Do Česka má přijít dvojnásobek pracovníků z Ukrajiny. Vláda kvůli tomu chce přijmout nové úředníky

Stovka nových úředníků pomůže rychlejšímu vyřízení pracovních žádostí pro Ukrajince mířící do Česka, rozhodla vláda. V dobách nízké nezaměstnanosti totiž firmám nestačí současná horní hranice 20 tisíc žádostí ukrajinských pracovníků. Toto číslo se tak navýší na 40 tisíc a právě kvůli tomu jsou potřeba noví úředníci, napsal deník Hospodářské noviny.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Truhláři, tesaři, podlaháři nebo kameníci. To jsou profese, kterých je v Česku velký nedostatek. Část pracovních míst pokrývají Ukrajinci. Hospodářská komora teď navrhuje spolupráci s další zemí.

Zaměstnavatelé shánějí hlavně obráběče kovů, obsluhu ke strojům, řemeslníky a řidiče. Ilustrační foto | Foto: Maxime Rossignol | Zdroj: Fotobanka Unsplash

Společnosti v současnosti shánějí kolem 320 tisíc pracovníků. Česko má nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii a jednu z nejnižších na světě. Firmy se proto obracejí do zahraničí, aby vhodnou pracovní sílu našly.

Kromě lidí z Ukrajiny pracovníci přicházejí za prací třeba Srbové nebo Mongolové.

Cizinci pracující v Česku loni poslali domů téměř 50 miliard, třetina mířila na Ukrajinu

Číst článek

„Zájem o pracovníky z ciziny roste, v loňském roce se poptávka zaměstnavatelů zdvojnásobila a letos je ještě výraznější,“ řekl Hospodářským novinám mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro.

Řemeslníci i řidiči

Zaměstnavatelé shánějí hlavně obráběče kovů, obsluhu ke strojům, řemeslníky a řidiče. I proto od léta 2016 funguje tzv. Režim Ukrajina, který urychluje najímání zájemců z této země.

S tím pomáhají firmám i Hospodářská komora nebo Svaz průmyslu. Díky této spolupráci se eliminuje korupce, která umožňovala přednostní místo v pořadníku žádostí na ambasádě. Se získaným vízem dostane Ukrajinec či Ukrajinka pracovní kartu, díky které může legálně pracovat po dva roky.

‚Situace v Česku je stabilizovaná.‘ Policie loni odhalila nelegální pobyt 4992 lidí

Číst článek

Jenže tím, jak se snaží firmy naplnit chybějící kapacity, roste i čekací doba na ambasádě. V současnosti to jsou asi tři měsíce.

Na 130 nových úředníků

Navýšení ročního limitu pro lidi z Ukrajiny znamená výrazný nárůst úředníků. Podle dokumentu, který putuje do připomínkového řízení, vznikne na ministerstvu vnitra 110 nových míst, na ministerstvu zahraničí sedm a stát rovněž přijme i 15 nových inspektorů práce, uvádí deník.

V letošním roce to pro rozpočet znamená 96 milionů korun, v příštím by měly náklady narůst o devět milionů korun. Peníze ale chce stát vydělat zvýšením poplatků za příjem žádostí o pracovní víza na dvojnásobek.

Záleží na tom, pokud bude přijata novela zákona o pobytu cizinců. Díky tomu by stát získal 102 milionů korun, další peníze vydělá na odvedených daní od ukrajinských zaměstnanců i od jejich zaměstnavatelů.

och Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme