Země na Opavsku vydala stokilovou pumu, policie evakuovala okolí. V Pardubicích bomba nebyla

Pod zemí v Bohuslavicích na Opavsku byla skrytá stokilová letecká puma z druhé světové války. Našli ji dělníci při výkopových pracích. Než ji pyrotechnici zajistili a odvezli, muselo domovy opustit osmnáct obyvatel okolních domů. Mnohem rozsáhlejší evakuace naopak nebyla nutná v Pardubicích, kde se pyrotechnici rovněž obávali, že je pod zemí ukrytá bomba. Nakonec však zjistili, že šlo pouze o střelu z protiletadlového kanonu.

Pumu z druhé světové války našli dělníci v Bohuslavicích odpoledne. Na místo se sjeli pyrotechnici i hasiči, kteří přivezli speciální bagr. Zatímco pyrotechnici začali pumu odkrývat, policisté evakuovali obyvatelé domů v okolí. „Perimetr se pohybuje okolo sta metrů,“ upřesnil policejní mluvčí Richard Palát.

Osmnáct evakuovaných se mohlo vrátit zhruba po hodině – před čtvrtou hodinou odpoledne. Pyrotechnik předtím pumu zajistil a odvezl, aby ji mohl bezpečně zneškodnit.

Nálezy munice z druhé světové války nejsou v regionu výjimečné, koncem války během Ostravsko-opavské operace probíhaly v regionu těžké boje. Například loni v červnu zasahovali pyrotechnici u nevybuchlé bomby v Hlučíně, o rok dříve zase evakuovali 80 lidí v Klimkovicích na Ostravsku. 

V Pardubicích se bomby obávali, ale v zemi nebyla

Nikoli místem pozemních bojů, ale terčem náletů bylo během druhé světové války také pardubické Paramo. Pyrotechniky proto znepokojil odraz při průzkumu, který prováděli v pardubickém Svítkově v oblasti, kde se budou stavět rodinné domy. Domnívali se, že by pod zemí mohla být letecká puma. 

Nakonec se ale ukázalo, že o bombu nejde. „Žádná letecká puma nalezena nebyla, pyrotechnik prohlásil místo za bezpečné. Tudíž nedojde ani k evakuaci,“ uvedla policejní mluvčí Markéta Janovská. Zcela nepřesný odhad to však nebyl.

Šlo skutečně o historickou munici, policisté upřesnili, že jde o náboj a střelu z dvacetimilimetrového protiletadlového kanonu. „Byl to kanonek na nízko letící letadla,“ upřesnil pyrotechnik Jiří Chládek. Zároveň byly pod zemí kusy železného plotu.

Na možnou evakuaci se lidé v Pardubicích připravují opakovaně – obvykle když se pracuje v areálu Parama nebo okolí. Například v listopadu 2017, když probíhala sanace části areálu, upozorňovaly úřady na možnou evakuaci lidi, kteří žijí v okruhu 1100 metrů od rafinerie.