Saturnovy prstence vznikly teprve před 100 miliony let rozpadem ledové komety

 
Další 1 fotografie v galerii
Sonda Cassini proletěla okolo prstenců Saturnu přesně dvaadvacetkrát / Pixabay
Planeta Saturn je známá jednak tím, že má celkem 62 měsíců a také svými spektakulárními různobarevnými prstenci. Ale prstence tohoto plynového giganta se podle všeho nezformovaly před 4,5 miliardami let, tedy stejně jako zbytek naší Sluneční soustavy.

Nyní to vypadá, že mohly být zformovány, když ještě dinosauři běhali po Zemi. Vědci jsou přesvědčeni, že prstence Saturnu jsou podle všeho velmi mladé, tedy že nejsou starší než 10 - 100 milionů let. Tehdy byla ledová kometa zachycena na planetárním orbitu Saturnu a poté roztrhána na kousky místním obřím gravitačním polem. 

To by potvrzovalo hypotézu, že náš hvězdný systém je stále schopen masivních změn relativně rychle i v moderním čase. Je dokonce možné, že s nějakou podobnou ozdobou skončí jednou i naše modrá planeta. 

Prstence Saturnu jsou již dlouho pro astronomy předmětem zájmu a to hlavně proto, jelikož obsahují i částice velké jako dům. Chtělo to ale až návštěvu sondy Cassini, aby bylo jasnější, jak staré asi tak mohou být a kolik váží. 

Tato sonda proletěla okolo prstenců přesně dvaadvacetkrát (šlo o velmi riskantní podnik, jelikož sondu mohlo kdykoliv něco zasáhnout), následně v atmosféře Saturnu shořela. Získané údaje (zejména o hmotnosti různých částic prstence) samozřejmě pomohly vědcům k seriózním dedukcím a závěrům.

Je faktem i to, že barva prstenců postupně tmavne, jak se stále drobnější fragmenty z prolétávajících meteorů připojují na jednotlivé, již rotující, ledové povrchy. Podle vědců tedy dramatický dopad komety proběhl z kosmického hlediska vysloveně nedávno.

Mohlo by vás zajímat

Reklama