulturu omezený balík peněz, měly by se krátit požadavky všem, aby se alespoň nějakou částkou podpořilo maximum žadatelů. Se svým volebním uskupením Písek sobě měl prý Marek Anděl plány na úpravu grantového systému. Voliči mu ale vystavili jasné vysvědčení a jeho kandidátce přidělili jediný mandát.

Druhým zrušeným maškarním průvodem je ten v Protivíně, který pořádal spolek Fór Protivín. Jeho zástupce Pavel Koc, ředitel Tylovy školy v Písku, potvrdil, že v letošním roce se průvod konat nebude. Na vině je prý slabý zájem veřejnosti o tuto akci. „Zřejmě se to nepotkalo s potřebami a chutí Protivínských. Zatím tomu necháme volný průběh, budeme podporovat ostatní maškarní akce v okolí a třeba hledat inspiraci. A naše síly napneme na další akce, které pořádáme," dodal Pavel Koc.

Diskuse k článku - 8 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Nelze s Vami než souhlasit heslo dejte mi peníze a lidi a nadělám práce je pravda že dříve tyto akce dělali lidé pro radost a ne pro peníze dnes už nikdo zadarmo nic neudělá ale taková je doba

    Vloženo 19.1.2019 16:58:39

    • Marek 

      Reagovat

       

      Můžete prosím udělat výčet akcí které děláte zadarmo pro potěšení spoluobčanů vy?

      Vloženo 20.1.2019 09:22:15

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        Bingo! Tento autor píše pro pobavení spoluobčanů kritické anonymy, to by snad mohlo stačit ne?

        Vloženo 20.1.2019 10:37:28

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Bývali doby, kdy lidé dělali věci z nadšení a bez dotací a na činnost si prostředky sehnali svojí pílí. Dnes je to všechno o dotacích, přerozdělování veřejných peněz což je spojeno s plýtváním a často s korupcí. Dejte mi na to a já to udělám ........... , pryč je nadšení. Myslím to obecně.

    Vloženo 19.1.2019 07:38:02

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Protože se snaží dělat něco navíc pro ostatní?

    Vloženo 18.1.2019 21:38:38

  • Petr Hlavsa 

    Reagovat

     

    Třeba uspořádá p.Anděl maškary před dalšími volbami.

    Vloženo 18.1.2019 20:20:10

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      kdyz uz p.andel neco volicum slibil a byl zvolen, tak by to mel delat

      Vloženo 19.1.2019 06:26:14

  • Ivan 

    Reagovat

     

    Proč by sakra měli mít maškary zdarma občerstvení?

    Vloženo 18.1.2019 13:54:50

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace