Zvažuje se VC Finska, studie zkoumá nový okruh pro MotoGP

Zvažuje se VC Finska, studie zkoumá nový okruh pro MotoGP

Severská země je jednou z nejúspěšnějších v historii F1. Trať s licencí pro královskou třídu bude připravena pro první závod v roce 2020.

Finsko by v budoucnosti mohlo hostit velkou cenu Formule 1. V současné době probíhá studie, která má za cíl zjistit, zda by pro tyto potřeby mohl být využit okruh KymiRing nedaleko města Kouvola, který se staví pro závod MotoGP.

Velká cena ve Finsku by měla své opodstatnění v rámci odkazu země ve Formuli 1. Finsko je totiž jednou z nejúspěšnějších národností, její piloti dosáhli čtyř mistrovských titulů a 50 vítězství, což v porovnání s ostatními znamená páté místo.

Ani přes početné úspěchy ale Finsko ještě nikdy závod Formule 1 nehostilo. Je tak spolu s Novým Zélandem jednou ze dvou zemí, která má v historii sportu svého mistra světa, ale žádnou velkou cenu.

AKK Motorsport, finská národní organizace pro motorsport, zažádala Ministerstvo pro vzdělání a kulturu o financování studie, která má „vytvořit realistický plán směrem k možné žádosti o pořádání Velké ceny Finska Formule 1“.

Výkonný ředitel AKK Motorsport Tatu Lehmuskallio řekl: „Ta studie nám poskytne detailní vhled do toho, co motoristické závodění na nejvyšší úrovni skutečně obnáší, což nám nesmírně pomůže také při pořádání jiných závodních podniků.“

Finský závod MotoGP se původně měl jet již letos, stavba okruhu se však zpozdila, premiéra proto byla odložena na rok 2020.

Okruh, který bude měřit 4,6 km, je nyní podle dostupných informací z 80% dokončen, tvorba profilu a položení asfaltu by mělo být hotovo letos v červnu.

Trať přitom bude mít potřebnou licenci FIA pro pořádání závodů Formule 1, s čímž se v původním návrhu z finančních důvodů nepočítalo.

Případná Velká cena Finska by znamenala návrat F1 do Skandinávie po více než 40 letech. Naposledy se v této oblasti jezdila GP Švédska, konkrétně v letech 1973 až 1978.

V nedávné době se hovořilo o plánech pořádat závod Formule 1 v ulicích dánského hlavního města Kodaně, projekt byl ale loni zastaven.

Sdílejte na:
Zavřít