Přírodní léčba

Čtyři byliny proti nemocím

Zima už pevně třímá otěže své vlády, přináší nám chladné, mnohdy sychrav počasí, ve kterém je snadné prochladnout a chytit jeden z mnoha všudypřítomných bacilů, či virů. Chřipka, angína, záněty horních cest dýchacích, průdušek, v horším případě i plic, jsou nejčastější diagnózy, se kterými odcházíme z ordinace lékaře.  Pokud nechcete spoléhat jen na lékaře a farmaceutika, můžete proti těmto nemocem bojovat sami, přírodní cestou, ta je k našemu organismu šetrnější.  Je to cesta s léčivými rostlinami.

Rýmovník

Je první z naší čtveřice. V posledních letech se stává čím populárnější, její účinky jsou totiž nesporné. A užívání velmi jednoduché. Stačí totiž listy rýmovníku rozemnout mezi prsty a vdechovat uvolněné léčivé silice, které působí antibakteriálně a uvolní vaše dutiny. Rozemnuté listy můžete položit na noční stolek, než půjdete spát, bude se vám lépe dýchat, s jeho příjemně mentolovou vůní lépe spát. Listy si můžete vložit do plátěného sáčku, nosit je s sebou  přes den a kdykoliv inhalovat.

Angínovník

Je už méně známý.  Pochází z Číny a jeho léčivé účinky jsou poměrně silné. Dezinfikuje sliznice v krku i v ústech.  Listy angínovníku můžete také žvýkat, ale nežvýkejte více jak 4 listy denně a déle jak půl minuty. Můžete si také udělat odvar, kdy lžíci natrhaných list angínovníku zalijete 2dcl vody a necháte přibližně čtvrt hodiny vylouhovat. Několikrát denně kloktejte. Kromě toho, že je tato rostlina léčivá, je velmi krásná a potěší i vaše oči.

Chřipkovník

Je blízký rýmovníku, také léčí horní cesty dýchací a uvolňuje dutiny.  Jeho aroma je ale citrusové.  Jeho listy se nežvýkají, ale vkládají se do nádoby s vodou, kterou umístíme k topení. Léčivé silice se pak uvolní a následně pak naše i dutiny. Je možné z něj vyrobit i sirup, kdy svaříme listy chřípkovníku s pomerančem, limetkou, můžeme přidat granátové jablko a třtinový cukre, necháme odstát 48hodin, pak scedíme a sirup přelijeme do uzavíratelných skleniček. Užíváme pak lžičku denně, ideálně po ránu na lačný žaludek.

Plicník

Roste ve volné přírodě, ale samozřejmě se dá i zakoupit v prodejnách zdravé výživy, lékárnách,  nebo v prodejnách  s čaji. Tato bylina obsahuje třísloviny se silným dezinfekčním účinkem a další látky, které usnadňují odkašlávání.  V kombinaci s diviznou, jitrocelem a lipovým květem udělat výborný a velmi účinný čaj na odhlenění horních cest dýchacích, který je nejlépe účinný pokud ho popíjíme teplý po celý den.  Pozor, plicník ale existuje ve dvou druzích, tady hovoříme o plicníku lékařském, plicník skvrnitý je sice zdobnější rostlina, která se často pěstuje v zahradách, nemá však takové léčivé účinky.  Plicník lékařský by ale neměly užívat děti do 5ti let, těhotné a kojící ženy .

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Back to top button