Kverulant: Praha odmítla nabídku na obnovení parčíku u Nuselského mostu

18.01.2019 11:07

Již dlouhá léta stojí v Praze na střeše domu u Nuselského mostu blízko centra Prahy nelegální reklamní LED obrazovka. Na pozemcích Prahy před billboardem je systematicky likvidována zeleň, zejména vzrostlé stromy, a to proto, aby nebránila výhledu řidičů, stojících v koloně, na reklamní poutač.

Kverulant: Praha odmítla nabídku na obnovení parčíku u Nuselského mostu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nuselský most

Kverulant nabídl městu (ZDE), že na vlastní náklady obnoví parčík před billboardem v rozsahu zachyceném v pasportu zeleně z roku 2009 (ZDE). Nyní mu městská část sdělila, že o obnovení zeleně nemá zájem, protože u Nuselského mostu možná žádná zelená plocha nebude. V dopise Kverulantovi (ZDE) píše: „Městská část Praha 2 aktuálně jedná o vhodném využití pozemků u Nuselského mostu ve spolupráci s Hlavním městem Prahou a Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy. Dokud nebude dohodnuto, jakým způsobem budou tyto pozemky do budoucna využívány, tak nemůže dojít k výsadbě dlouhodobé zeleně.“

LED billboard byl a na střeše domu nad Nuselským mostem umístěn od samého počátku nelegálně. Přesto teprve v roce červenci 2014 zahájil stavební úřad řízení o jeho odstranění (ZDE). Jelikož majitel billboardu nedoložil potřebná souhlasná závazná stanoviska dotčených orgánů, stavební úřad žádost o dodatečné povolení zamítl. Stalo se tak, ale až po dvou letech a červenci 2016. Proti tomuto rozhodnutí vzápětí podal majitel odvolání na Magistrát. Ten v březnu 2018 jeho odvolání zamítl a rozhodnutí o zamítnutí dodatečného povolení tak nabylo právní moci 5. 4. 2018. Místo toho, aby stavební úřad usiloval o nabytí právní moci i v případě rozhodnutí o odstranění billboardu, úřad toto řízení přerušil a zahájila řízení o dodatečném povolení (ZDE).

Ředitel a zakladatel Kverulanta Vojtěch Razima celou kauzu komentuje: „Odmítáme se smířit s tím, že billboardy mají v Praze přednost před parky, bude dál bojovat proti reklamnímu smogu a za lepší správu veřejných záležitostí.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…