Děti chtějí zvířátko. Řekneme vám, kolik vás to bude stát

18.01.2019 | Bydlení a design

Přeje si vaše ratolest ze všeho nejvíc nějakého domácího mazlíčka a vy stále váháte jakého pořídit a kolik vás to bude stát? Vypsali jsme pro vás ceny nejčastěji vyhledávaných zvířátek pro děti a náklady na údržbu a chov.

Křeček

Začneme rovnou tím nejběžnějším zvířátkem, které se v našich domácnostech vyskytuje. Pořizovací náklady křečka jsou nízké, křečka džungarského pořídíte za pár desetikorun, křečka zlatého, který je o něco větší, koupíte zhruba za 100 až 150 korun. Tato zvířata je vhodnější chovat alespoň v páru. Náklady na klec jsou již vyšší. Kvalitnější, vybavenou pítkem, prolézačkami a jinými doplňky pořídíte od pěti set korun výše. Dále je potřeba počítat s krmením, které vás měsíčně vyjde na zhruba sto korun. Jako podestýlka jsou vhodné piliny nebo papírový granulát, který dobře saje a nepáchne. Ta vás měsíčně vyjde podobně, jako krmení.

  • Pořizovací cena 50–150 Kč
  • Vybavení od 500 Kč
  • Měsíční údržba cca 200 Kč

Morče nebo králík

Pořizovací náklady morčete se pohybují zhruba okolo 150–250 korun, u zakrslého králíčka si trochu připlatíte. Ty se prodávají od 400–1000. Záleží na tom, o jaký druh králíka se jedná, ale také zda ho kupujete ve zverimexu nebo u chovatele, kde máte garanci původu, ale cena bývá vyšší. Obě zvířátka potřebují větší klec, než je tomu u křečka. Její šířka by měla být alespoň 120 centimetrů. Co se týče krmení, u králíka tvoří zásadní podíl krmné dávky kvalitní seno. To vás měsíčně spolu s doplňkovými granulemi přijde na zhruba 300 korun. Morčata jsou, alespoň pokud jde o stravu, méně náročná. Tam jsou náklady o něco nižší. Nezapomínejte však na doplňky, jako je skleněná napáječka, misky na krmení a přepravka na přenášení. U morčat je také nutné doplňovat vitamin C, který si sami neumějí vytvořit, ale je pro jejich zdraví důležitý.

  • Pořizovací cena: králík 400–1000 Kč, morče 150–250 Kč
  • Klec a vybavení 800–1500 Kč
  • Měsíční údržba: králík cca 300 Kč, morče cca 250 Kč

Menší papoušek

Taková andulka nebo kanárek vás vyjdou na pár stovek. Co už je ale horší, je pořízení kvalitního obydlí. Nerezová klec, která bude správně zpracovaná, nebude se nikde olupovat a tím ohrožovat papoušky na zdraví, vás může přijít i na několik tisíc. Podestýlka není nutná, úplně postačí dát na dno klece noviny. Šetřit se ale nevyplatí. Papoušci jsou choulostiví, a proto byste kromě klece neměli šetřit ani na krmení. To už vás ale nijak ruinovat nebude. Papoušci nejsou příliš velcí strávníci a měsíčně projedí cca do 150 korun (záleží samozřejmě na druhu, malá plemena i do 50 Kč).

  • Pořizovací cena 200–500 Kč
  • Vybavení 2000–4000 Kč
  • Měsíční údržba do 150 Kč






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat