Hlavní obsah

Tolkiena hraje smutný kluk, kterého se ujal Hugh Grant v komedii Jak na věc

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Fox Searchlight uvedla, že 10. května vstoupí do kin snímek o životě spisovatele JRR Tolkiena. Hraje ho Nicholas Hoult, jenž se proslavil jako smutný kluk, který se kamarádil s Hughem Grantem v komedii Jak na věc.

Foto: 20th Century Fox

Nicholas Hoult v X-Menech.

Článek

Hoult se jinak objevil také v sérii X-Men, ve filmu Single Man nebo letos v historickém dramatu Favoritka, který má slušné šance i na Oscara.

Režie snímku Tolkien se ujal Dome Karukoski. Zkoumá hlavně spisovatelovo mládí, kdy se formovala jeho osobnost i umělecká díla. Tolkien v životě neměl moc velké štěstí. Na škole si sice našel kamarády, ale pak přišla 1. světová válka a narukoval. Z hrůz na bojišti se jen těžko vzpamatovával. Vyrovnával se s nimi právě psaním. Když se vrátil ze zákopů, trpěl tzv. zákopovou horečkou a strávil zimu rekonvalescencí. Ve válce ztratil dva své nejlepší přátele.

Foto: Universal Pictures

Nicholas Hoult jako dítě v komedii Jak na věc

Hlavní éru slávy Pána prstenů autor skoro nezažil. Svá díla Hobit a Pán prstenů sice v mládí vydal, ale teprve v šedesátých a sedmdesátých letech, kdy je znovu objevili mladí intelektuálové, šel žánr fantasy nahoru. Později populární hollywoodské velkofilmy prorazily v celém světě, ale to už byl Tolkien dávno mrtvý. Zemřel v roce 1973.

Foto: Profimedia.cz

JRR Tolkien

Ve filmu Tolkien si zahrají Lily Collinsová, Anthony Boyle, Patrick Gibson, Tom Glynn-Carney, Craig Roberts, Laura Donnellyová či Derek Jacobi. David Gleeson a Stephen Beresford napsali scénář a produkce se ujala firma Chernin Entertainment.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám