Americké přístavy loni vykázaly rekord v kontejnerové přepravě

Americké přístavy loni vykázaly rekord v kontejnerové přepravě

18.1. - Americké přístavy v Los Angeles a Long Beach loni vykázaly rekord v námořní kontejnerové přepravě. Američtí prodejci a výrobci se totiž chtěli vyhnout chystaným vyšším clům na dovoz čínského zboží. „Je to útok na nákladní dopravu vyvolaný obchodní politikou,“ řekl agentuře Reuters výkonný ředitel losangeleského přístavu Gene Seroka.

Tento co do kontejnerové přepravy nejvytíženější přístav v Severní Americe vykázal meziroční nárůst objemu přepravovaných kontejnerů o 1,2 procenta na 9,46 milionu TEU. Přístav tak byl zaměstnán nejvíce ve své 111leté historii. Sousední námořní uzel v Long Beach pak loni poprvé odbavil více než osm milionů TEU, meziročně o sedm procent více.

„Mnoho lidí mělo obavy, že od 1. ledna se cla na některé druhy zboží zvýší ze současných deseti na 25 procent,“ upřesnil Gene Seroka. Washington a Peking vedou jednání o vzájemných obchodních sporech. Pokud se nedohodnou do 2. března, USA cla na vybrané zboží skutečně hrozí zvýšit. Původně chtěly k tomuto kroku přistoupit už k letošnímu 1. lednu.

(čtk)

spinner