Jak získal legendární komik Ferenc Futurista své jméno a jak začala jeho hvězdná herecká kariéra?

rubrika: historické články / významné osobnosti, původně vyšlo: Moravský illustrovaný zpravodaj 1933, autor neuveden.
Jméno herce Ference Futuristy je díky filmům pro pamětníky známé dodnes. Jak ale začala jeho divadelní kariéra a jak vůbec František Fiala získal své umělecké jméno Ferenc Futurista? S tím vás seznámí článek z roku 1933, napsaný k výročí 25. let jeho divadelní činnosti.
Následující text pochází z roku 1933

Ferenc Futurista - jubilantem.

Na počátku bylo slovo. Když v r. 1908 posluchač pražské Um.-prům. školy František Fiala zpíval po prvé v bohémské hospodě „U Halánků“, tituloval jej jeden maďarský host na — „Ference“.

Tohoto synonyma mimo denního druha, prof.Skupy, chytili se i jiní — přezdívka platila jako umělecké jméno, někdy i jako nadávka — a už mu zůstala.

Od té doby se říká: cení zuby jako Ferenc — vyvaluje oči jako Ferenc — anekdoty od Ference (jsou vždycky dravé a kousavé jako jeho zuby). Není hned druhý herec tak jistého gesta a výrazné visáže.

Kulisy „U Halánků“, nahradil nakreslený krajíc chleba na stěně a Ferencovy písničky začínaly nebo končily dadaismem, asi jako lidová písnička: „Zouvala si obě boty a já tobě toty, toty“. S počátku jim nikdo nerozuměl. Teprve ve vinohradské hospodě „Kuřím oku“ ujaly se Ferencovy písničky: „Vedla koně za ruku“ a „Vyrostlo kamení, vyrostlo u cesty“. Na scéně vystupuje bez masky, zabalí se prostě do bílého „lajntuchu“, baví publikum a při tom ještě studuje.

Když prof. Sucharda šťastně dokončil pomník Palackého, má Ferenc nápad. Ráno, když profesor otevřel dveře spatřil na podiu malebnou skupinu posluchačů — věrnou kopii Palackého pomníku.

V roce 1912 Ferenc sochaří na fasádě domu a spadne po prejzech z třetího do prvního patra. S vykloubenou nohou odvážejí ho ve fiakru po Václavském náměstí, kde projíždí slavobrány, připravené na druhý den pro uvítání France Josefa. Uzdraví se, jde znovu k divadlu a r. 1914 je angažován k Hašlerovi do „Rokoka“. Zde začíná jeho divadelní sláva.

Už vystupuje ve fraku, v masce a při světlech rampy. Karikuje pomníky Palackého, Máchův a také Karla Hašlera. R. 1916 přichází do Rokoka nový objev: Vlasta Burian. Za jeho spolupráce vzniká populární „Italská opera“ a velká švanda „Telefon do nebe“.

Za války i po válce stojí ustavičně mezi průbojníky slavné kabaretní éry, je také členem vinohradského divadla za režie Hilarovy a Kvapilovy: podává důkaz, že je ukázněným umělcem. Po dalším putování po celé řadě pražských scén setkáváme se s Ferencem při jeho jubileu znova v pražském Rokoku.

Bilance jeho 251eté činnosti je úctyhodná, napsal nebo spolupracoval na 50 revuích a mnohem větším počtu písniček. Jest tedy 11. únor 1933 pro Ference dnem splněných přání.

O svých příštích plánech nám řekl: „Budu bavit lidi. Mám je rád. A nikdy jsem si nepřál nic jiného, než aby mě měli lidi rádi!“


Původní zdroj historického článku:
Moravský illustrovaný zpravodaj 1933, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
18. ledna 2019


Diskuze k článku „Jak získal legendární komik Ferenc Futurista své jméno a jak začala jeho hvězdná herecká kariéra?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.