Čistič moře nejenže nefunguje, ale navíc se láme

  • Zařízení v hodnotě 40 milionů dolarů mělo sbírat z hladiny oceánu plovoucí plastový odpad
  • Mise ale nenaplňuje očekávání
  • Šest set metrů dlouhé monstrum nejen moře nečistí, ale navíc rozpadá

Projekt Ocean Cleanup odstartoval s velkou publicitou 8. září 2018. Šest set metrů dlouhá plovoucí „roura“ byla vyprojektována ke sběru plovoucího plastového odpadu z mořské hladiny. Po spuštění na vodu byla nasměrována do severního Pacifiku, aby začala čistit tzv. Velkou pacifickou odpadkovou skvrnu.

Oblast o rozloze zhruba 1,6 milionu kilometrů čtverečních se rozkládá mezi 135° a 155° západní délky a 35°a 42° severní šířky. Je tedy asi čtyřikrát větší než Německo. Mořské proudy na ní soustředily možná až 130 tisíc tun plastového odpadu. Jde o jedno z pěti míst s podobně vysokou koncentrací plastového odpadu ve světových oceánech.

Autoři projektu Ocean Cleanup vybrali od sponzorů a dárců na 40 milionů dolarů a za ně postavili plovoucí čističku vyprojektovanou k automatickému sběru plovoucího plastu z mořské hladiny. Zařízení označené jako Systém 001 ale od začátku nepracovalo tak, jak jeho konstruktéři zamýšleli. Když už nějaký ten plast „spolklo“, tak ho zase „vyplivlo“. Nebylo tedy s to odpad účinně sbírat.

O Vánocích přišla ještě horší zpráva. Systém 001 se rozlomil na dvě části. Odpadl z něj zhruba osmnáct metrů dlouhý kus. Neurvala ho nějaká silná bouře. Ulomil se v důsledku únavy materiálu. Remorkéry nyní táhnou Systém 001 k Havajskému souostroví k opravě a vylepšení.

Dětské choroby?

Zatím není jasné, co je na Systemu 001 špatně a zda bude ještě vůbec schopen provozu. Jde o „dětské neduhy“, jaké se nevyhnou většině nových funkčních technologií?

Podle otce celého projektu Boyana Slata konce roury zřejmě vibrují a nasbíraný odpad je pak z nitra Systemu 001 opět „vytřepán“. Někteří odborníci ale považují za chybnou celkovou koncepci „lapače plastů“, který podle nich prostě odpad z hladiny sbírat nedokáže.

Navíc poukazují na fakt, že se většina plastového odpadu pohybuje v hloubkách, kam System 001 nedosáhne. Spousta ho klesá až na dno. Malé kousky nejrůznějších plastů už byly odhaleny i v bahně na dně Mariánského příkopu v hloubce přes deset kilometrů. I kdyby System 001 pracoval tak, jak jeho autoři předpokládali, odstranil by z Velké pacifické odpadkové skvrny jen nepatrný zlomek. Šlo by o příslovečné „plivnutí do moře“.

System 001 může podle některých odborníků napáchat více škod než užitku, protože se do něj chytají nejen plastové odpadky, ale také nejrůznější mořské organismy.

„Říkají, že provedli hodnocení dopadu na životní prostředí, ale zastírají skutečnost, že takhle velká věc může mít významný dopad na fytoplankton a malé rybky,“ říká na adresu Ocean Cleanup odbornice na znečištění moří Kim Martiniová pro server Wired.

Mylná koncepce?

Kim Martiniová také poukazuje na fakt, že čištění moře od plastového odpadu ve chvíli, kdy se do moří a oceánů valí další a další plastové odpady je vpravdě sisyfovská práce. V první řadě je nutné zastavit pokračující znečištění a to i za cenu nepopulárních zákazů. Odhaduje se, že každoročně skončí v mořích a oceánech na osm milionů tun plastového odpadu.

„Musíme používat méně plastů, nebo za ně hledat náhražky. Plasty jsou laciné, takže jejich náhrada bude obtížná,“ říká Martiniová.

Jako účinné řešení se jeví např. sběr plovoucího plastového odpadu v řekách tak, aby se odpad nedostával do moří a oceánů, kde už je jeho odstranění mnohem složitější, pokud je na současné technické úrovni vůbec možné. Jenže to s sebou nenese takovou publicitu jako vypuštění šestisetmetrového nefunkčního monstra do Velké pacifické odpadkové skvrny.

Pramen: Wired

Diskuze (28) Další článek: Nvidia spustila slíbenou podporu FreeSync, stačí stáhnout aktualizované ovladače

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,