Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Italská vláda schválila nepodmíněný příjem a nižší důchodový věk

Italská vláda schválila nepodmíněný příjem a nižší důchodový věk

18.01.2019 12:07
Autor: ČTK

Italská populistická vláda schválila své dva hlavní volební sliby - nepodmíněný základní příjmem pro chudé Italy, kteří si hledají práci, a snížení důchodového věku. Informoval o tom dnes server Euronews. Kritici mají za to, že soubor reforem je vzhledem ke stavu italské ekonomiky neudržitelný. Opatření musí do dvou měsíců schválit parlament.

Premiér Giuseppe Conte po čtvrtečním jednání vlády schválení reforem přivítal jako "projekt, který se týká pěti milionů lidí žijících v chudobě a milionu lidí, kteří mohou dříve odejít do důchodu".

Zavedení základního nepodmíněného příjmu pro chudé a snížení důchodového věku byly klíčové body koaliční smlouvy protiimigrační Ligy a protestního Hnutí pěti hvězd (M5S).

V roce 2017 žilo podle údajů italského statistického úřadu ISTAT pět milionů Italů v absolutní chudobě. To znamená, že si nemohou dovolit základní zboží a služby. Většina z nich žije v jižní Itálii, kde má nejvíce podporovatelů M5S.

Na základní nepodmíněný příjem 780 eur (17.880 Kč) bude mít podle současného návrhu nárok každý měsíc člověk v domácnosti, která žije v podnájmu a nemá jiný zdroj výdělku. Z toho 150 eur (3830 Kč) musí připadnout na nájem či splátku hypotéky.

Má-li někdo příjem nižší než 780 eur, bude mu přidáno až do výše této sumy, která se pokládá za hranici chudoby pro jednu osobu, která žije v podnájmu. Imigranti, kteří nepochází z EU, budou mít na nepodmíněný příjem nárok jen pokud žijí v Itálii nejméně deset let.

Lidé, kteří budou pobírat nepodmíněný příjem, musí týdně vykonat osm hodin veřejně prospěšné práce, chodit na školení a kurzy a přijmout jednu ze tří nabídek práce, které odpovídají jejich kvalifikaci.

Dávky lze pobírat po 18 měsíců a pak je třeba o ně požádat znovu. Firma, která takovou osobu zaměstná, bude do vypršení 18 měsíců dostávat její dávky. Za zneužití systému hrozí trest až šest let vězení.

Odchod do důchodu by se měl řídit podle "kvóty 100" - ten, kdo bude do penzijního systému přispívat po 38 let, bude moci do důchodu odejít v 62 letech místo dosavadních 67 let.

Šéf M5S a vicepremiér Luigui Di Maio informoval, že nepodmíněný příjem bude udílen od dubna a že v únoru budou zveřejněny informace, jak o něj bude možné zažádat.

 
 
 

Čtěte více:

Wall Street v zeleném; Morgan Stanley po výsledcích -4 %
17.01.2019 22:03
Americké akciové trhy zakončily dnešní obchodní den v kladném teritori...
Zeman: Čína kvůli Huawei zrušila schůzku ministerstev zahraničí
18.01.2019 8:34
Čína v reakci na varování před technologiemi čínské firmy Huawei v Čes...
Rozbřesk: Stagnující prodeje aut v Evropě
18.01.2019 9:16
Na první pohled to vypadá, že je česká ekonomika vůči aktuálnímu zpoma...

Váš názor
  • T R E N D
    18.01.2019 13:42

    Smiřme se s tím, že to je trend. Před 20 ti lety byla dnešní realita také nepředstavitelná (QE, ZIRP, ...). Demokracie soustavně posouvá celé politické klima doleva. Americký či britský levičák z před XX let by dnes byl považován za pravičáka. ______________ Jakmile jednou lidem někdo vnukne myšlenku, že je možné dostávat peníze za nic, každé další volby už budou jen o tom, jak moc se ta dávka zvýší. ______________ Nakonec o něčem podobném již uvažují i naši soudruzi centrální plánovači: http://www.cnb.cz/cs/o_cnb/blog_cnb/prispevky/barta_20181022.html ______________ Ono pokud nadcházející krize zastihne centrální banky na nule či těsně nad ní, je dost možné, že vrtulníkové peníze (základní nepodmíněný příjem rovnou z "tiskárny") centrálním plánovačům přijdou jako dobrý nápad. Zvlášť když pod okny bude rozzuřený dav vykřikovat, že nemají (opět) prostřednictvím QE a TARP dávat miliardy bankéřů, že lid také chce své. ______________ Ostatně jak asi (krize nekrize) bude vláda ČR (a jinde na tom nejdou lépe) řešit penze za 15-25 let, když na ně prostě nebude? Ekonomové počítají, že za 20 let nebude na penze vyšší, než 6500Kč/měs. Ale kdo si myslí, že demokratickým hlasováním má šanci projít snížení penzí na (udržitelnou) polovinu, ten je vedle. Penze tou dobou budou třeba 65000Kč/měs, jen za ně bude k mání to, co dnes za 6500. ______________ Stát zkrátka nedostatek peněz tradičně řeší (již po tisíciletí) "ředěním" peněz. Inflací. Pokud možno skrytou (ta přiznaná pro stát není tak výhodná - působí tlak na valorizace). A kolik jí je skryto, napoví třeba tato stránka: http://www.shadowstats.com/alternate_data/inflation-charts
    Hayek
    • Re: T R E N D
      18.01.2019 14:08

      Italska vlada neni prastena, jen ma mozna vice informaci. E.Draghni je Ital.Dluhy Italie jsou vetsinou vuci ECB, jez mohutne skupovala Italske vladni dluhopisy. Ruzpadem EU se dluhy vsech dluzniku smahem smazou. S tim mozna pocitaji vsichni velci dluznici (Italie,Recko,Spanelko,Portugalsko)
      Drahokoupil
    • špatné školství
      18.01.2019 14:01

      to je základní problém, nedostatek zákl. ekonomického vzdělání je tristní a druhý je poněkud překvapivý, ale je jím rovnost hlasů, jak může o něčem rozhodovat jouda co je schopen si vzít "výhodnou" půjčku s 200% p.a. úrokem ? takže se vše řeší i v tom školství uplácením voličů "zvýšením" platů, hned na druhé straně se jim skutečnou inflací sebere to samé a ještě se sníží hodnota jejich uspor, kdo volá včetně hošanů z čnb po inflace je ekonomický analfabet nebo politický zmetek, protože jediná šance vyhnout se nějakému revolučnímu průšvihu je, že si lidi našetří na důchod sami, ale to je i při oficiální 2,5% inflaci ekonomický nesmysl
      Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: T R E N D
      18.01.2019 13:49

      JJ. Přesně. Tíživé strašidlo socialsmu a blahobyt za hlas. Je to peklo.
      Velkamedvědice
  •  
    18.01.2019 10:21

    Typicky socanské řešení. Slíbí se nepodmíněný příjem a pak se schválí nepodmíněný příjem, který je podmíněn 8 h práce týdně, musíte chodit po školeních a přijmout nabízenou práci :-)
    ..
    • Přesně
      18.01.2019 11:59

      Socialisti nechápou význam slov.
      HenryFord
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.