Síla myšlenky. Jak pozitivní myšlení dokáže změnit život?

Není vůbec jednoduché myslet pozitivně, když na tebe ze všech stran útočí špatné zprávy. Stačí jen otevřít noviny, a máš pocit, že je celý svět špatný. Není divu, že máš strach ze ztráty zaměstnání, nemocí a dalších katastrof. Jenže kolikrát jejich spouštěč máme ve své hlavě. Nauč se s tím zacházet, máš větší moc, než si myslíš.

pozitivni-mysleni-1-1100x618.jpg Zdroj: www.shutterstock.com

Říkáš si, že určitě neuděláš v autoškole zkoušky, dostaneš chřipku, nezvládneš přichystat oslavu pro tvou ratolest, nezbavíš se ekzému, v práci se ti nepovede projekt, nezhubneš, a nakonec tě skolí rakovina nebo infarkt? Tak s tímhle okamžitě přestaň. To, co se bude dít, záleží hodně na tom, jak přemýšlíš.

Síla myšlenky

Můžeš tomu věřit nebo nemusíš, ale i vědci přiznávají, že lidská myšlenka má obrovskou sílu a vliv na spoustu věcí. Zkrátka, když budeš na něco myslet, vyplní se ti to. Ale pozor, záleží na tom, jaké myšlenky se ti hlavou honí. Podle psychologů totiž musíš myslet pouze pozitivně. Tedy zakaž si větu typu „doufám, že neonemocním“. Zkrátka si jen řekni „budu zdravá“. A pečlivě vol také svá přání. Pokud si totiž budeš opakovat, že jednou budeš bohatá a zdravá, svému podvědomí tak dáváš jasný signál, že nyní jsi chudá a nemocná. S touhle informací se pak těžko žije. Místo toho si prostě řekni, že máš vše, co potřebuješ, a pokud budeš něco chtít, dosáhneš toho.

Jak na to? Stačí si představit…

Říkáš si, že to je super, budeš prostě myslet na to, aby ses měla dobře a měla práci snů a ono to vše samo nějak dopadne a ty si můžeš dát nohy na stůl a čekat? Omyl! Snaha k dosažení cíle být prostě musí. Kromě toho pozitivní myšlení musíš rozjet na všech frontách. Říkej si tedy, jaké to bude, až se ti to, co chceš, povede. A co budeš dělat dál. Svůj sen si také vizualizuj, zavři oči a představ si, jak by to mělo vypadat. A pak si urči, co k tomu, abys toho dosáhla, potřebuješ. Vyškrtni ze svého slovníku negativní výrazy typu „nepovede se“ a „selžu“. Místo toho se nauč pojmenovat to, co chceš.

Používej pozitivní slova

Pozitivně myslet je kumšt, ale snadno se k tomu dopracuješ, když budeš pozitivně mluvit. Uvidíš sama, že když vyslovíš pozitivní slova, budeš se sama cítit lépe, a naučíš se tak i myslet. Pokud se tě někdo zeptá, jak se máš, odpusť si gejzír všech stížností. Než na sebe prozradíš, že tvůj život stojí za velké houby, opět tě bolí hlava a prožíváš vztahovou krizi, raději na sebe práskni něco jiného. Najdi zkrátka ve tvém životě něco pozitivního a vyslov to nahlas. Například o problému ve vztahu můžeš mluvit tak, že jste spolu už dlouho, a to je krásné, jen je ještě potřeba na vztahu zapracovat. Hlava tě sice bolí, ale těšíš se, až si doma lehneš, protože nemáš už žádné povinnosti, a tvůj život je přeci jen krásný.

Přijímej prohry

Tak jasně, i přes pozitivní myšlení se ne vždy vše povede podle plánu. Ale i tak nemusíš klesat na mysli. Vlastně nějaké to zaškobrtnutí tě může ještě více nakopnout. Nauč se přijímat životní kopance s pokorou. Možná tě mají správně nasměrovat a posílit. Rozhodně tě ale nesmí srazit na kolena. Vše, co se ti děje, ber jako výzvu.

Najdi na každém dni něco krásného

Uleháš s tím, že to byl tedy zase den? Jenže v jednom dni se toho stane tolik, že je z čeho vybírat. A záleží už jen na tobě, co si z něj vezmeš. Dostala jsi pokutu, onemocnělo ti dítě a nesehnala jsi dárek k narozeninám, když oslavu má kamarádka už pozítří? Tak s těmito myšlenkami se ti bude opravdu špatně usínat. Co takhle si raději říct, že se ti vedlo v práci, našla sis dokonce čas na posilovnu, a s nemocným dítětem jsi celý večer hrála karty? Nezní to lépe? Pozitivně myslet totiž neznamená jen to, že se budeme dívat do budoucnosti s nadějí, že vše dobře dopadne, ale že si uvědomíme, jak hezký život máme a co jsme už krásného prožili či dokázali.

K pozitivnímu myšlení si můžeš pomoci i správnou hudbou:

A co ty? Myslíš pozitivně nebo se často utápíš v černých scénářích? A dáš nám za pravdu, že myšlenky mají sílu něco změnit? Nebo patříš mezi ty, co těmto věcem nevěří a raději počítají s tou horší variantou?

Foto: Shutterstock.com

28.2.2022 2:00| autor: Alžběta Bublanová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist